Μητσοτάκης: Δεν θα ακολουθήσω τον Ερντογάν – Είπα στον Σολτς ότι δεν χωρά πολιτική ίσων αποστάσεων στις τουρκικές προκλήσεις

 Μητσοτάκης: Δεν θα ακολουθήσω τον Ερντογάν – Είπα στον Σολτς ότι δεν χωρά πολιτική ίσων αποστάσεων στις τουρκικές προκλήσεις

Για λεονταρισμούς της Άγκυρας μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής με αφορμή την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα προβεί σε πινγκ πονγκ δηλώσεων με τον Ερντογάν.

«Τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί ούτε από την Ελλάδα ούτε από την ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παράλογη και αδιέξοδη στρατηγική της, το ζήτημα να συζητηθεί ξανά στο στρατηγικό συμβούλιο και να υπάρξει ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη της εντελώς περιττής και αχρείαστης τουρκικής προκλητικότητας».

Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ξεκαθάρισε πως στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων δεν χωρούν πολιτικές ίσων αποστάσεων.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ξεκαθάρισε στον Γερμανό καγκελάριο πως δεν νοείται η πολιτική ίσων αποστάσεων από ένα κράτος της ΕΕ σε ένα άλλο που απειλείται ευθέως από έναν γείτονα που έχει μάλιστα το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο καγκελάριος αντελήφθη πλήρως την έκταση του προβλήματος. Σχετικά με τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας», ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για την καλύτερη απόδειξη απέναντι και στους πιο δύσπιστους όταν λέμε ότι η Τουρκία μας απειλεί και όχι εμείς εκείνη.

Σε ερώτηση σχετική με τις προκλήσεις Τσαβούσογλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η Ελλάδα αποκρούσει και τα πιο παράλογα επιχειρήματα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση και απαντώντας πάντα στις αρχές μας, στις αξίες και στον απαρέγκλιτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου σήμερα όπου στην ατζέντα ήταν η συζήτηση για τα μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια, προσήλθε με πρόταση να μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Δήλωσε δε πως η Ελλάδα δεν θα περιμένει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά θα προχωρήσει στα μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει για την ανακούφιση των νοικοκυριών και την απορρόφηση των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μανώλης Δράκος