Ανάλυση: Γιατί το βούλευμα για το σκάνδαλο Novartis προκαλεί συνταρακτικές πολιτικές αλλαγές ενόψει εκλογών

 Ανάλυση: Γιατί το βούλευμα για το σκάνδαλο  Novartis προκαλεί συνταρακτικές πολιτικές αλλαγές ενόψει εκλογών

Ως τους τελευταίους σπασμούς του συστήματος εξουσίας που βρέθηκε απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και αντίστροφα την τελευταία δεκαετία ερμηνεύουν ήδη πολλοί στην αξιωματική αντιπολίτευση τα όσα συμβαίνουν σε επίπεδο ανώτατης Δικαιοσύνης και υποθέσεων μείζονος θεσμικού ενδιαφέροντος. Μέσα στη γενικότερη εργαλειοποίηση των θεσμών το μόνο βέβαιο είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ότι ο εκλογικός διάδρομος άνοιξε.

Του Σωτήρη Μπολάκη

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτούν με τη δική τους αλήθεια αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει καθαρά τι απέγινε η «συμμορία», που πήγε η «εγκληματική οργάνωση» κι αν τελικά η «σκευωρία μέσα στη σκευωρία» της υπόθεσης Novartis ήταν αυτή που έφερε και την κατάρρευση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα «εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους, κ. Μητσοτάκη», όπως και να το δει κανείς ήταν αυτό που συνηθίζεται να λέγεται ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει γίνει κατ’ επανάληψη στόχος προσωπικών επιθέσεων με πιο σκληρές εκείνες του Άδωνη Γεωργιάδη σε τηλεοπτικά πάνελ, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μπει στο κάδρο του οργανωτή της σκευωρίας και οι δημοσιογράφοι – «συμμορία» που αποκάλυπταν κορυφαίες πτυχές του σκανδάλου της Novartis και των εμπλεκόμενων προσώπων που μετατράπηκαν σε κατήγοροι τελικά απαλλάχθηκαν αφού όμως πρώτα η χώρα διασύρθηκε πανευρωπαϊκά για το επίπεδο της ελευθεροτυπίας.

  • Το πλέον αποκαλυπτικό όμως παρατηρούν τώρα από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι το βούλευμα και το φιάσκο της ΝΔ στην υπόθεση της προανακριτικής επιτροπής που παρέπεμψε τον κ. Παπαγγελόπουλο στο Ειδικό Δικαστήριο.

Το πιο αποκαλυπτικό του μεγέθους της εργαλειοποίησης των θεσμών και της ίδιας της Δικαιοσύνης είναι η εκκωφαντική σιωπή των ίδιων των πολιτικών προσώπων που στοχοποιήθηκαν και για τους οποίους στήθηκαν κάποτε 10 κάλπες στην ολομέλεια.

  • Ούτε ο Αντώνης Σαμαράς, ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κι ενώ το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου απορρίπτει τον πυρήνα του κατηγορητηρίου, αναγνωρίζοντας μάλιστα και ορθή την διατήρηση του καθεστώτος της ανωνυμίας στους προστατευόμενους μάρτυρες, έχουν μέχρι αυτή την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν τοποθετηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι το μέχρι τέλους που είχε πει σε όλους τους τόνους ο κ. Σαμαράς το ξέχασε ουσιαστικά στο συνέδριο της ΝΔ τον περασμένο Μάιο. Το θέμα είχε ήδη κακοφορμίσει στους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης ενώ ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, έξι μήνες πριν το αμετάκλητο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου το λεγόμενο και κόμμα της Novartis είχε το πρώτο διαζύγιό του με ευθύνη Μητσοτάκη.

