Βουλή: Διαφωνίες και ισχυρές ενστάσεις της αντιπολίτευσης στο ν/σ για την επιστολική ψήφο

 Βουλή: Διαφωνίες και ισχυρές ενστάσεις της αντιπολίτευσης στο ν/σ για την επιστολική ψήφο

Ισχυρές ενστάσεις και διαφωνίες επί του νομοσχεδίου για την καθολική ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Ειδικότερα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑΓιώτα Πούλου έκανε λόγο για fast track διαδικασίες και μίλησε για ένα μέτρο που είναι οριζόντιο. Σε ό,τι αφορά το άρθρο 5 του νομοσχεδίου με το οποίο αλλάζουν οι έδρεςδιαφώνησε πλήρως λέγοντας ότι η πλειοψηφία θέλει να εξασφαλίσει περισσότερες έδρες. Όπως πρόσθεσε, πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να θεσπιστεί ένας ηλεκτρονικός κατάλογος για ομογενείς, άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους, αλλά και να συσταθεί ανεξάρτητη εκλογική αρχή, κάτι που -όπως υπογράμμισε-  έχει υιοθετηθεί από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚΠαναγιώτης Δουδωνής υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο είναι προβληματικό διότι αφενός δεν έχει δοκιμαστεί η δυνατότητα απρόσκοπτης λειτουργίας του συστήματος σε τέτοια κλίμακα, αφετέρου δεν εισάγεται καμία προϋπόθεση.

Αντίθετος με τις διατάξεις του νομοσχεδίου εμφανίστηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας λέγοντας ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη τομή. Σύμφωνα με τον ίδιο η εν λόγω ρύθμιση σε συνδυασμό με την άρση των κριτηρίων για την ψήφο των εκλογέων του εξωτερικού «ανοίγει τον δρόμο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος» από ψηφοφόρους που «δεν έχουν δεσμούς με τη χώρα».

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις διαφώνησε και ο βουλευτής της Νέας ΑριστεράςΔημήτρης Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «αντιστρέφεται η σύγχρονη δομή των δημοκρατιών». «Μετατρέπετε την επιστολική ψήφο από εξαίρεση σε κανόνα, ανοίγετε πολλά συνταγματικά και νομικά ζητήματα, χωρίς δικλείδες ασφαλείας», προσέθεσε.

Κεραμέως: “Τομή το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων”

Από την πλευρά της η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, έκανε λόγο για τομές που εισάγει το σχέδιο νόμου. Η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι οι τομές μίας τέτοιας εθνικής, ιστορικής αλλαγής στην εκλογική διαδικασία είναι πολλαπλές και κομβικές για τη χώρα και τους θεσμούς, τις οποίες και απαρίθμησε. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα:

  • Αλλάζει τελείως το τοπίο της ψήφου αποδήμων. Οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης, εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, που βρίσκεται στο εξωτερικό θα μπορεί να ψηφίσει από το σπίτι του. Δεν θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό.
  • Αλλάζει το τοπίο και για τους εκλογείς στην Ελλάδα – Η δυνατότητα για άσκηση δικαιώματος ψήφου μέσω επιστολικής θα ωφελήσει ιδιαιτέρως συμπολίτες μας όπως άτομα με αναπηρία, ασθενείς, ηλικιωμένους, εποχικά εργαζόμενους, εργαζόμενους την Κυριακή, φοιτητές/σπουδαστές, μαθητές Γ Λυκείου εν μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων. Αλλά και ευρύτερα, κάθε πολίτης εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να επιλέξει να ψηφίσει μέσω επιστολικής ψήφου.
  • Αποτελεί μια μεγάλη, ουσιαστική κίνηση, για την ενίσχυση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Μετά τις Ευρωεκλογές του 2014 κατά τις οποίες σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό συμμετοχής των εκλογέων, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεθάρρυνε τα Κράτη-Μέλη να υιοθετήσουν, μεταξύ άλλων, την επιστολική ψήφο για να αυξήσουν τη συμμετοχή.

Σχετικά Άρθρα