Γιατί προσφεύγει ξανά σε επιθετική συνθηματολογία ο Ερντογάν- Τα F35, τα F16 και η ελληνοτουρκική προσέγγιση

 Γιατί προσφεύγει ξανά σε επιθετική συνθηματολογία ο Ερντογάν- Τα F35, τα F16 και η ελληνοτουρκική προσέγγιση

Με το άγχος των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου που έχει θέσει ως μείζονα πολιτικό του στόχο (σκοπός του να κερδίσει τους μεγάλους δήμους της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε εκ νέου διαθέσεις να προσφύγει στην γνώριμη μέθοδο της εργαλειοποίησης της έντασης με την Ελλάδα. Από την Σμύρνη επανέφερε ουσιαστικά τα συνθήματα που χρησιμοποιούσε κατά κόρον τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, το οποίο δεν έχει εγκαταλλείψει, παρά την προσέγγισή του με την Δύση και την ελληνοτουρκική προσέγγιση που επισημοποιήθηκε με την πρόσφατη Διακήρυξη των Αθηνών.

Το “πράσινο φως” από την Ουάσιγκτον για την προμήθεια των F16 δεν φαίνεται να ηρεμεί τον Τούρκο πρόεδρο καθώς η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η εκκίνηση της διαδικασίας προμήθειας από την Ελλάδα των F35 δημιουργεί συνθήκες υπεροπλίας της Ελλάδας στον αέρα τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ έχουν όντως ζητήσει και ακόμα περισσότερο εξασφαλίσει αποδοχή όρων εκ μέρους της Τουρκίας να μην χρησιμοποιηθούν στο μέλλον τα F16 για να απειληθεί η Ελλάδα.

Το φιλελληνικό λόμπι στο Κογκρέσο συνεχίζει μεν την παρακαταθήκη του Μπομπ Μενέντεζ, ωστόσο η στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή δεν φαίνεται πως θέλει να πιέσει περαιτέρω την Τουρκία αφ΄ης στιγμής εκπληρώθηκε ο βασικός στόχος της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η Άγκυρα δείχνει πρόθυμη να συνεχίσει να συγκλίνει με την Δύση.

Το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί εκ νέου με τον Τούρκο πρόεδρο υλοποιώντας τα συμφωνηθέντα για “ήρεμα νερά”, ωστόσο οι τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν επιβεβαιώνουν εκείνους που θεωρούν πως το κεντρικό αφήγημα της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει.

Σπεύδει στην Τουρκία η Βικτόρια Νούλαντ

Επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει στις 28-29 Ιανουαρίου η υπηρεσιακή αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο της υπογραφής του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον πρόεδρο Ερντογάν αλλά και της επίσημης ειδοποίησης του Κογκρέσου για την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Άγκυρα, η αναπληρώτρια υπουργός Νούλαντ θα συναντηθεί με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματικούς ηγέτες για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα των διμερών, περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων για τα οποία εργαζόμαστε από κοινού».

H ομιλία Ερντογάν στην Σμύρνη

Αξιότιμα αδέρφια μου,

Οι περιοχές του Μαρμαρά και του Αιγαίου, που συμπεριλαμβάνεται και η Σμύρνη, είναι τα εδάφη όπου φυτεύτηκαν οι πρώτοι σπόροι, τα πρώτα θεμέλια και τα πρώτα βήματα της χιλιόχρονης ύπαρξής μας.

Έχουμε εργαστεί σκληρά και έχουμε κάνει πολλές θυσίες για να τα διατηρήσουμε ως πατρίδα μας αυτά τα αρχαία εδάφη, τα οποία φιλοξένησαν πολλούς πολιτισμούς για χιλιάδες χρόνια στο παρελθόν.

Ο εθνικός αγώνας που διεξάγαμε σε αυτά τα εδάφη, που βίωσαν τον πόνο της κατοχής μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποτελεί σύμβολο της βούλησής μας για να μην αντιμετωπίσουμε ξανά μια τέτοια καταστροφή.

Ωστόσο, ο αγώνας μας δεν τελείωσε με την εκδίωξη του εχθρού από τα εδάφη μας και ρίχνοντάς τον στη θάλασσα από τη Σμύρνη.

Η κοντόφθαλμη αντίληψη του μονοκομματικού φασισμού έκανε το τίμημα αυτής της διαδικασίας ακόμη πιο βαρύ.

Η αποσχιστική τρομοκρατική μάστιγα που πλήττει τη χώρα μας εδώ και 40 χρόνια είναι ουσιαστικά μέρος της προσπάθειας επανακατάληψης αυτών των εδαφών και υποδούλωσης αυτού του έθνους.

Η ανταπόκριση του Μανώλη Κωστίδη στον Σκάϊ για τις προκλήσεις Ερντογάν:

Μητσοτάκης: Θωρακίζουμε την άμυνά μας

Με την απόκτηση των F-35 αρχίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, την οποία και αναρτά στα social media. Ο πρωθυπουργός αναφέρει χαρακτηριστικά για τα F-35 ότι «η επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με την οποία γνωστοποιούνται τα παραπάνω, επισφραγίζει και το στρατηγικό βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Η ενεργή διπλωματία, η σταθερότητα και η αξιοπιστία της Ελλάδας δικαιώνονται με τον καλύτερο τρόπο, ενώ η πατρίδα μας θωρακίζει ακόμα περισσότερο την άμυνά της».

Αναλυτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει:

«Καλημέρα σας και καλή Κυριακή! Θα ξεκινήσω τη σημερινή ανασκόπηση με την επισήμανση που έκανα και στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο. Όπως συμβαίνει στην καθημερινότητα των πολιτών, έτσι και η κυβερνητική δραστηριότητα δεν είναι μονοθεματική και σωστά. Γιατί κάθε ζήτημα έχει το δικό του ειδικό βάρος, τη δική του εμβέλεια ανάμεσα στα πολλά άλλα που απασχολούν τους πολίτες. Μαζί λοιπόν με τις εμβληματικές πρωτοβουλίες μας, υλοποιούμε δράσεις και προχωρούμε στη λήψη μέτρων με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολλών. Και μέσα στην εβδομάδα που πέρασε έχουμε αρκετά τέτοια παραδείγματα. Από ψηφιοποίηση μέχρι ενίσχυση της οικογένειας, από μέτρα κατά της ακρίβειας μέχρι την ενίσχυση της εθνικής άμυνας.

Με αυτήν την ενίσχυση θα ξεκινήσω την ανασκόπηση της εβδομάδας, καθώς χθες έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα μπήκε και επισήμως σε τροχιά απόκτησης έως 40 αεροσκαφών F-35. Αλλά και κάτι ακόμη: ότι γινόμαστε αποδέκτης ενός μεγάλου πακέτου εξοπλισμών, που θα διατεθεί στην Ελλάδα εντελώς δωρεάν από τα αμερικανικά αποθέματα. Πρόκειται για ένα πακέτο που θα έρθει να ενισχύσει και τους 3 κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και το Λιμενικό μας. Δεν θα επαναλάβω όλες τις λεπτομέρειες του πακέτου, καθώς τις εξήγησα -ελπίζω αρκετά αναλυτικά- χθες στη δήλωσή μου. Όμως αξίζει να ειπωθεί ξανά ότι η επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με την οποία γνωστοποιούνται τα παραπάνω, επισφραγίζει και το στρατηγικό βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Η ενεργή διπλωματία, η σταθερότητα και η αξιοπιστία της Ελλάδας δικαιώνονται με τον καλύτερο τρόπο, ενώ η πατρίδα μας θωρακίζει ακόμα περισσότερο την άμυνά της.

Ερωτήματα θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ- Οι δηλώσεις Αποστολάκη

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένει ενημέρωση από την Κυβέρνηση αναφορικά με το εάν – όπως ισχυρίζεται συστηματικά εδώ και μήνες- έχουν τεθεί όροι από τις ΗΠΑ προς στην Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος πώλησης και εκσυγχρονισμού F16 που ενέκρινε. Προς το παρόν, στις δηλώσεις των Προέδρων των Επιτροπών της Γερουσίας και του Κογκρέσου των ΗΠΑ δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στην επιβολή όρων για την μη χρήση των αεροσκαφών κατά της Ελλάδας και της Κύπρου».
Τα παραπάνω επισήμανε σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ευάγγελος Αποστολάκης, με αφορμή τις ανακοινώσεις για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ, ενώ επανέλαβε τα κριτήρια που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για την εκτέλεση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Η δήλωση του Ευάγγελου Αποστολάκη
Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αντιπροσωπεία του κόμματος, θα επισκεφθεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να ενημερωθεί, μεταξύ άλλων, για τα εξοπλιστικά προγράμματα που περιέχονται στην επιστολή Μπλίνκεν, στα οποία συμπεριλαμβάνεται αγορά αεροσκαφών F35 αξίας 8,2 δισ.

Κριτήρια μας, όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει, είναι τα προγράμματα αυτά:

να ικανοποιούν υπαρκτές επιχειρησιακές ανάγκες στη βάση ενός ολοκληρωμένου και μελετημένου σχεδιασμού που να στηρίζεται στην προτεραιοποίηση, στις εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων, στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και στην διαφάνεια

να υπάρχει άμεση σύνδεση με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να μην καθίστανται απλοί πελάτες ξένων αμυντικών βιομηχανιών αλλά να δημιουργείται προστιθέμενη αξία για τη χώρα τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας και τεχνογνωσίας

να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και της αναγκαίας ανάπτυξης του κοινωνικού της κράτους

Πέραν των ανωτέρω, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένει ενημέρωση από την Κυβέρνηση αναφορικά με το εάν – όπως ισχυρίζεται συστηματικά εδώ και μήνες- έχουν τεθεί όροι από τις ΗΠΑ προς στην Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος πώλησης και εκσυγχρονισμού F16 που ενέκρινε. Προς το παρόν, στις δηλώσεις των Προέδρων των Επιτροπών της Γερουσίας και του Κογκρέσου των ΗΠΑ δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στην επιβολή όρων για την μη χρήση των αεροσκαφών κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Παράλληλα, ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει πως η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού περί “δωρεάν” παραχώρησης εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, βρίθει ανακριβειών καθώς τα εξοπλιστικά αυτά – που θεωρούνται παρωχημένα από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις – είναι βέβαιο ότι χρήζουν αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού προκειμένου να καταστούν επιχειρησιακά ικανά. Δεν είναι βέβαιο δε ούτε ότι η απόκτησή τους βασίζεται στις ανάγκες των επιτελείων, ούτε ότι η στρατιωτική ηγεσία την θεωρεί χρήσιμη.

Τέλος, τονίζουμε ότι συζητάμε για μεγάλες επιπρόσθετες δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία όπου ο αριθμός των παραιτήσεων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένος. Οι παραιτήσεις αυτές σηματοδοτούν την ανάγκη για άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και οι οικογένειές τους.

Σχετικά Άρθρα