Πρώτο σημάδι ύφεσης των αγροτικών κινητοποιήσεων- Σπάνε τα μπλόκα στη Γαλλία μετά τα μέτρα Ατάλ

 Πρώτο σημάδι ύφεσης των αγροτικών κινητοποιήσεων- Σπάνε τα μπλόκα στη Γαλλία μετά τα μέτρα Ατάλ

Άρση των μπλόκων και την αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισαν τα δύο μεγαλύτερα αγροτικά συνδικάτα στη Γαλλία, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ, για επιπρόσθετα μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα. Νωρίτερα περισσότερα από 1.300 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής αγροτικής κινητοποίησης, την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην πρωτεύουσα του Βελγίου για την Σύνοδο Κορυφής.

Αυγά, καμμένα λάστιχα, κοπριά και οδοφράγματα συνθέτουν το σκηνικό των διαμαρτυριών στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αγρότες με σύνθημα «Ούρσουλα είμαστε εδώ» προχώρησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων και πυροσβεστικών σωλήνων.

Όσον αφορά στη Γαλλία ο πρόεδρος του συνδικάτου Νέοι Αγρότες, Arnaud Gaillot μίλησε μαζί με τον επικεφαλής του μεγαλύτερου αγροτικού συνδικάτου της Γαλλίας, FNSEA την Πέμπτη, λέγοντας «καλούμε τα μέλη μας να αναστείλουν τα μπλόκα». «Λαμβάνοντας υπόψη τις ανακοινώσεις, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο δράσης μας και γι’ αυτό καλούμε τα δίκτυά μας, να αναστείλουν τα μπλόκα και να ξεκινήσουν νέας μορφής κοινητοποιήσεις», είπε ο Gaillot μαζί με τον Arnaud Rousseau του FNSEA.

  • Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση του Ατάλ για νέα σειρά μέτρων τα οποία έχουν σκοπό να απευθυνθούν στην ανησυχία των αγροτών που διαδηλώνουν επί ημέρες σε όλη τη χώρα καταγγέλοντας τους χαμηλούς μισθούς, τη βαριά φορολογία και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε νέα σειρά μέτρων, ανάμεσά τους και αναστολή του σχεδίου περιορισμού χρήσης των παρασιτοκτόνων, για την άμβλυνση της αγροτικής κρίσης, καθώς αυξάνονται οι διαδηλώσεις του αγροτικού κόσμου στην Γαλλία, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

  • Το γαλλικό κράτος θα αφιερώνει «από φέτος και μονίμως» 150 εκατομμύρια ευρώ σε μέτρα για την ελάφρυνση του φορολογικού και κοινωνικού φορτίου των εκτροφέων, υποσχέθηκε ο γάλλος πρωθυπουργός κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
  • Η γαλλική κυβέρνηση θα εφαρμόσει αναστολή του σχεδίου που θέτει στόχους μείωσης της χρήσης εντομοκτόνων και συγκεντρώνει την οργή των παραγωγών των μεγάλων καλλιεργειών. Το σχέδιο Ecophyto έχει θέσει ως στόχο την μείωση κατά το ήμισυ της χρήσης των παρασιτοκτόνων μέχρι το 2030.

«Θα αναστείλουμε την εφαρμογή του σχεδίου για όσο επανεξετάζουμε ορισμένα θέματα και το απλοποιούμε», διαβεβαίωσε ο υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φενό στο πλευρό του γάλλου πρωθυπουργού.

Παράλληλα, το Παρίσι θέλει να εμποδίσει την εισαγωγή στην Γαλλία φρούτων και λαχανικών που έχουν καλλιεργηθεί με την χρήση του παρασιτοκτόνου thiaclopride, που είναι απαγορευμένο στην Ευρώπη.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ τάχθηκε επίσης υπέρ της θέσπισης «σαφούς νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον προσδιορισμό του συνθετικού κρέατος», προϊόντος που παρασκευάζεται από κύτταρα ιστών ζώων.

Το Νοέμβριο, η Ιταλία απαγόρευσε την παραγωγή και την πώληση συνθετικού κρέατος.

Ο γάλλος πρωθυπουργός ζήτησε επίσης το θέμα του περιορισμού των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση να περιληφθεί στην διαπραγμάτευση. Η ΕΕ δεν έχει περιλάβει τα σιτηρά στον κατάλογο «ευαίσθητων» προϊόντων, για τα οποία μπορεί να ισχύσουν περιορισμοί στις εισαγωγές.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ υποσχέθηκε επίσης την ενίσχυση της υπάρχουσας νομοθεσίας που προστατεύει την αποζημίωση των αγροτών απέναντι στον άγριο πόλεμο των τιμών ανάμεσα στα σουπερμάρκετ από την μία πλευρά και τους διανομείς και προμηθευτές του αγροτοβιομηχανικού τομέα από την άλλη.

«Θέλουμε να είμαστε κυρίαρχοι, κυρίαρχοι στην καλλιέργεια, κυρίαρχοι στη συγκομιδή, κυρίαρχοι στην διατροφή μας», είπε.

Ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι «όλες οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ θα ελεγχθούν τις επόμενες ημέρες»«Θα διεξαχθούν περισσότεροι από 10.000 έλεγχοι σε γαλλικής προέλευσης προϊόντα», είπε.

Σχετικά Άρθρα