ΣΥΡΙΖΑ:Τι σηματοδοτεί για την επόμενη μέρα η σημερινή ΚΕ – Αποχωρήσεις, διαφωνίες, συγκρούσεις σε κλίμα πόλωσης και τοξικότητας

 ΣΥΡΙΖΑ:Τι σηματοδοτεί για την επόμενη μέρα η σημερινή ΚΕ – Αποχωρήσεις, διαφωνίες, συγκρούσεις σε κλίμα πόλωσης και τοξικότητας

Στις 12 μ.μ. στο President ξεκινά η κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε δυσμενές κλίμα για την ενότητα καθώς η χθεσινή μέρα σημαδεύτηκε από αποχωρήσεις και εσωκομματικές συγκρούσεις. Μάλιστα κάποιοι διερωτώνται αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι ένα συντεταγμένο κόμμα μετά το Σαββατοκύριακο. Όπως τονίζουν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από διαφορετικούς «χώρους» οι καταστάσεις που θα προκύψουν στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε θα είναι καταλυτικές για τον ΣΥΡΙΖΑ και θα καθορίσουν την πορεία του.

Τις ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου σηματοδότησε η τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη οποίος αφενός εμμένει στις διαγραφές ενώ προανήγγειλε και δημοψήφισμα σε περίπτωση που αυτές δεν περάσουν στην ΚΕ. Η τελευταία πρωτοβουλία Κασσελάκη φαίνεται να δημιουργεί κατάσταση τοξικότητας και πόλωσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Την οποία η ηγετική ομάδα φαίνεται να υποδαυλίζει, κυρίως μέσω διαδικτύου. Δίχως να αποκλείεται αυτό να εκφραστεί και με την παρουσία …«αγανακτισμένων μελών» στον χώρο που θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Κ.Ε.

Η ουσία ξεπερνά το ζήτημα του αν θα διαγραφούν από τον ΣΥΡΙΖΑ τα εν λόγω στελέχη (τα οποία πιθανότατα θα αποχωρήσουν ούτως η άλλως) αλλά τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωσαν ήδη την αποχώρησή τους από το κόμμα.

Επίσης, πυρετώδεις ήταν οι χθεσινές διαβουλεύσεις σε όλα τα «στρατόπεδα» του κόμματος, καθώς η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα στο εσωκομματικό τοπίο, προκαλώντας την αντίδραση ακόμη και στελεχών που ανήκουν στο προεδρικό «μπλοκ».

  • Πάντως, πηγές από το περιβάλλον του Στ. Κασσελάκη ξεκαθαρίζουν πως ο πρόεδρος θα τηρήσει την εντολή που έλαβε από τη βάση φτάνοντας μέχρι τέλους. Την ίδια ώρα, στελέχη της ηγετικής ομάδας επισημαίνουν πως θα σταθούν στο πλευρό του προέδρου του κόμματος.

Η τοποθέτηση Κασσελάκη

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκαθαρίσει τηρώντας τη γραμμή που περιέγραψε ήδη από χθες, ότι εάν η κεντρική επιτροπή δεν λάβει σαφή θέση απέναντι στα υπό διαγραφή στελέχη, αλλά και σε όποια μελλοντικά επαναλάβουν τέτοιες συμπεριφορές, θα ζητήσει τη διενέργεια εσωκομματικού  δημοψηφίσματος. Είτε με απόφαση της ίδιας της κεντρικής επιτροπής, είτε με τη συλλογή των απαιτούμενων από το καταστατικό υπογραφών από μέλη του κόμματος – ήτοι το 15% των εγγεγραμμένων.

  • «Δεν εκλέχτηκα για να κάνω διευθετήσεις, η Δημοκρατία δεν έχει εσωκομματικά αδιέξοδα» αναμένεται να πει χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης, τονίζοντας πως «εάν τα συλλογικά όργανα δεν δεχτούν την εισήγησή μου, το καταστατικό δίνει λύσεις, θα ζητήσω από τα μέλη να εγκρίνουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται κατ’ αρχήν να αναφερθεί στα ονόματα των υπό διαγραφή στελεχών (Νίκος Φίλης, Δημήτρης Βίτσας, Στέφανος Τζουμάκας – ο Πάνος Σκουρλέτης αποχώρησε στο μεταξύ από το κόμμα), αλλά θα ξεκαθαρίσει ότι «τα όσα ειπώθηκαν δεν μπορούν να ξεπεραστούν ούτε με συγνώμες, ούτε με δηλώσεις μετάνοιας».

