Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν θα παίξω το παιχνίδι της έντασης – Δεν έκοψα εγώ τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν

 Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν θα παίξω το παιχνίδι της έντασης – Δεν έκοψα εγώ τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν

Με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής να αποδοθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία, ξεκίνησε την συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Επανέλαβε ότι εκείνος θέλει διάλογο με την Τουρκία, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας και ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από την Ρωσία. 

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ειδικά για την Ουκρανία, η ΕΕ με την απόφαση που πάρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής έστειλε μήνυμα σημαντικό αισιοδοξίας στο Κίεβο.

«Μετά τη συζήτηση που έγινε για την Ουκρανία χθες είχαμε την ευρωπαϊκή Σύνοδο με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και υπάρχει δικαιολογημένη καχυποψία για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν. Επανέλαβε ότι τα δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι οι χώρες αυτές πρέπει να προβούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα συμπεράσματα της Συνόδου που ζητούσαν από την Τουρκία να μειώσει τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. 

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θα περιμένει την Ε.Ε. για μέτρα κατά της ενέργειας αλλά θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες με προγράμματα. 

Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης

Σε ερώτηση για την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Με τα συμπεράσματα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφή όλα. Υπάρχουν δυο δρόμοι. Της αποκλιμάκωσης και της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει την Τουρκία σε περεταίρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Το ζητούμενο είναι να σταματήσει αυτή η ακραία επιθετική ρητορική που είναι παντελώς νομικά ανυπόστατη. Η Ελλάδα έχει απαντήσει σε όλα τα φόρα και θα εξακολουθώ να καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο για να λύνουμε με τους κανόνες καλής γειτονίας τα θέματα που έχουμε. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης. Θα φερόμαστε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είπε πως ότι δεν είναι εκείνος που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Άλλη είναι η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι απαντήσεις», σημείωσε.

Οι εκλογές 

Όταν ρωτήθηκε για τις εκλογές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. «Δεν έχω να πω τίποτα. Έχουμε πλούσιο έργο να κάνουμε και η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά και απερίσπαστη την δουλειά της από την όλη φιλολογία που αναπτύσσεται γύρω της. Θα εισέλθουμε στον τέταρτο χρόνο και θα είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή ανασχηματισμός. Είναι τα δυο αγαπημένα θέματα όταν δεν έχετε κάτι άλλο να με ρωτήσετε».

Το φυσικό αέριο

Σε ερώτηση για τη δήλωσή του πως η Ελλάδα είναι έτοιμη σε περίπτωση που η Ρωσία, όπως απειλεί, κόψει την παροχή φυσικού αερίου και στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Το χειρότερο σενάριο είναι η διακοπή της τροφοδοσίας και γι’ αυτό χρειάζεται συντονισμός ευρωπαϊκός. Πρέπει αν συντονιζόμαστε και να συνεργαζόμαστε. Η Ελλάδα τώρα βοηθάει την Βουλγαρία και με την ολοκλήρωση του αγωγού IGB θα τροφοδοτηθεί με αζέρικο αέριο. Έχουμε ήδη εκπονήσει με την ΡΑΕ σενάρια έτσι ώστε να μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και από άλλες πηγές πριν φτάσουμε σε ακραία σενάρια περιορισμού της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο. Η χώρα μας οφείλει να είναι έτοιμη και για το χειρότερο σενάριο. Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί αλλά έστω και μικρές πιθανότητες να υπάρχουν να βρεθούμε αντιμέτωποι πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου 

Μανώλης Δράκος