15ο Συνέδριο ΝΔ: Η ομιλία συσπείρωσης του Κυριακού Μητσοτάκη και οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων

 15ο Συνέδριο ΝΔ: Η ομιλία συσπείρωσης του Κυριακού Μητσοτάκη και οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων

Την έναρξη των εργασιών του 15ου Συνεδρίου της ΝΔ, το ο οποίο έχει και επετειακό χαρακτήρα αφού συπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, κήρυξε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Γιάννης Πλακιωτάκης. Στη συνέχεια μίλησε ο πρώην πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης και προβλήθηκε video από τους σημαντικότερους σταθμούς του κόμματος. Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όλους τους προέδρους της ΝΔ, από τον ιδρυτή Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Γεώργιο Ράλλη και τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για τον οποίο είπε ότι ήταν μεταρρυθμιστής, τον Μιλτιάδη Έβερτ και τον Κώστα Καραμανλή, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το κυβερνητικό έργο της ΝΔ, μία υπεύθυνη εθνική φωνή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και στη συνέχεια επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ήρθε από το περιθώριο, για να τεθεί πάλι στο περιθώριο». Η Ελλάδα αρχίζει να προσεγγίζει τις προηγμένες χώρες της ΕΕ, είπε στη συνέχεια και αναφέρθηκε στην αύξηση του μισθού επί των ημερών των κυβερνήσεων του, σημειώνοντας ότι είναι της τάξεως του 20%.

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε και στον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης χωρίς να τον κατονομάσει για λαϊκισμό και κηραλοιφές, όπως ανέφερε, και συνέχισε με το έργο και τον λόγο της ΝΔ. Τόνισε ότι «το κόμμα (του) βάζει την πατρίδα πάνω από κάθε κόμμα», αναφέρθηκε σε μεγάλα έργα και επίσης σε κρίσιμες πολιτικές επιλογές, εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. «Η ΝΔ βαδίζει επί 50 χρόνια με την πατρίδα» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε γενικά και αόριστα στα «προβλήματα και τις παθογένειες» του κρατικού μηχανισμού, μίλησε για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και υποσχέθηκε παρεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο και μέσω ΕΕ. Υποσχέθηκε περιορισμό της φοροδιαφυγής, απόδοση των συνταξιοδοτικών αλλαγών στο τομέα της επικούρησης και έκανε αναφορές στις αλλαγές στην παιδεία και τη δημόσια υγεία.

  • Για την δολοφονία της 28χρονης Κυριακής, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «περιστατικά που αμαυρώνουν την γενική εικόνα», λέγοντας ότι οι «17.000 καταρτισμένοι αστυνομικοί έχουν βοηθήσει 10.000 γυναίκες». Ως προς την στάση των αστυνομικών σημείωσε ότι «θα πρέπει να έχουν τη δική μας κατανόηση αν αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν νόμιμα το όπλο τους». Kαι σε μία αποστροφή του λόγου του για την δολοφονία έξω από το αστυνομικό τμήμα είπε: «Ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνονται ταξί».

Είμαστε σε κρίσιμη καμπή, είπε ο κ. Μητσοτάκης ενόψει των ευρωεκλογών και ζήτησε ενίσχυση της ΝΔ, τονίζοντας ότι «οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στη τροχιά σιγουριάς και ανάπτυξης, κάτι που επέλεξαν πριν από εννέα μήνες». Για τον κ. Κασσελάκη είπε ότι είναι ένας εισαγόμενος αρχηγός, για τον κ. Ανδρουλάκη είπε ότι βάφεται με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ και τέλος αναφέρθηκε και στα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, μιλώντας για λαϊκισμό. Χαρακτήρισε την αντιπολίτευση Βαβέλ και μίλησε για τις χειρότερες μέρες της, λέγοντας ότι ξεπερνιούνται πολλά όρια.

«Έχουμε υποχρέωση να μην επιτρέψουμε να γίνει ο δημόσιος λόγος βάλτος» τόνισε και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «στις ευρωεκλογές θα κριθεί ποιος μπορεί να έχει ισχυρή φωνή στους συσχετισμούς των Βρυξελλών». Ζήτησε συσπείρωση και επικαλέστηκε «ένα αναπάντεχο πολιτικό σκηνικό» και μίλησε για χρέος όλων όσοι «δεν θέλουν πειραματισμούς, αλλά συνέχεια και σιγουριά». Και κατέληξε δίνοντας στίγμα της ανησυχίας του για την έκταση που μπορεί να πάρει η ψήφος διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές: «Λαμβάνω το μήνυμα πριν φθάσει στην κάλπη».

