ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Το “ελληνικό όνειρο” του Κασσελάκη, ο επικριτικός Τεμπονέρας και ο έξαλλος Πολάκης

 ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Το “ελληνικό όνειρο” του Κασσελάκη, ο επικριτικός Τεμπονέρας και ο έξαλλος Πολάκης

Υψηλοί τόνοι και έντονες διαφωνίες διαδραματίστηκαν στην σημερινή (01/02) Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του κόμματος ανέλυσε τους τέσσερις άξονες για το “ελληνικό όνειρο”, ο Διονύσης Τεμπονέρας εμφανίστηκε αυστηρά επικριτικός τονίζοντας πως χρειάζεται “αλλαγή στρατηγικής”, ο Γιάννης Ραγκούσης διαφώνησε σθεναρά με την ένταξη του πρώην Δημάρχου Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, στον ΣΥΡΙΖΑ (ακούγεται για υποψήφιος Ευρωβουλευτής), ενώ ο Παύλος Πολάκης έφτασε αργοπορημένος και “εξερράγη” στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την έντονη διαφωνία – ρήξη που φαίνεται πως είχε με τον Στέφανο Κασσελάκη, με τον ίδιο να αρνείται το περιστατικό κάνοντας λόγο για “ιστορίες επιστημονικής φαντασίας”.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για «μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και πολιτιστικής δημιουργίας, πατριωτική και υπερήφανη εξωτερική πολιτική».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ακόμα ότι «η κοινωνία περιμένει πολλά από εμάς. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων τα περνάει δύσκολα. Η ακρίβεια και η κερδοσκοπία είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, η κατάσταση στο ΕΣΥ χειροτερεύει από μέρα σε μέρα. Η ρύθμιση για τα απογευματινά χειρουργεία ουσιαστικά διαλύει το ΕΣΥ. Οι υποδομές του συστήματος υγείας, που χρηματοδοτήθηκαν από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, εκχωρούνται στους ιδιώτες. Εμπορευματοποιείται το ΕΣΥ και δημιουργούνται δύο ταχύτητες ασθενών».

«Δεν είναι το πρόβλημα της παιδείας της χώρας μας ότι δεν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει δίκιο που αντιδρά, που κινητοποιείται, που διαδηλώνει. Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται την αντίδραση των νέων ανθρώπων. Έφτασε στο σημείο, ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου των υποκλοπών, να παρομοιάζει τους φοιτητές με ληστές» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Πολιτική Γραμματεία.

«Την ίδια στιγμή φοβάται και τον αγροτικό κόσμο. Και προσπαθεί να κοροϊδέψει τους αγρότες. Ακόμα και τους αγρότες της Θεσσαλίας. Τώρα θυμήθηκε ότι η αναστολή διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος σε πλημμυροπαθείς αγρότες δεν έχει ακόμα ψηφιστεί από τη Βουλή» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς έχουμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Οι προτάσεις που καταθέσαμε είναι κοστολογημένες και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Σήμερα συναντήθηκα με τη ΓΣΕΕ και την ομοσπονδία εργαζομένων επισιτισμού-τουρισμού. Ο κόσμος της εργασίας πρέπει να είναι πάντα στο επίκεντρο των προσπαθειών μας και των αγώνων μας. Γιατί ο στόχος μας είναι η ευημερία και η πρόοδος για όλους» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε έναν απολογισμό των παρεμβάσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από τον ίδιο αλλά και συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμανε την έναρξη της καμπάνιας για την ακρίβεια, αλλά και τη στεγαστική κρίση, παρουσιάζοντας συνοπτικά τα μέτρα.

Ενημέρωσε επίσης την Πολιτική Γραμματεία ότι διερευνάται η δυνατότητα για τη διεξαγωγή των εκλογών σε Οργανώσεις Μελών, Νομαρχιακών Επιτροπών και συνέδρων με υβριδικό μοντέλο ηλεκτρονικής και φυσικής παρουσίας, σηματοδοτώντας τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιακή μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αποχωρώντας από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε δήλωση για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών. «Η Παιδεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με βία. Οι φοιτητές δεν είναι ληστές» ανέφερε.

Τεμπονέρας: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι χρειαζόμαστε αλλαγή στρατηγικής

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Τεμπονέρας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εικόνα που έχει το κόμμα στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, λέγοντας ότι χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ άλλων, ο Διονύσης Τεμπονέρας είπε:

  1. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι χρειαζόμαστε αλλαγή στρατηγικής:

Απαιτείται άμεση κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής, εξωστρεφής δράση εκτός των κομματικών οργανώσεων με ανοιχτές εκδηλώσεις σε συνεργασία με πρωτοβουλίες πολιτών, ανάκτηση της αξιοπιστίας, που δεν εξασφαλίζεται με αμφίσημες θέσεις (νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, θέση για τα εξοπλιστικά, νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, επιστολική ψήφος), και αξιοποίηση όλων των στελεχών με διάθεση συμπερίληψης.

Είναι ζωτικής σημασίας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι τουλάχιστον δεύτερος στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές:

Στόχος αντικειμενικός είναι η διατήρηση της κυβερνητικής προοπτικής, έστω και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  1. Το κόμμα φαίνεται να χάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην εμφανίζει εικόνα συντεταγμένου πολιτικού φορέα.

