Κεντρική Επιτροπή με βαριά σκιά τη διαφωνία Κασσελάκη-Πολάκη και ανοιχτό ζήτημα την κομματική πειθαρχία

 Κεντρική Επιτροπή με βαριά σκιά τη διαφωνία Κασσελάκη-Πολάκη και ανοιχτό ζήτημα την κομματική πειθαρχία

Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υπο τη σκιά των παλινωδιών, των αντιφατικών δηλώσεων και των αντιδράσεων για την κοματική επιθαρχία στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Βουλευτές του κόμματος όπως ο Γιάννης Σαρακιώτης, ο Διονύσης Καλαματιανός και στελέχη όπως ο Γιώργος Τσίπρας (διευθυντής της Κ.Ο) έχουν αμφισβητήσει το ότι ήταν απαραίτητη η επίκληση της κομματικής πειθαρχίας. Επίσης, κριτική για το ζήτημα αυτό άσκησε στην Π.Γ του κόμματος και ο Διονύσης Τεμπονέρας επισημαίνοντας ότι η επίκληση της κομματικής πειθαρχίας ακυρώνει την πρόταση νόμου που έχει ήδη καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίστηκαν χθες βράδυ στα τηλεοπτικά τραπέζια ήταν αδύνατον να δώσουν μία σαφή απάντηση για το αν υφίσταται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για το νομοσχέδιο.

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος σημείωνε πως δεν θεωρεί πως κάποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει, σημειώνοντας όμως πως δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις εάν το κάνει. Η Έλενα Ακρίτα σε ερώτημα σχετικά με το αν ισχύει η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη την Πέμπτη ή τα όσα είπε η Δώρα Αυγέρη την Παρασκευή, επισήμανε πως πρέπει να ακούσει κανείς τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου γιατί αυτή έγινε αργότερα.

Η ουσια είναι ότι παραμένει ανοιχτό αν υφίσταται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας κάτι που ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα στην ομιλία του στην ΚΕ.

Πώς κριβώς προκλήθηκε η σύγχυση;

Αρχικά την Πέμπτη το βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Κασσελάκης δήλωσε ότι «θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία» για το νομοσχέδιο που έχει ανακοινώσει ότι θα φέρει η κυβέρνηση για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη δήλωσε χθες πως δεν τίθεται θέμα διαγραφής εάν κάποιος βουλευτής καταψηφίσει το νομοθέτημα που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση!

Αμέσως μετά σε ανάρτησή του ο κ. Κασσελάκης αν και δεν χρησιμοποίησε τον ίδιο όρο… επανέφερε το ζήτημα μαζεύοντας όμως την αρχική κατηγορηματική του δήλωση:

Ανέφερε μεν πως «δε νοείται βουλευτής Αριστερού κόμματος να στέκεται ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική πρόοδο», όμως από την άλλη άφησε και… ανοιχτά παράθυρα. Επισήμανε πως «όταν δω το νομοσχέδιο της ΝΔ, θα σας δημοσιοποιήσω την άποψή μου. Αδιαμεσολάβητα και με ειλικρίνεια, όπως πάντα» επισημαίνοντας πως «εάν αυτό προωθεί ουσιαστικά την ισότητα, ακόμα και ατελώς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει. Σε αυτό το σενάριο, εάν παρεκκλίνει ένας βουλευτής από τον δρόμο της προόδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις».

Όπως είναι φυσικό αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη συζήτηση είναι η διαφωνία Πολάκη με την κομματική πειθαρχία αναφέροντας στην Πολιτική Γραμματεία, πως καταγράφονται πολλές αντιρρήσεις από πολίτες στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. ιδίως στα χωριά και την επαρχία. 

Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για κρίση στην ηγετική ομάδα αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί το σοβαρό θέμα μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του Παύλου Πολάκη αφού ο κοινοβουλευτικός υπερσυντονιστής του κόμματος βρίσκεται σε διαφορετικό μήκος κύματος με τον πρόεδρο του.

Σχετικά Άρθρα