Τσίπρας: Είμαι αποφασισμένος να γίνει αισθητή η αλλαγή στον ΣΥΡΙΖΑ

 Τσίπρας: Είμαι αποφασισμένος να γίνει αισθητή η αλλαγή στον ΣΥΡΙΖΑ

Σπουδαία ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ιστορική μέρα για την αριστερά και την προοδευτική παράταξη, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή, ξεκινώντας την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση της νέας ΚΕ, της «πρώτης Κεντρικής Επιτροπής στην ιστορία, που τα μέλη της έχουν εκλεγεί από τη βάση του κόμματος».

Διότι, τόνισε, το «μικρό κόμμα διαμαρτυρίας» που, όπως είπε, συκοφαντήθηκε ως εξτρεμιστικό ή πολεμήθηκε για να μην ενηλικιωθεί, «είναι πια μεγάλο, μαζικό, λαϊκό, βαθιά δημοκρατικά, ώριμο κόμμα εξουσίας». «Αριστερό στην ψυχή και τις ιδέες του, αποτελεσματικό στις δράσεις του, ρεαλιστικό και αποφασιστικό στο πρόγραμμα και τις προθέσεις του», υπογράμμισε

Με φόντο το σύνθημα «τώρα όλοι μαζί, για την πολιτική αλλαγή», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διακήρυξε από την συνεδρίαση ότι «θέλουμε, μπορούμε και θα νικήσουμε», σημειώνοντας ότι αυτή η «βεβαιότητα και δέσμευση» προσδίδει στη σημερινή συνεδρίαση «το βάρος μιας μεγάλης ευθύνης», όχι μόνο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλείται να εκλέξει τα εκτελεστικά όργανα του κόμματος, «αλλά κυρίως γιατί εδώ και τώρα δίνουμε το σύνθημα της πολιτικής αλλαγής». «Ενωμένοι και αποφασισμένοι», υπογράμμισε, «αφήνοντας οριστικά πίσω μας τους εύλογους ανταγωνισμούς της εκλογικής διαδικασίας, απορρίπτοντας κάθε σκέψη και κάθε υποψία για νικητές και ηττημένους, αποκρούοντας κάθε έξωθεν προσπάθεια να διαρραγεί το τείχος της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης μας».

Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι σήμερα είναι «η πρώτη μέρα μιας δύσκολης αλλά συναρπαστικής διαδρομής που πρώτος σταθμός της είναι η νίκη στις ερχόμενες εκλογές». Σημείωσε ότι η νίκη πρέπει να είναι «τόσο καθαρή ώστε να μην αφήνει κανενός είδους περιθώρια για αμφισβητήσεις, υπονομεύσεις και παρασκήνιο, ως προς τη λαϊκή βούληση για τη πολιτική αλλαγή και τη προοδευτική διακυβέρνηση». Υπογράμμισε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα ανοίξει ορίζοντες προόδου, με στόχο την αξιοπρέπεια της εργασίας, την προοπτική των νέων, τη στήριξη της μεσαίας τάξης που στραγγαλίζεται «από τις κρατικοδίαιτες προνομιούχες ελίτ». Προτεραιότητες της: δημόσια Υγεία, δημόσια Παιδεία, κοινωνικό κράτος, προστασία των πιο ευάλωτων.

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «δεν πάει άλλο». Σημειώνοντας πως «δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής και υπομονής» αφού «το καθεστώς Μητσοτάκη, διαλύει την οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την εμπιστοσύνη». Εγκάλεσε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «επαναλαμβάνουν όλες τις πρακτικές που οδήγησαν πρίν καποια χρόνια την κοινωνία στην επιτροπεία και τα μνημόνια» και για «προσκόλληση στα μεγάλα συμφέροντα και πρακτικές ληστείες». Αναρωτήθηκε μάλιστα «μήπως έχουν προαποφασίσει την ήττα τους και αρπάζουν ότι προλάβουν». Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε άμεσα εκλογές τονίζοντας πως «η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία είναι η μόνη διέξοδος». Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση «να μην επιχειρήσουν να στήσουν εστίες τεχνητής έντασης προκειμένου να πάρουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας» και «να παίξουν παιχνίδια με την φωτιά».

Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε στην ίδια λογική αναφέροντας πως «κάθε μέρα παραμονής της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία είναι μια μέρα καταστροφής, ένα βήμα προς τον γκρεμό». Επισήμανε ότι «αυτό που αναρωτιούνται οι συμπολίτες μας δεν είναι αν θα φύγει ο Μητσοτάκης αλλά είναι αν όταν θα αναλάβουμε θα έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες και τα περιθώρια για να βάλουμε σε τροχιά ανάπτυξης της κοινωνίας». Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση «κάθε μέρα που περνάει τρώνε από την δυνατότητα της κοινωνίας να σταθεί ξανά στα πόδια της» σημειώνοντας όμως πως «εμείς ξέρουμε από τα δύσκολα» και «θα τα καταφέρουμε ξανά να επουλώσουμε τις πληγές της κοινωνίας και της πατρίδας μας» όπως «να επιβάλλουμε την δημοκρατική κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής». Μάλιστα αναφέρθηκε και στο κυβερνητικό σχήμα λέγοντας ότι θα κυριαρχούν σε αυτό «νέοι και γυναίκες όχι μόνον στην Κ.Ε αλλά και στην κυβέρνηση» ενώ θα βασίζεται επίσης «στους ανθρώπους της οικονομίας και της επιστήμης». Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κοινωνικό όραμα όμως «τα όνειρά μας συνδέει με την πραγματικότητα ένα πρόγραμμα» συγκεκριμένο και κοστολογημένο.

Σεραφείμ Κοτρώτσος