«Είναι επίθεση σε όσους ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές, είναι απεχθές κάποιοι που θεωρούν ότι είναι πεφωτισμένοι να εμφανίζουν μειωμένη την κρίση των μελών» θα πει, προσθέτοντας για τα συγκεκριμένα στελέχη ότι «δεν μπορεί να είναι συνομιλητές , μπορούν να λένε ό,τι θέλουν αλλά δεν έχουν καμία νομιμοποίηση να εκφράζουν το κόμμα».

Το νέο αρχηγικό τοπίο

Σε μία περίοδο που ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε καθεστώς διαλυτικής πορείας με συνεχείς αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών, επαπειλούμενες διασπάσεις όπως και συνεχή καταγραφή της μείωσης της πολιτικής του επιρροής, το μεγαλύτερο μέρος του στελεχιακού δυναμικού η (πολύ) στενή ηγετική ομάδα ουσιαστικά διαμηνύει πως εφεξής επιθυμεί να μην δεσμεύεται από τα (εκλεγμένα) όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά να …ασκεί διοίκηση επικαλούμενη το συνεχές μιας αδιαμεσολάβητης σχέσης με τα μέλη του κόμματος.

Μια συνθήκη δηλαδή που συνίσταται στο ότι «ο πρόεδρος κάνει ότι θέλει» και λογοδοτεί όταν κρίνει πως πρέπει να διενεργήσει δημοψηφίσματα που σύντομα θα πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Μετατρέποντας έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σχηματισμό που θα θυμίζει περισσότερο λογαριασμό στα social media, παρά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι αντίθετες φωνές

Η αρχηγική προοπτική που φαίνεται να χαράσσει ο Στέφανος Κασσελάκης, με κύριο σύμβουλο τον Παύλο Πολάκη, αναμένεται να «βρει απέναντι» τα στελέχη της Ομπρέλας, της ομάδας που συσπειρώνεται γύρω από την Ε.Αχτσιόγλου αλλά και την νέα τάση του Διονύση Τεμπονέρα.

  • Αντίθετοι είναι επίσης οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Νίκος Μπίστης. Όπως και άλλα στελέχη που διαπιστώνουν τη πτωτική πορεία του κόμματος. Ανεξαρτήτως προέλευσης.

Παράλληλα όμως η κατάσταση μοιάζει να έχει ανησυχήσει ακόμη και τμήμα στελεχών που είτε συνεργάζονταν είτε υποστήριξαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως από την στιγμή που από το «προεδρικό περιβάλλον» διαμηνύεται πως το «αποφασιστικό» μήνυμα της ηγεσίας αφορά τους πάντες: Διαφωνούντες, ενδιάμεσους, γεφυροποιούς, ταλαντευόμενους ή κριτικά υποστηρικτές.

Έτσι λοιπόν ανάμεσα σε αυτούς που διαφωνούν με την διενέργεια δημοψηφίσματος φέρεται να περιλαμβάνεται και ο Νίκος Παππάς. Η στήριξη του οποίου ήταν καθοριστική για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός έχει εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του στις δημόσιες δηλώσεις των «4», εκτιμά όμως πως το μέτρο του δημοψηφίσματος για διαγραφές δεν χρειάζεται.

  • Την αντίθεσή τους φέρονται να εκφράζουν και ο Κώστας Ζαχαριάδης με την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην αντίθεση του Αλέκου Φλαμπουράρη με την Όλγα Γεροβασίλη. Αφού θεωρούνται στελέχη που έχουν δίαυλους σταθερής επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Με το κύμα αμφισβήτησης της επιλογής Κασσελάκη να διευρύνεται στην σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αποτελεί ερώτημα το πώς ο Στέφανος Κασσελάκης και οι σύμβουλοί του θα διαχειριστούν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί καθώς θεωρείται βέβαιο πως το ζήτημα του αν μπορεί να διενεργηθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα για τη διενέργεια διαγραφών θα τεθεί στο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα