ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί θεωρεί ότι η Μαδρίτη δεν αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης

 ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί θεωρεί ότι η Μαδρίτη δεν αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης

Το μοναδικό όφελος για τη χώρα που μπορεί να συμπεράνει κάποιος ότι επιτεύχθηκε μέχρι αυτή την ώρα από τις εξελίξεις στη Μαδρίτη δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι μπορεί και να έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι με τους γείτονες. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έθεσε κανένα προαπαιτούμενο για εγγυήσεις ασφάλειας απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας ενώ με το βλέμμα στο εσωτερικό και με ένα λογιστικό τρικ αφαιρεί για τρεις μήνες τη ρήτρα αναπροσαρμογής από τους λογαριασμούς ρεύματος. Κάπως έτσι εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός φτιάχνει το δικό του εκλογικό διάδρομο.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας ήταν σαφής για τα όσα διαδραματίζονταν μέχρι εκείνη την ώρα που μιλούσε στην άλλη άκρη της Ευρώπης. Με μια Τουρκία να τα παίρνει όλα τελικά και οι εκβιασμοί της να πιάνουν τόπο μεταξύ των πολυκερματισμένων Ευρωπαίων ο κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε απλώς στο να παρατηρεί τις εξελίξεις και τις ζυμώσεις που έγιναν στο περιθώριο με την Ελλάδα να είναι παντελώς απούσα από τη διπλωματική σκακιέρα.

  • «Η πλήρης υποταγή της εξωτερικής πολιτικής στις προπαγανδιστικές ανάγκες της προεκλογικής περιόδου οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε οδυνηρά για τα εθνικά μας συμφέροντα σφάλματα» ανέφερε αναδεικνύοντας το προφανές, τον αποκλειστικά εκλογικό σχεδιασμό που έχει στο μυαλό του ο κ. Μητσοτάκης.

Η ανακίνηση της πρόθεσης για αγορά των σύγχρονων μαχητικών F-35 με το αίτημα να φεύγει για το πεντάγωνο αμέσως μετά τις υπογραφές στη Μαδρίτη μεταξύ Τουρκίας Φινλανδίας και Σουηδίας δεν ήταν παρά ένα επικοινωνιακό τρικ – θα το πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός εν μέσω οικονομικής κρίσης – για να αντισταθμίσει επικοινωνιακά τον αντίκτυπο από το πράσινο φως που αναμένεται από το Κογκρέσο για την αναβάθμιση των 80 F-16 και ακόμη 40 που θα κατασκευαστούν στο πρόγραμμα συμπαραγωγής με την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Η ελληνική πλευρά εστιάζει σε αυτό που ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο ο Τζο Μπάιντεν, να μην υπάρχουν εντάσεις στην περιοχή μας κάτι που μετά και την αποδέσμευση του αμερικανικού προγράμματος για τα μαχητικά στην Τουρκία εκλαμβάνεται και ως μιας προτροπή για ήρεμα νερά στο Αιγαίο σε μια περίοδο που τα έσοδα από τον Τουρισμό και για τις δυο χώρες είναι ζωτικής σημασίας.

  • Αυτό ουσιαστικά ανοίγει και ένα καθαρό διάδρομο για τις κάλπες και θα είναι αναπόφευκτα μια επιτυχία που θα επιχειρήσει να την μεγεθύνει το κυβερνητικό στρατόπεδο ως διπλωματική επιτυχία.

Οι κορώνες για κολοτούμπα Ερντογάν ή ότι ο Σουλτάνος έγινε αρνάκι δεν πείθουν κανένα όταν οι ΗΠΑ δίνουν τα αεροπλάνα, η Σουηδία και η Φινλανδία δεσμεύονται να πωλούν όπλα στην Άγκυρα αλλά και να την εντάσσουν κατ’ απαίτησή της στην κοινή ευρωπαϊκή Άμυνα, άσχετα με όσα κάνει στο Αιγαίο, και όταν ο Βρετανός Πρωθυπουργός λέει στον Μακρόν να εντάξει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα γιατί είναι κρίσιμη όπως λέει η συμμετοχή της.

Και για όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζουν από την Κουμουνδούρου, αισθάνεται και διατρανώνει την ικανοποίησή του.

Ωστόσο ο κίνδυνος για τον οποίο προειδοποιεί ο κ. Τσίπρας εδράζεται σε αυτή ακριβώς την ικανοποίηση του κ. Μητσοτάκη καθώς η ανεκτικότητα, η υποχωρητικότητα απέναντι στους εκβιασμούς της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, δεν είναι παρά ο δρόμος για την αποθράσυνση της Άγκυρας και του αναθεωρητισμού της. Κι όλα αυτά ενώ ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει τη ΙΧ εξωτερική πολιτική για να εξυπηρετεί τη δική του πολιτική ατζέντα.

Ρήτρα κάλπης

Στο ίδιο πλαίσιο προπαγανδιστικής τακτικής και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης για να φτιαχτεί ένας ανώδυνος εκλογικός διάδρομος για τον κ. Μητσοτάκη ενέταξε ο Αλέξης Τσίπρας και το τρικ με την αναστολής χρέωσης στα τιμολόγια του ρεύματος και της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή διάβασε την τροπολογία του Υπουργείου Ενέργειας στη βάση της προεκλογικής λογικής που διέπει την κυβέρνηση οριζόντια και κάθετα.

  • Πρόκειται όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου και οι καταναλωτικές οργανώσεις αλλά και οι ίδιοι οι παράγοντες της αγοράς ενέργειας για ένα λογιστικό κόλπο να μην αναγράφεται η χρέωση της ρήτρας στο λογαριασμό, το ποσό να ενσωματωθεί στην τιμολόγηση και για τους επόμενους τρεις μήνες του καλοκαιριού όταν θα αρχίσει η νέα τιμολόγηση να φανεί το αποτύπωμά της στις χρεώσεις στις πλάτες των καταναλωτών.

Κι αν κάποιος έκανε κωλοτούμπα, αυτός δεν είναι η Τουρκία αλλά η κυβέρνηση και μάλιστα θεαματική στο θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής την οποία επί μήνες ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αρνούνταν ότι υπήρχε καν, στην συνέχεια αρνούνταν ότι υπήρχαν και υπέρογκα υπερκέρδη για τους παραγωγούς για να φτάσει στο τέλος όχι μόνο να την αποδεχτεί, όχι μόνο να δεσμευτεί ότι θα φορολογηθούν τα υπερέσοδα αλλά σήμερα και να αναστέλλεται κάτι που στην αρχή δεν υπήρχε.

  • «Παίζετε με τις αντοχές, παίζετε με την υπομονή των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μόνο και μόνο για να στήσετε στο πόδι ένα αφήγημα προεκλογικό δύο τριών μηνών μπας και σωθείτε».

Παναγιώτης Δρίβας