  • «Τα συγχαρητήριά μας στην Νέα Δημοκρατία για τα πεντηκοστά της γενέθλια, αλλά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ρεσιτάλ ειλικρίνειας» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Από το βήμα του συνεδρίου του κόμματός του, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι αυτός και η κυβέρνησή του είναι πολιτικά ασταθείς. Γι’ αυτό και παρακαλούσε συνεχώς για σταθερότητα, μη μπορώντας να κρύψει την προεκλογική του ανασφάλεια. Ο αρχηγός της ΝΔ περιέγραψε μια ειδυλλιακή χώρα, στην οποία προφανώς ζει μόνο ο ίδιος και οι «φίλοι» του. Τη διάλυση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας τις βάφτισε ως «μεταρρυθμίσεις», ενώ δεν τόλμησε να ψελλίσει ούτε μισή λέξη σχετικά με τις ευθύνες του για το έγκλημα των Τεμπών, ακολουθώντας την τακτική του μπαζώματος, την οποία γνωρίζει άριστα, άλλωστε.

»Η διολίσθησή του έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «εισαγόμενο» έναν απόδημο Έλληνα, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αλαζονικός, ψευδόμενος και αμήχανος απέναντι σε ένα καταφανώς παγωμένο ακροατήριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε απόψε την αρχή του τέλους του».

«Ο “επαγγελματίας ανεπάγγελτος” Κυριάκος Μητσοτάκης, αντί να ασχολείται με τις (πραγματικές και τίμιες) επαγγελματικές δραστηριότητες του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, οφείλει να δώσει πειστικές εξηγήσεις για το πως καταφέρνει και πλουτίζει, την ώρα που η Ελλάδα και οι Έλληνες πτωχεύουν. Φαινόμενο που απαντάται μόνο σε μπανανίες και όχι σε σύγχρονες δημοκρατίες. Η “επαγγελματική σταδιοδρομία” Μητσοτάκη βέβαια εξαντλείται στον διορισμό του από την κυβέρνηση Σημίτη, σε θυγατρική της Εθνικής, την οποία και κατέστρεψε, κρύφτηκε πίσω από την βουλευτική του ασυλία για να μην λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη, αλλά η Ελλάδα πλήρωσε κολοσσιαία πρόστιμα για τα “κατορθώματα” του. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να μην λογοδότησε για τα “δωράκια” αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τη Siemens, αλλά θα λογοδοτήσει για τα “δωράκια” εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έκανε σε φίλους και γνωστούς του ως πρωθυπουργός υπό μορφή “ενισχύσεων”. Η πρέπουσα απάντηση είναι η ρήση του Ηρακλείτου, “Ύες βορβόρω ήδονται μάλλον ή καθαρώ ύδατι”. (Τα γουρούνια ευχαριστιούνται περισσότερο στον βούρκο, παρά στο καθαρό νερό)».

Χαιρετισμό κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου θα απευθύνουν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Στο Συνέδριο παρέστησαν οι πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, αλλά όπως έγινε γνωστό από τη ΝΔ δεν θα μιλήσουν, σε αντίθεση με τα προηγούμενα συνέδρια.

Σήμερα Σάββατο 6 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Σμυρλή και του γενικού γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Σταύρου Καλαφάτη.

Τη δεύτερη μέρα των εργασιών του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν οι τοποθετήσεις των συνέδρων σε τέσσερις θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι: «50 Χρόνια ΝΔ: Οι ιδέες και οι άνθρωποι», «50 Χρόνια ΝΔ: Για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη», «50 Χρόνια ΝΔ: Για ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο» και «50 Χρόνια ΝΔ: Μεγαλώνει γιατί εξελίσσεται».

Την Κυριακή 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες της γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής Μαρίας Συρεγγέλα, του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής Γιάννη Πλακιωτάκη, του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και της υποψήφιας του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έρχεται στην Αθήνα για το 15ο Συνέδριο της ΝΔ.

  • Πριν από τη λήξη των εργασιών, θα απευθύνει ομιλία και πάλι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι ομιλίες Μητσοτάκη αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πέραν του εορταστικού χαρακτήρα που επιδιώκει η ΝΔ για τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ενόψει των εκλογών, είναι πολλά τα ανοιχτά μέτωπα και τα προβλήματα που έχει η κυβέρνηση και το Μαξίμου βρίσκεται υπό διαρκή πίεση, όπως φαίνεται και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Στο συνέδριο θα υπάρχουν περίπτερα ξένων ιδρυμάτων που έχουν διαχρονική συνεργασία με την ΝΔ (Konrad-Adenauer, Wilfried Martens, Hanns Seidel) καθώς και του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής (ΙΔΚΚ), ενώ θα λειτουργεί και έκθεση φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού στην οποία θα αποτυπώνεται η διαδρομή της παράταξης στα 50 χρόνια της ιστορίας της.

Σχετικά Άρθρα