Γιατί οι υποκλοπές διχάζουν την Κεντροαριστερά-Η κόντρα Ανδρουλάκη-Κασσελάκη μετά την απόφαση του ΣτΕ

 Γιατί οι υποκλοπές διχάζουν την Κεντροαριστερά-Η κόντρα Ανδρουλάκη-Κασσελάκη μετά την απόφαση του ΣτΕ

Οι σοβαρές εξελίξεις στο μέτωπο των υποκλοπων με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τον τροπολογία του 2021 που απαγόρευσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη να ενημερωθεί για τους λόγους παρακολούθησής του, αντί να ενώνει την δημοκρατική-προοδευτική παράταξη τη διχάζει, εξαιτίας προφανώς των δημοσκοπήσεων και κυρίως ενόψει των ευρωεκλογών, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δίνουν σκληρή μάχη για τη πρωτοκαθεδρία στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Η αρχή έγινε από τον Νίκο Ανδρουλάκη , ο οποίος μιλώντας στη Ολομέλεια επί της επικαιρης επερωτησης του κόμματος για τη οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, αφού επιτέθηκε με σφοδρότητα στο κυβερνών κόμμα, σχολίασε με δηκτικό και την τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα λέγοντας “Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε και προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «και οι συκοφαντίες του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του που μου έκαναν νομικά μαθήματα και είχαν το θράσος να με διαβάλουν υποστηρίζοντας ότι είμαι εκβιαζόμενος. Πήρατε και εσείς την απάντησή σας για τα ψέματά σας. Εκκωφαντικά και θεσμικά”.

Σχεδόν άμεση ήταν η απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας “κόλαφος για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκητην απόφαση του ΣτΕ, αλλά ταυτόχρονα στο υστερόγραφο της ανακοίνωσης σχολίασε τις αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας “Την ώρα που όλος ο προοδευτικός κόσμος προτάσσει την ανάγκη μονομέτωπου αγώνα κατά της πολλάκις υπόλογης, αλλά και πανταχόθεν στριμωγμένης Δεξιάς, ο κ. Ανδρουλάκης νιώθει την ανάγκη να προτάξει το μικροπολιτικό του συμφέρον, αποδεικνύοντας ότι είναι κατώτερος των περιστάσεων. Επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε μάχες για την διαλεύκανση του σκανδάλου και στον Πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη που συνεχίζει να αγωνίζεται για να αποδοθεί δικαιοσύνη”.

“Ο κ. Ανδρουλάκης -τόνισε με νόημα- θα έχει τώρα την ευκαιρία να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της παρακολούθησής του. Αφού το κάνει, ελπίζουμε να υποβάλει επιτέλους και μήνυση εναντίον εκείνου που διέταξε την παρακολούθησή του.
Πλέον δεν θα έχει καμία δικαιολογία…”.

“Είναι τουλάχιστον προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει να δίνει “νομικές συμβουλές” στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης πιάστηκε να παραβιάζει τον νόμο για το πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, που έφερε το κόμμα που ηγείται” ανταπάντησε η Χαριλάου Τρικούπη, σημειώνοντας δηκτικά “Άλλωστε, την εποχή του σκανδάλου των υποκλοπών, όταν ο κ. Ανδρουλάκης αγωνιζόταν για την αποκάλυψη της αλήθειας, ο κ. Κασσελάκης ασχολιόταν με τις επιχειρήσεις του στον φορολογικό παράδεισο του Delaware και ήταν υποψήφιος υπουργός του κ. Μητσοτάκη. Άραγε, σε ποιους αγώνες του προέδρου του αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ;”

Η Κουμουνδούρου δεν άφησε αναπάντητη τη αιχμηρή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τον Στέφανο Κασσελάκη επισημαίνοντας “Την ίδια ημέρα που ο Προοδευτικός κόσμος ζει μια μικρή νίκη απέναντι στο παρακράτος της Δεξιάς, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να στρέφει τα πυρά του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ” και υπογράμμισε “Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον πως ο κύριος Ανδρουλάκης και το κομματικό επιτελείο του έχουν αποφασίσει πως το να γίνουν η “ουρά” της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μονόδρομος. Ας κάνουν ό,τι καταλαβαίνουν”.

