Μητσοτάκης: Κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας μας θα απαντηθεί σκληρά – Νέο μήνυμα στην Τουρκία

 Μητσοτάκης: Κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας μας θα απαντηθεί σκληρά – Νέο μήνυμα στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία στο πλαίσιο του 27ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Μιλώντας στο συνέδριο και αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «κάθε προσπάθεια παραβίασης της εθνικής μας κυριαρχίας θα τιμωρηθεί σκληρά» και, ειδικά σχετικά με όσα ακούστηκαν από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα μας δεν θα ανεχθεί «καμία νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, που βασίζεται στις φαντασίες χαμένων αυτοκρατοριών».

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα προς την Άγκυρα, σε υψηλούς τόνους, από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας μιλώντας σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας θα τιμωρηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο», είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν θ’ ανεχτούμε μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασία χαμένων αυτοκρατοριών».

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι «θα δοθεί σαρωτική απάντηση σε όποιον νομίσει ότι τα σύνορα επαναχαράσσονται με την ισχύ».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε με νόημα πως δεν μπορεις κανείς να διαλέγει τους γείτονές του. «Είμαστε προορισμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί. Είναι καλύτερο να το κάνουμε με ειρήνη και να επιλύουμε τις διαφορές μας με βάση το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτή η προσέγγιση όμως δεν ήταν αμφίδρομη. Τον Μάρτιο του 2020 ήμασταν αντιμέτωποι με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού».

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε στο ΕΛΚ πως διανύουμε περίοδο έντασης με την Τουρκία. «Θα κάνουμε ό,τι κάναμε πάντα: Θα υποστηρίζουμε τις θέσεις μας με λογικά επιχειρήματα. Με συμμαχίες, έχουμε λάβει μεγάλη στήριξη από τη Σύνοδο Κορυφής. Θα συζητήσουμε ξανά για την Τουρκία τον Ιούνιο. Λάβαμε στήριξη και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό που δεν μπορούμε να ανεχτούμε, είναι μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασία χαμένων αυτοκρατοριών και προβολή ισχύος, που δεν είναι εναρμονισμένη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», τόνισε.

Μανώλης Δράκος