Συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου έχουν 20 εκπρόσωποι της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας

 Συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου έχουν 20 εκπρόσωποι της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας

Από χτες, Τρίτη 2 Απριλίου, βρίσκονται στη χώρα μας είκοσι CEOs κορυφαίων πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, στο πλαίσιο της Συνόδου Διευθυντών Βιοφαρμακευτικών Επιχειρήσεων που διοργανώνει η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων – IFPMA (International Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Associations) στην Αθήνα. 

Η Σύνοδος έχει διοργανωθεί επίσης στη Φλωρεντία, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.

Το βράδυ της Τρίτης, οι ξένοι CEOs δείπνησαν στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Τα μέλη της IFPMA έχουν συνάντηση αυτήν την ώρα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης. Η ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνει σημαντικά ζητήματα του κλάδου, σχετικά με την πολιτική της υγείας (όπως για παράδειγμα, οι πιθανότητες μία νέας πανδημίας), την πολιτική του φαρμάκου (όπως η φαρμακευτική καινοτομία), καθώς επίσης και τα οικονομικά της υγείας (όπως οι προοπτικές προσέλκυσης ξέων επενδύσεων στη χώρα μας).

Μεταξύ των CEOs της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας που κατέφθασαν πριν τις 10πμ στο Μαξίμου είναι 0 Αλβέρτος Μπουρλά της Pfizer, αλλά και της Boehringer-Ingelheim, της Johnson & Johnson, της MSD, της Novo Nordisk, της Merck Group, της Bayer, της Sanofi, της TEVA, της Lilly, της Biogen, της Takeda.

Πηγές αναφέρουν πως οι ξένες πολυεθνικές του φαρμάκου ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε κλινικές μελέτες για την ανάπτυξη νέων θεραπειών αλλά και σε νεοφυείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας, της έρευνας και της καινοτομίας.

Η πραγματικότητα είναι πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία την προηγούμενη δεκαετία, λόγω της κρίσης, υστέρησε πολύ στον τομέα των επενδύσεων. Η πρόκληση της πανδημίας, όμως, ανέδειξε τη δυναμική που υπάρχει στη χώρα, λόγω της ισχυρής παραγωγικής βάσης των ελληνικών κυρίως φαρμακευτικών επιχειρήσεων που παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική στην ανάπτυξη των γενοσήμων. Έτσι, η χώρα εφοδίασε με γενόσημα φάρμακα και την ΕΕ, την περίοδο της Covid όπου υπήρξαν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης της ελίτ των πολυεθνικών φαρμάκου στο Μαξίμου. 

Σχετικά Άρθρα