Tι πήρε η Τουρκία από Σουηδία και Φινλανδία- Το κείμενο συμπερασμάτων

 Tι πήρε η Τουρκία από Σουηδία και Φινλανδία- Το κείμενο συμπερασμάτων

Μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής επιτεύχθηκε μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας για να επιτραπεί στις δύο σκανδιναβικές χώρες να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ την παραμονή της συνόδου κορυφής της στρατιωτικής συμμαχίας στη Μαδρίτη .

Το ΝΑΤΟ είπε ότι επετεύχθη τριμερής συμφωνία σε συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , του προέδρου της Φινλανδίας Sauli Niinistö και της πρωθυπουργού της Σουηδίας, Magdalena Andersson, στην ισπανική πρωτεύουσα.

Μετά από μια περίοδο εντατικών διαπραγματεύσεων, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε τώρα μια συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

«Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέγραψαν ένα μνημόνιο που αντιμετωπίζει τις ανησυχίες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

Η Άντερσον χαιρέτισε τη συμφωνία ως «πολύ καλή συμφωνία», απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι είχε παραχωρήσει πάρα πολλά στον Ερντογάν για να τον πείσει να εγκαταλείψει το βέτο του.

«Το να κάνουμε το επόμενο βήμα προς την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι φυσικά σημαντικό για τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Αλλά είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό βήμα για το ΝΑΤΟ, γιατί οι χώρες μας θα είναι πάροχοι ασφάλειας εντός του ΝΑΤΟ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Άντερσον είπε ότι έδειξε στον Τούρκο ηγέτη αλλαγές στη νομοθεσία της Σουηδίας για την τρομοκρατία που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα.

«Και φυσικά, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και ως μέλη του ΝΑΤΟ το κάνουν επίσης με στενότερη συνεργασία με την Τουρκία », είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός.
Η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν ιστορικά αρνηθεί να επιδιώξουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, εν μέρει λόγω της ανάμεικτης κοινής γνώμης και της προσοχής σχετικά με τη σχέση τους για την ασφάλεια με τη Ρωσία. Αλλά αυτό άλλαξε δραματικά αφού η Ρωσία εξαπέλυσε απρόκλητη επίθεση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ωθώντας και τις δύο χώρες να ζητήσουν να ενταχθούν.

Σημαίνει ότι οι Σουηδοί και Φινλανδοί ηγέτες θα μπορούν να παρευρεθούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη και την Πέμπτη ως προσκεκλημένοι, πράγμα που σημαίνει ότι οι χώρες τους βρίσκονται σε σταθερή πορεία προς την πλήρη ένταξη, υπό την προϋπόθεση μόνο επικύρωσης από τα κράτη μέλη. Αυτό θεωρείται τεχνικό βήμα.

Η Τουρκία είχε δηλώσει ότι θα μπλοκάρει τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας εκτός εάν λάβει ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις ότι οι σκανδιναβικές χώρες ήταν πρόθυμες να αντιμετωπίσουν αυτό που θεωρεί ως υποστήριξη σε κουρδικές ομάδες που χαρακτηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, ιδιαίτερα στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Επειδή το ΝΑΤΟ λειτουργεί με συναίνεση, είναι δυνατό για μία χώρα στη στρατιωτική συμμαχία των 30 ατόμων να μπλοκάρει μια αίτηση, δίνοντας στην Άγκυρα μόχλευση όταν οι δύο χώρες προσπάθησαν να ενταχθούν στις αρχές του έτους.

Γιατί δηλώνει ικανοποιημένος ο Ερντογάν

Η Τουρκία δήλωσε ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα. «Η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων», αναφέρεται σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Ερντογάν την Τρίτη, προσθέτοντας: «Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε».

Το κείμενο του μνημονίου που υπέγραψαν (δείτε το κάτω) και οι τρεις ηγέτες αναφέρει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα «παρατείνουν την πλήρη υποστήριξή τους» στην Τουρκία σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Οι σκανδιναβικές χώρες δήλωσαν ότι επιβεβαίωσαν ότι το PKK ήταν μια απαγορευμένη οργάνωση και, σε μια βασική παραχώρηση, «δεν θα παράσχουν υποστήριξη» στο κόμμα των Κούρδων της Συρίας, Δημοκρατική Ένωση (PYD) και στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που δραστηριοποιούνται στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η Φινλανδία και η Σουηδία επιβεβαίωσαν στη συμφωνία ότι δεν θα υπάρχει εφεξής εμπάργκο όπλων σχετικά με τις πωλήσεις στην Τουρκία και οι τρεις χώρες δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν για τα αιτήματα έκδοσης.

Η Σουηδία φιλοξενεί 100.000 Κούρδους πρόσφυγες και η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοση ατόμων που λέει ότι συνδέονται με το PKK ή το συριακό YPG.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία συμφώνησαν σε μια «περαιτέρω τροποποίηση της εγχώριας νομοθεσίας τους» για να δώσουν στην Τουρκία τις αντιτρομοκρατικές διαβεβαιώσεις που είχε ζητήσει και ότι «θα καταστείλουν τις δραστηριότητες του ΡΚΚ» και «θα συνάψουν συμφωνία με την Τουρκία για την έκδοση».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τις τρεις χώρες για τη διασφάλιση της συμφωνίας, την οποία περιέγραψε ως «ένα κρίσιμο βήμα προς μια πρόσκληση του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και τη Σουηδία, η οποία θα ενισχύσει τη συμμαχία μας και θα ενισχύσει τη συλλογική μας ασφάλεια».

Ο Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε την ανακοίνωση γράφοντας στο Twitter: «Φανταστικά νέα καθώς ξεκινάμε τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η συμμετοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα κάνει τη λαμπρή συμμαχία μας ισχυρότερη και ασφαλέστερη».

Πηγή: Guardian

Σχετικά Άρθρα