Guardian: Τι κερδίζει ο Ερντογάν από το MOU με Σουηδία και Φινλανδία και τις υποσχέσεις των ΗΠΑ για τα F16

 Guardian: Τι κερδίζει ο Ερντογάν από το MOU με Σουηδία και Φινλανδία και τις υποσχέσεις των ΗΠΑ για τα F16

Ανάλυση TheGuardian: Η συμφωνία μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν επισφραγίστηκε στη Μαδρίτη μετά την υπόσχεση των σκανδιναβικών χωρών να ελέγξουν την υποστήριξη στην κουρδική τρομοκρατία.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άρχισε αμέσως να καρπώνεται τα οφέλη για την άρση του αποκλεισμού για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι υποστήρίζει την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Μιλώντας σε τηλεφωνική ενημέρωση την Τετάρτη, η Σελέστ Βαλάντερ, η βοηθός υπουργός Άμυνας για υποθέσεις διεθνούς ασφάλειας στο Πεντάγωνο, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας θα ενισχύσουν την άμυνα του ΝΑΤΟ.

Ο Μπάιντεν συνάντησε τον Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την επόμενη μέρα μετά την επισφράγιση της συμφωνίας της τελευταίας στιγμής μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας, στην οποία οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεσμεύονται να λάβουν μέτρα για τον έλεγχο της υποστήριξης της κουρδικής τρομοκρατίας στις χώρες τους.

Ο Ερντογάν είχε απειλήσει να εμποδίσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ επ’ αόριστον, σε μια κίνηση που αποσκοπούσε να διεκδικήσει την κεντρική θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και να πιέσει την υπόλοιπη συμμαχία να λάβει πιο σοβαρά την απειλή της κουρδικής τρομοκρατίας στα νότια σύνορά της.

Ο Μπάιντεν επιβράβευσε την άρση του βέτο από τον Ερντογάν διοργανώνοντας τη συνάντηση στη Μαδρίτη και εξουσιοδοτώντας τους αξιωματούχους του να πουν ότι ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό της τουρκικής αεροπορίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε επίσης τον Ερντογάν για τον ρόλο του στην προσπάθεια να μεσολαβήσει μια συμφωνία που εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία τα αποθέματα ουκρανικού σιτηρού θα μπορούσαν να φύγουν από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Η Ρωσία ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι ήταν διατεθειμένη να ακολουθήσει τα σχέδια που εποπτεύει η Τουρκία, σύμφωνα με τα οποία 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών θα αποστέλλονταν από το λιμάνι της Οδησσού που ελέγχεται από την Ουκρανία και ναρκοθετείται σε μεγάλο βαθμό σε ασφαλείς συνοδείες.

Συζητώντας τον εκσυγχρονισμό της τουρκικής αεροπορίας, η Wallander είπε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της από την Τουρκία, επειδή αυτό συνεισφέρει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και επομένως στην αμερικανική ασφάλεια… Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά. Και πρέπει να επεξεργαστούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων».

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο να αγοράσουν 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της.

Η Ουάσιγκτον δεν είχε προηγουμένως εκφράσει ανοιχτά γνώμη για την πώληση, εκτός από το ότι όλες οι πωλήσεις όπλων θα πρέπει να περάσουν από τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες (και το Κογκρέσο). Αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριψαν οποιαδήποτε υπόδειξη ότι η Ουάσιγκτον υποστήριζε το αίτημα πολεμικού αεροσκάφους προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Ουάσιγκτον είπε ότι το Κογκρέσο θα έχει τον τελευταίο λόγο για τη συμφωνία. Η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών είναι αμφιλεγόμενη επειδή η Τουρκία αγόρασε ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας (S400) που πολλοί Αμερικανοί γερουσιαστές λένε ότι είναι ασυμβίβαστο με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία κινήθηκε επίσης για να εκμεταλλευτεί τη συμφωνία για να απαιτήσει την άμεση έκδοση από τη Σουηδία μιας κατονομαζόμενης ομάδας Κούρδων και υποστηρικτών του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στη συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία στη Μαδρίτη την Τρίτη, οι Φινλανδοί και Σουηδοί ηγέτες υποσχέθηκαν να μην υποστηρίξουν το κουρδικό PKK ή τις συριακές ομάδες YPG ή υποστηρικτές του Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Bekir Bozdağ, δήλωσε την Τετάρτη ότι αναμένει την έκδοση 33 υπόπτων για τρομοκρατία από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα υπενθυμίσει στις σκανδιναβικές χώρες την έκδοση μετά την υπογραφή μνημονίου.

Η Minna Ålander, του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Υποθέσεων Ασφάλειας, αμφισβήτησε τον πρακτικό αντίκτυπο και την καινοτομία των δεσμεύσεων που ανέλαβαν η Σουηδία και η Νορβηγία. Είπε: «Έχει διατυπωθεί πολύ προσεκτικά από διπλωμάτες, ώστε και οι δύο πλευρές να μπορούν να το διαβάσουν ό,τι θέλουν».

Είπε από σουηδική σκοπιά, τίποτα ουσιαστικό δεν είχε παραχωρηθεί, ακόμη κι αν η διατύπωση είχε σχεδιαστεί για να επιτρέψει στην Τουρκία να πει το αντίθετο. «Αυτή είναι η ομορφιά της συμφωνίας», είπε.

Ο Ålander είπε ότι η συμφωνία δεν απαιτεί, για παράδειγμα, η Σουηδία να αλλάξει την εσωτερική της νομοθεσία για την έκδοση ή την προσέγγισή της σε συγκεκριμένα αιτήματα έκδοσης που διεκπεραιώνονται από ανεξάρτητο δικαστικό σώμα.

Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Ann Linde, δήλωσε: «Δεν θα συμφωνήσουμε σε καμία έκδοση εκτός εάν υπάρχουν αποδείξεις τρομοκρατικής δραστηριότητας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τους Κούρδους να πιστεύουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τα δημοκρατικά τους δικαιώματα διακυβεύονται».

Η συμφωνία περιλαμβάνει πρόβλεψη για μια κοινή επιτροπή εφαρμογής για την παρακολούθηση της συμφωνίας, αλλά το μνημόνιο παραμένει μια πολιτική συμφωνία και όχι μια νομικά δεσμευτική διεθνής συνθήκη.

Ο Ερντογάν έχει λάβει ειδική σύνοδο στη σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ ως τρόπος να τεθεί το κουρδικό ζήτημα, αλλά αυτή η συνάντηση είναι κάτι που οι Ισπανοί οικοδεσπότες ήθελαν ούτως ή άλλως.

Σχετικά Άρθρα