Οι σοβαρές εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών σε συνδυασμό με τις συνεχεις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της συγκάλυψης στα Τέμπη, τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού και γενικότερα η υπονόμευση του κράτους δικαίου όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση θα βρεθούν στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης ενόψει των ευρωεκλογών και στην αιχμή της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι έχει αρχίσει το “ξήλωμα” του καθεστώτος Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιοδεύει από την Πέμπτη στην Κρήτη και το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσει τις προεκλογικές εμφανίσεις εντός και εκτός Ελλάδας, με τον κομματικό μηχανισμό να φορτσάρει ενόψει των προκριματικών εκλογών στις 14 Φεβρουαρίου για την ανάδειξη των 35 από τους 42 υποψηφίους για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. ΟΙ άλλοι 5 θα επιλεγούν από τον Στ. Κασσελάκη και οι άλλοι υποψήφιοι θα είναι οι νυν ευρωβουλευτές Κώστας Αρβαν΄της και Έλενα Κουντουρά.

Όπως σημειώνει η Κουμουνδούρου “πρόκειται για μια καινοτόμο διαδικασία κατά την οποία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα μέλος ή φίλος/η κόμματος συναποφασίζει για ένα κομματικό ψηφοδέλτιο και επιλέγει ο ίδιος/α ποιοι/ες θέλει να τον εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”.

Συγκεκριμένα:

  • δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και οι φίλοι/ες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι οποίοι/ες θα προσέλθουν την 14η Απριλίου στα εκλογικά τμήματα και θα λάβουν μέρος στην προκριματική εκλογική διαδικασία συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα φίλου/ης του ΣΥΡIΖΑ-ΠΣ.
  • Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι φίλοι/ες καθώς επίσης και οι κάτοικοι του εξωτερικού που επιθυμούν να ψηφίσουν διαδικτυακά θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα εγγραφής (με τα ακριβή τους στοιχεία επικοινωνίας) για την προκριματική ψηφοφορία, όπως αυτή αναρτήθηκε στον i-syriza, μέχρι τις 7/4/2024 στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος.
  • Ο/η εκλογέας που θα ψηφίσει με φυσική παρουσία θα μπορεί να επιλέξει τους/τις υποψήφιους/ές της Περιφέρειας στην οποία ανήκει το Εκλογικό Τμήμα στο οποίο προσέρχεται.
  • Τα Εκλογικά Τμήματα όλης της Ελλάδας θα δοθούν στη δημοσιότητα τις προσεχείς ημέρες.
  • Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν διαδικτυακά θα μπορούν να επιλέξουν να ψηφίσουν σε μια από τις 13 Περιφέρειες.

Οι Περιφέρειες με τους/τις εκλεγμένους/ες και τους σταυρούς προτίμησης έχουν ως εξής:

Αττική: εκλέγονται 12 – (μέχρι 4 σταυρούς)
Απόδημοι: εκλέγονται 2 – (1 σταυρό)
Κεντρική Μακεδονία: εκλέγονται 4 – (μέχρι 2 σταυρούς)
Θεσσαλία: εκλέγονται 3 – (1 σταυρό)
Δυτική Ελλάδα: εκλέγονται 3 – (1 σταυρό)
Κρήτη: εκλέγονται 2 – (1 σταυρό)
ΑΜΘ: εκλέγονται 2 – (1 σταυρό)
Πελοπόννησος: εκλέγεται 1 – (1 σταυρό)
Στερεά Ελλάδα: εκλέγεται 1 – (1 σταυρό)
Νότιο Αιγαίο: εκλέγεται 1 – (1 σταυρό)
Ήπειρος: εκλέγεται 1 – (1 σταυρό)
Δυτική Μακεδονία: εκλέγεται 1 – (1 σταυρό)
Ιόνιo: εκλέγεται 1 – (1 σταυρό)
Βόρειο Αιγαίο: εκλέγεται 1 – (1 σταυρό)

Στο site https://euroekloges.syriza2024.gr υπάρχουν αναρτημένοι οι υποψήφιοι/ες ανά Περιφέρεια με τα βιογραφικά τους.”

Σχετικά Άρθρα