#Turkaegean: Καταγγελία Κατρούγκαλου ότι ήταν γνωστό από πέρσι- Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητική “τρικυμία”

 #Turkaegean: Καταγγελία Κατρούγκαλου ότι ήταν γνωστό από πέρσι- Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητική “τρικυμία”

Μέσα σε ένα 24ωρο η Ελλάδα και με τη βούλα των μεγάλων οργανισμών στους οποίους μετέχει – ΕΕ και ΝΑΤΟ –  είδε σαν απλός παρατηρητής την Τουρκία να κλειδώνει μια σφετεριστική  εμπορική ονομασία με την οποία ουσιαστικά κατοχυρώνει με ευρωπαϊκή βούλα το Αιγαίο και στη συνέχεια τη γείτονα χώρα, τον απρόβλεπτο και απομονωμένο Ερντογάν να εξασφαλίζει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο και να συνομολογεί με τους Σουηδούς και Φινλανδούς ότι θα συνεχίσει να έχει την επιθετική και αναθεωρητική του στάση έναντι της χώρας μας και αυτοί όπως και όλοι οι σύμμαχοί μας θα του πωλούν όπλα.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Το «τουρκοαιγαίο» ή Turkaegean δεν ήταν όπως αποδείχτηκε ένα τουρκικό πυροτέχνημα. Ήταν μια διαδικασία που κράτησε σε χρόνο και δυστυχώς το καλό σενάριο πλέον που όλοι εύχονται να έχει τώρα συμβεί μετά την επικύρωσή του ως ονομασία από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο τουρκικός οργανισμός τουρισμού να κατάφερε να πιάσει άπαντες στην Αθήνα στον ύπνο.

  • Η αποδρομή ήταν τέτοια στο κυβερνητικό στρατόπεδο που την αποκάλυψε ολόκληρη ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στην κρατική τηλεόραση βάζοντας στο κάδρο τους πάντες εκτός από τον ίδιο ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για εμπορική ονομασία και επομένως δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι του Υπουργείου δεν θα μπορούσαν να το είχαν προλάβει μια και δεν είναι της αρμοδιότητάς του.

Αρχικά έδειξε προς τον Νίκο Δένδια, ο οποίος δεν εμπλέκεται ουσιαστικά, αλλά όπως φάνηκε έχει ζητηθεί η συνδρομή των διπλωματών για να μαζευτεί η γκάφα.

Στη συνέχεια έδειξε απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου και το επιτελικό κράτος βγάζοντας στη σέντρα τον ίδιο τον κ. Γεραπετρίτη ο οποίος έχει αναλάβει να διαχειριστεί το θέμα. Με τη διευκρίνισή του όμως ο κ. Κικίλιας ότι πρόκειται για εμπορική πράξη ουσιαστικά μπορεί να μην κατονόμασε αλλά σαφέστατα έδειξε προς την πλευρά του Άδωνη Γεωργιάδη ως αρμόδιου Υπουργού.

Γκάφα «πιστών Μακεδονομάχων»

Η αποκάλυψη ωστόσο ήρθε από τον ίδιο τον κ. Οικονόμου. Η γκάφα του να μιλήσει για ένα γραφείο στη Μαδρίτη, όταν αρμόδιες πηγές των Βρυξελλών ξεκαθάριζαν ότι πρόκειται για υπηρεσία της ΕΕ που έχει έδρα στη Μαδρίτη και όχι απλά για ένα ιδιωτικό γραφείο διεκπεραίωσης, ήταν και η αποκάλυψη ότι τελικά ίσως και να πιάστηκαν στον ύπνο για κάτι το οποίο τρέχει τουλάχιστον ένα χρόνο καθώς από πέρσι τον Ιούλιο είχε κατατεθεί το αίτημα νομικής και αποκλειστικής χρήσης του όρου Turkaegean.

  • Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι ο εν λόγω οργανισμός πιστοποίησης είναι επίσημο όργανο της ΕΕ και στον οποίο συμμετέχουν 2 εκπρόσωποι της Κομισιόν και ένας της ευρωβουλής.

Και το ερώτημα παραμένει αν όντως τελικά πέρασε τόσο εύκολα κάτω από τα ραντάρ μια τέτοια άκρως επιθετική κίνηση της Τουρκίας η οποία όπως διαμαρτύρονται και ορθώς έστω και με καθυστέρηση οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ουσιαστικά εντάσσεται στο πλαίσιο της τουρκικής προκλητικότητας και των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο με το μυαλό όλων να πηγαίνει απευθείας στη Γαλάζια Πατρίδα του Ερντογάν.

  • Ο Γιώργος Κατρούγκαλος από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να αναβαθμίσει και αναπόφευκτα το ζήτημα φωτίζοντας όμως παράλληλα και την πτυχή ότι μπορεί και να μην κοιμήθηκαν οι υπηρεσίες και οι απεσταλμένοι της χώρας στις Βρυξέλλες.

«Μα, το ξέρουν από πέρσι! Είναι δυνατόν να κινητοποιούνται κατόπιν εορτής;» αναρωτήθηκε δημοσίως προαναγγέλλοντας την προσφυγή της χώρας στο αρμόδιο γραφείο της ΕΕ για να βάλει και την διάσταση της διπλωματικής ήττας που υφίσταται και πάλι η χώρα χάριν ίσως ακόμη και μιας ακόμη παραχώρησης ή τακτικής οπισθοχώρησης.

«Σε όλα πια τα θέματα ο αυτοματισμός του «πιστού κ δεδομένου»;» ήταν η δηκτική παρατήρηση του τομεάρχη εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ για να αναδείξει ότι όλα έχουν μπει στον αυτόματο πιλότο.

  • Η αρμόδια τομεάρχης του Τουρισμού μαζί με τον κ. Κατρούγκαλο και άλλους 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης έβαλε και την ηθική διάσταση των «Μακεδονομάχων» που στο Αιγαίο φαίνεται να μην μπορούν να φορέσουν την περικεφαλαία τους όπως σημειώνουν από το ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι δήθεν πατριώτες που φόρεσαν περικεφαλαίες για τη Βόρεια Μακεδονία, έπαθαν αφωνία τώρα που η Τουρκία χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα #TurkAegean για τουριστικούς σκοπούς» σχολίασε η κα Νοτοπούλου. Και όλα αυτά ενώ μόλις από τύχη και για τους λόγους αμερικανικής γραφειοκρατίας το Turkaegean έφαγε πόρτα από την αντίστοιχη υπηρεσία των ΗΠΑ

Παναγιώτης Δρίβας