Εντυπωσιακές εικόνες από την “Ακρόπολη της Μακεδονίας”-Την Κυριακή ανοίγει για το κοινό

 Εντυπωσιακές εικόνες από την “Ακρόπολη της Μακεδονίας”-Την Κυριακή ανοίγει για το κοινό

Άνοιξε σήμερα τις πύλες του το ανάκτορο του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, στις Αιγές, το οποίο ο Wolfram Hoepfner αποκάλεσε «Παρθενώνα της Μακεδονίας». «Είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά μνημεία της πατρίδας μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή στη Μελίκη του νομού Ημαθίας και σημείωσε: «Είναι μία κίνηση η οποία δεν έχει μόνο πολιτιστικό αλλά και εθνικό χαρακτήρα καθώς επιβεβαιώνει την ελληνική διαχρονικότητα της Μακεδονίας στο βάθος των αιώνων και μετατρέπει την περιοχή σας σε έναν πολιτιστικό πόλο, τολμώ να πω παγκόσμιας εμβέλειας».

«Για μένα είναι μεγάλη τιμή που ως πρωθυπουργός της πατρίδας μας θα έχω την ευκαιρία να συνδέσω το δικό μου όνομα και το όνομα της κυβέρνησής μας με αυτά τα εμβληματικά έργα αναστήλωσης που γίνονται στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας», συμπλήρωσε. Νωρίτερα στα εγκαίνια του έργου ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα μνημείο διεθνούς εμβέλειας.  «Εδώ στέφθηκε Βασιλιάς λίγα λεπτά μετά την δολοφονία του πατέρα του ο Μέγας Αλέξανδρος για να ξεκινήσει την λαμπρή εκστρατεία του», τόνισε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το αναστηλωμένο μνημείο από την Κυριακή θα είναι επισκέψιμο.

Η ανασκαφή του ξεκίνησε το 1865 και συνεχίστηκε τις δεκαετίες του 1930 και του 1950-1960.Το συγκεκριμένο ανάκτορο είχε χτιστεί με αφορμή τον γάμο της κόρης του Φιλίππου Β’, με τον Αλέξανδρο της Ηπείρου και θεωρείται πως ολοκληρώθηκε πριν το 336 π.Χ.

Επρόκειτο για έναν βασικό πόλο του μεγάλου οικοδομικού προγράμματος του βασιλιά της Μακεδονίας και πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος είχε έκταση που ξεπερνούσε τις 9.000 τετραγωνικά μέτρα. Το ανάκτορο είναι χτισμένο με ένα συνδυασμό του ιωνικού και του δωρικού ρυθμού, όπως και ο Παρθενώνας στην Αθήνα.

Το ανάκτορο των Αιγών ήταν εξοπλισμένο με όλες τις ανέσεις της εποχής, διαθέτοντας μάλιστα ένα άψογο σύστημα αποχέτευσης αλλά και ύδρευσης, το οποίο μετέφερε το δροσερό νερό από τις πηγές του βουνού. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή και πολυτελής ήταν και η κορινθιακού τύπου κεράμωση των στεγών.

Το κτίριο όπου στεγαζόταν το ανάκτορο ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του διώροφο, ενώ σώζεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλα αντίστοιχα ανάκτορα της εποχής. Στην ίδια οικοδομική ενότητα βρισκόταν και ένα μεγάλο, ορθογώνιο θέατρο, όπου με τρόπο πρωτοποριακό για την εποχή διαμορφωνόταν η πρόσοψη με το μνημειακό πρόπυλο στο κέντρο μιας εντυπωσιακής δωρικής κιονοστοιχίας.

Η βασική είσοδος ήταν τριπλή και διέθετε μαρμάρινα κατώφλια, τα οποία ακόμα και σήμερα σώζονται στη θέση τους. Διασχίζοντας το πρόπυλο φτάνει κανείς στην αυλή που παραδοσιακά αποτελούσε το κέντρο, γύρω από το οποίο αρθρώνονταν οι χώροι και οι λειτουργίες κάθε σπιτιού. Η αυλή αυτή είχε χωρητικότητα που ξεπερνούσε τους 2.000 ανθρώπους και θεωρείται πως αποτελούσε το επίκεντρο της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής του κράτους.

Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες από τις Αιγές

ανακτορο φιλιππου
ανακτορο φιλιππου
ανακτορο φιλιππου
ανακτορο φιλιππου
ανακτορο φιλιππου
ανακτορο φιλιππου
ανακτορο φιλιππου
ανακτορο φιλιππου
ανακτορο φιλιππου
ανακτορο φιλιππου
ανακτορο φιλιππου
ανακτορο φιλιππου
ανακτορο φιλιππου

Σχετικά Άρθρα