Διάσπαση στο «κόμμα της Novartis»

Τα πρόδρομα συμπτώματα της κατάρρευσης του κόμματος της Novartis όπως είχε επικρατήσει να αποκαλείται το τελευταίο διάστημα η ομάδα των πολιτικών προσώπων και των κομμάτων που συσπειρώνονταν πέριξ αυτών, άρχισαν να εμφανίζονται όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά επέλεξε να εξαιρέσει από το κάδρο της υπερασπιστικής γραμμής ή καλύτερα της γραμμής των κατηγόρων μέχρι εκείνη την ώρα όσους δεν προέρχονταν από τη ΝΔ.

  • Η αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου τότε ήταν κάτι περισσότερο από ηχηρή και όπως ο κ. Σαμαράς φρόντισε στο συνέδριο λίγους μήνες μετά να τραβήξει στον κ. Μητσοτάκη τις δικές του κόκκινες γραμμές με βασικότερη από τις πολιτικές αιχμές τον κίνδυνο της «ποταμοποίησης» της ΝΔ εξαιτίας της κεντρώας παρέκκλισης από τις κεντροδεξιές παραδόσεις της παράταξης έτσι και ο κ. Βενιζέλος τότε φρόντισε να υπενθυμίσει στον κ. Μητσοτάκη ποιος ήταν πρωτεργάτης, ο ενορχηστρωτής και τελικά μεγάλος στρατηγός της νίκης της ΝΔ στις εκλογές του 19.

Ήταν ουσιαστικά η πρώτη ηχηρή υπόμνηση της ανάγκης ανασύστασης του περίφημου αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου που έπρεπε να στήσει και πάλι η ΝΔ και οι λοιπές δυνάμεις ενόψει των εκλογών που ήδη είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας στην ολομέλεια πραγματοποιώντας τον πρώτο τακτικό αιφνιδιασμό του στον Κυριάκο Μητσοτάκη σηματοδοτώντας και την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τις κάλπες.

  • Στην συζήτηση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης ουσιαστικά σφραγίστηκε και η κατάρρευση του μετώπου που κάποιοι επιχειρούν να ανασυγκροτήσουν με καθαρά ιδιοτελή κριτήρια πολιτικής επιβίωσης, τόσο στην κυβέρνηση όσο όμως και στο ΠΑΣΟΚ.

Βενιζέλος και Ανδρουλάκης έξι μήνες πριν δεν είχαν βρει ακόμη σημείο επαφής και συνεργασίας και η επιλογή της αφωνίας ή της μη εμπλοκής του στη εσωτερική διαμάχη του άλλοτε συμπαγούς μετώπου των οπαδών της «σκευωρίας» αποδείχτηκε σοφή παρά το γεγονός ότι για κάποιες ημέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο εγκαλούμενος για το γεγονός ότι δεν τοποθετείται στο θέμα για να στηρίξει τα στελέχη της δικής του παράταξης.

Κύκνειο άσμα

Ο κ. Ανδρουλάκης και η Χαριλάου Τρικούπη δεν εξέδωσαν ούτε μια ανακοίνωση για την κορυφαία δικαστική ανατροπή ούτε καν για τις δικαστικές διαρροές που εξέθεσαν την ίδια την κορυφή της Δικαιοσύνης σύμφωνα μετά τις καταγγελίες των δημοσιογράφων που έκαναν λόγο για σκόπιμη και οργανωμένη παραπληροφόρηση την παραμονή της έκδοσης του βουλεύματος.

  • Σε κάθε περίπτωση από την Κουμουνδούρου δεν έχουν τώρα παρά να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εξέλιξη. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα όσοι χειρίστηκαν την υπόθεση Παπαγγελόπουλου στη Βουλή δηλώνουν αποφασισμένοι να ανεβάσουν κατακόρυφα τους τόνους και να αναδείξουν την πραγματική εικόνα όπως σημειώνουν.

Πλέον το επιχείρημα του πάλαι ποτε αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου για τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας που επικαλέστηκε και ο κ. Οικονόμου οποίος έγινε μέρος της αρχικής παραπληροφόρησης στο ζήτημα της παραπομπής Παπαγγελόπουλου, δεν είναι πλέον πειστικό αφήγημα.

  • Πριν την υπόθεση της σκευωρίας ήταν η υπόθεση του Νίκου Παππά για το ΣΥΡΙΖΑ channel όπως επικράτησε στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, οπου και σε αυτή την περίπτωση ο κορμός του βασικού κατηγορητηρίου κατέρρευσε εκκωφαντικά.

Το κακό τρίτωσε για το πάλαι ποτέ κραταιό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και στην περίπτωση της Ρένας Δούρου η οποία αθωώθηκε τελεσίδικα για την τραγωδία στη Μάνδρα ενώ και για το Μάτι η κατηγορία που έχει απομείνει σε βάρος της είναι σε βαθμό πλημμελήματος.

  • Η δικαστική λοιπόν βόμβα στην υπόθεση της Novartis δεν είναι παρα το κύκνειο άσμα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου που πλέον πνέει τα λοίσθια.

Κι αυτό γιατί όπως παρατηρούν πολλοί από όλο το πολιτικό φάσμα ακόμη και η προσπάθεια επικοινωνιακής αξιοποίησης της επετείου του δημοψηφίσματος του 2015 έπεσε στο κενό καθώς δεν φαίνεται να έπιασε το στόχο της αναβίωσης του αντίστοιχου κλίματος.

Κι όπως εξάλλου θύμισε και ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του, επιλέγουν να θυμούνται τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και να ξεχνούν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 αμέσως μετά τον συμβιβασμό.

Πρακτικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θέτει το βάση εκκίνησης για τη σύγκριση των δυο στρατοπέδων που αντιπαρατίθενται θυμίζοντας ουσιαστικά ποια ήταν τα πολιτικά κριτήρια της ψήφου των πολιτών που έφεραν τη δεύτερη νίκη το 15 και στα οποία στην κορυφή τους είχαν το κακό παρελθόν της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν τη χώρα μέσα από τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση στη χρεωκοπία.

Τοξικότητα

  • Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις η όποια ανακίνηση της υπόθεσης θα πρέπει να αφορά τώρα τις ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης για τη διερεύνηση του πραγματικού σκανδάλου Novartis το οποίο έχει και τη βούλα της δικαιοσύνης.

Οι εξελίξεις αυτές τους τελευταίους μήνες έχουν κάνει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αναθαρρούν για το χαμένο ηθικό πλεονέκτημα στο οποίο πόνταρε ό,τι είχε και δεν είχε το αντίπαλο στρατόπεδο της δεξιάς και του ακραίου Κέντρου.

Στη στρατηγική πλέον του κ. Τσίπρα βασικό στοιχείο θα αποτελέσει η ανάκτηση της αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και το στοιχείο της σύγκρισης της μιας κυβέρνησης με την άλλη είναι το πιο πρόσφορο πεδίο που έχει μπροστά του τώρα ο πρώην πρωθυπουργός για να αναστρέψει το κλίμα στην κοινωνία.

Οι επιλογές Μητσοτάκη στην ενέργεια με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος να γονατίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αποτελέσουν το βασικό στοιχείο της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ για τα έργα τις ημέρες της κυβέρνησης στο θέμα της εξυπηρέτησης συμφερόντων.

  • Το θέμα έχει καταγγελθεί ήδη από τον κ. Τσίπρα και εκεί θα εστιάσουν όσο θα πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών.

Και το δεύτερο βασικό στοιχείο της αντιπολιτευτικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η κορωνίδα της σπατάλης του δημοσίου χρήματος αυτό των απευθείας αναθέσεων που έχουν φτάσει στο δυσθεώρητο ποσό των 7,5δισ.€ που κατέληξαν σε τσέπες ημετέρων.

«Το πάρτι τελειώνει» επαναλαμβάνει ο κ. Τσίπρας και από κοντά του ήδη τα στελέχη επαναλαμβάνουν συντονισμένα ότι «τίποτα και κανείς δεν θα ξεχαστεί». 

Σχετικά Άρθρα