Σύνοδος κορυφής – Ιστορική μέρα: Οι 27 ηγέτες άναψαν πράσινο φως για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ – Η δήλωση Μισέλ

 Σύνοδος κορυφής – Ιστορική μέρα: Οι 27 ηγέτες άναψαν πράσινο φως για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ – Η δήλωση Μισέλ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες έδωσαν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Σε μια ιστορική όπως χαρακτηρίζεται στιγμή, οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ συμφώνησαν να δώσουν στην πολύπαθη Ουκρανία, που εδώ και μήνες αντιστέκεται έναντι των Ρώσων εισβολέων, τον χαρακτηρισμό της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» για αυτή την προοπτική.

Το αίτημα το είχε υποβάλλει επίσημα ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μέσω ανάρτησης του μίλησε για ιστορική στιγμή τονίζοντας: «Αυτό είναι ένα καίριο βήμα στην πορεία σας προς ένταξη στην ΕΕ».

https://twitter.com/CharlesMichel/status/1540037354680995840

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ιστορική απόφαση

Για «ιστορική απόφαση» κάνει λόγο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συμφωνία των «27» ηγετών της ΕΕ να χορηγήσουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία και να υποστηρίξουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη.

Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Πρόεδρο Μάια Σαντού και τον πρωθυπουργό Ιρακλί Γκαριμπασβίλι. Οι χώρες σας είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Και η σημερινή ιστορική απόφαση των ηγετών το επιβεβαιώνει» αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της.

«Πολύ ευχαριστημένη με την υποστήριξη των γνωμοδοτήσεών μας από τους ηγέτες. Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, όλοι έχουν δουλειά να κάνουν πριν περάσουν στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας. Ξέρω ότι θα κινηθούν γρήγορα. Γνωρίζουν πόσο κρίσιμο είναι αυτό για τις δημοκρατίες τους, τις οικονομίες τους και τους πολίτες τους. Αυτή η απόφαση μας δυναμώνει όλους» προσθέτει.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνει ότι η απόφαση «ενισχύει την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, απέναντι στον ρωσικό ιμπεριαλισμό. Και ενισχύει την Ε.Ε. Γιατί δείχνει για άλλη μια φορά στον κόσμο ότι είμαστε ενωμένοι και δυνατοί απέναντι στις εξωτερικές απειλές».

Η χορήγηση του επίσημου καθεστώτος υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ για την Ουκρανία θα δώσει μια τεράστια ώθηση ηθικού σε μια χώρα που βρίσκεται τώρα στον πέμπτο μήνα του πολέμου κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής.

Πολλοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ αναγνωρίζουν ότι χωρίς τον πόλεμο ήταν σχεδόν αδιανόητο ότι η προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ θα είχε προχωρήσει τόσο γρήγορα όσο έχει προχωρήσει.

Η Γεωργία, η οποία υπέβαλε επίσης την αίτηση της για ένταξη, αντιμετωπίζει μεγαλύτερο δρόμο και θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις εάν ελπίζει στον ορισμό υποψηφίου.

Ζελένσκι: Μοναδική ιστορική στιγμή

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν στη χώρα του καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για μοναδική και ιστορική στιγμή, προσθέτοντας ότι «το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ».

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1540038995178037249

Μακρύς ο δρόμος για την Ουκρανία

Η επόμενη ημέρα για την Ουκρανία θα έχει διαπραγματεύσεις για την ευθυγράμμιση των νόμων του με αυτών της ΕΕ. «Η Ουκρανία έχει ήδη εφαρμόσει περίπου το 70% των κανόνων και των προτύπων της ΕΕ. Ωστόσο, μένει να γίνει σημαντική δουλειά, για το κράτος δικαίου, τους ολιγάρχες, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τα θεμελιώδη δικαιώματα», έχει δηλώσει η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όταν και εφόσον όλα αυτά γίνουν, η ένταξη της Ουκρανίας θα πρέπει να εγκριθεί από όλες τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία μπορεί πάντα να βρίσκει εμπόδια και να παγώσει σε πολιτικό πεδίο.

Σημειώνεται ότι η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που αντιτίθενται στην είσοδο νέων μελών τα τελευταία χρόνια.

Όμως το Κίεβο κέρδισε την κρίσιμη υποστήριξη του Παρισιού και του Βερολίνου – των κορυφαίων δυνάμεων της Ένωσης – όταν οι ηγέτες τους δήλωσαν στο Κίεβο την Πέμπτη ότι η Ουκρανία ανήκει στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».

Η νέα γεωπολιτική δυναμική από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σηματοδοτεί ένα άλμα προς τα εμπρός για το Κίεβο στην πορεία του προς την ένταξη στην ΕΕ – χωρίς να καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα.

Η τελευταία μεγάλη διεύρυνση της ΕΕ ήταν το 2004, όταν προσχώρησαν οκτώ πρώην κομμουνιστικές ανατολικές χώρες – συμπεριλαμβανομένων των κρατών της Βαλτικής, της Πολωνίας και της Σλοβενίας. Ακολούθησαν η Ρουμανία και η Βουλγαρία το 2007.

Η Κροατία ήταν η τελευταία που προσχώρησε το 2013, αλλά η Ένωση από τότε έχασε ένα, όταν η Βρετανία το 2020 έγινε η πρώτη χώρα που αποχώρησε από την ΕΕ.

«Αντάρτικο» από την υπουργό του Όρμπαν

Την ώρα που ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν βρίσκεται στις Βρυξέλλες, η υπουργός Δικαιοσύνης του Judit Varga συνέπλευσε με μέλη του βελγικού Vlaams Belang και άλλων ακροδεξιών κομμάτων για να υπογράψουν μια δήλωση λέγοντας ότι «φοβούνται» ότι η τρέχουσα κρίση θα «καταχραστεί» την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διεύρυνση της εξουσίας της, ιδιαίτερα την περαιτέρω ενίσχυση των υφιστάμενων ιδεών της σχετικά με έναν ευρωπαϊκό στρατό ως μέρος της συγκεντρωτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στη δήλωση απορρίπτεται η Διάσκεψη της ΕΕ για το Μέλλον της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντάς την «δοξασμένη θεατρική παράσταση». Επικρίνει δε, τον μηχανισμό όρων της ΕΕ, ο οποίος συνδέει τον προϋπολογισμό του μπλοκ με τη συμμόρφωση με τα πρότυπα κράτους δικαίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό το μέτρο «επιδιώκει να αναγκάσει τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν άνευ όρων τη γραμμή της κεντρικής Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σχετικά Άρθρα