Απουσιάζουμε από την -έστω ήπια- κοινωνική κινητικότητα (φοιτητές-αγρότες-πλειστηριασμοί):

Η απουσία των οργανωμένων δυνάμεων του κόμματος από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών και των αγροτών είναι εκκωφαντική και δίνει την εικόνα ισχνής αντιπολίτευσης, που δεν μπορεί να παρέμβει στα μεγάλα ζητήματα.

  1. Ο προσυνεδριακός διάλογος εξελίσσεται με πολύ χαμηλή συμμετοχή των μελών. Απουσιάζει η αρθρογραφία, οι εκδηλώσεις προβληματισμού, η συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και των υπολοίπων κομμάτων του προοδευτικού χώρου. Να επιδιώξουμε την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωση του νέου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πολάκης σε δημοσιογράφους: “Γιατί πρέπει να απολογούμαι για ιστορίες επιστημονικής φαντασίας;”

Η Πολιτική Γραμματεία γίνεται με φόντο τις φήμες για την κατάσταση στις σχέσεις Κασσελάκη – Πολάκη. Τελευταίο επεισόδιο μεταξύ των δυο η αντιπαράθεση χθες κατά τη σύσκεψη του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκρουση έφθασε σε τέτοιο σημείο που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να είπε στον κρητικό βουλευτή «Παύλο, αν δεν σου αρέσει, φύγε».

Ο Παύλος Πολάκης προσερχόμενος έκανε δηλώσεις λέγοντας «γιατί δεν με ρωτάτε για τον Αδωνι που απολύει σήμερα 6000 ανθρώπους. Γιατί πρέπει να απολογούμαι για ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Γιατί με ρωτάτε για ανοησίες που γράφει ο κάθε συνάδελφος σας και είναι για όσκαρ ηλιθιότητας;».

Αναλυτικά ο Παύλος Πολάκης δήλωσε:

Ο βουλευτής Χανίων που έφτασε στην Κουμουνδούρου με καθυστέρηση μιας ώρας για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, έπειτα από ερώτηση για την αντιπαράθεσή του με τον Στέφανο Κασσελάκη, ανέφερε χαρακτηριστικά, σε έντονο ύφος: «Γιατί πρέπει να απολογούμαι για οποιαδήποτε ιστορία επιστημονικής φαντασίας βγάζει ο οποιοσδήποτε συνάδελφός σας, που διεκδικεί μάλλον το Όσκαρ ηλιθιότητας;».

«Μπορείτε να μου το εξηγήσετε αυτό το πράγμα; Αυτή τη δουλειά θα κάνουμε δηλαδή;» συνέχισε, για να προσθέσει: «Θα του ‘ρχεται καθενός στην κεφαλή κάτι, θα το πετά και πρέπει να το διαψεύδουμε» συνέχισε, επιλέγοντας να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για σειρά ζητημάτων του τομέα Υγείας, αλλά και για τα τουρκικά F-16.

«Γιατί δεν κάνετε πρώτο θέμα τη διάψευση του κ. Μητσοτάκη που έλεγε μέσα στη Βουλή, οικτίροντας τον Αλέξη Τσίπρα, “όχι είναι ψέμα, δεν θα πάρει Τουρκία F-16”. Και τώρα με τις χθεσινές δηλώσεις της κυρίας Νούλαντ φαίνεται ότι θα μπει και στο πρόγραμμα για τα F-35» υπογράμμισε.

Και προσέθεσε: «Με βάση την ενημέρωση του κ. Δένδια ακόμα δεν ξέρουμε πόσα θα πάρουμε, τι κόστος θα έχουν, τι οπλισμό θα έχουν, με τι θα τα πάρουμε και εδώ κάποιοι το παίζουν στρατηλάτες. Θα ξεχάσουμε τι είχε γίνει στο παρελθόν με τα εξοπλιστικά; Ρωτάτε με πράγματα τα οποία έχουνε ουσία, στην ουσία εγώ απαντάω, στα υπόλοιπα δεν απαντώ».

Ολοκληρώνοντας, δε, τις δηλώσεις του και πηγαίνοντας στο εσωτερικό των γραφείων, επέστρεψε για λίγο πίσω στους δημοσιογράφους, ζητώντας τους να παίξουν όλο το βίντεο.

Ο Γιάννης Ραγκούσης από την πλευρά του ανέφερε: «Είναι απολύτως συνετή και υπεύθυνη η αρχική τοποθέτησή μας στα αμυντικά θέματα για τα F-35». Σημείωσε ακόμη ότι «πρέπει να υπάρξει αυστηρή κοστολόγηση εξαγγελιών μας» και χαρακτήρισε «λάθος την καταψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο». Τέλος, ανέφερε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ως μέλος του κόμματος ο πρώην δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν».

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην δική του τοποθέτηση ανέφερε: «Πρέπει να υπάρχει κοστολόγηση θέσεών μας και προτεραιοποίηση. Είμαστε κόμμα διακυβέρνησης».

Για τις περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα εξέφρασε την διαφωνία του «με το να είναι η Λάρισα το στρατηγείο αυτής της υπόθεσης. Γιατί να εμπλακούμε σε αυτό τον βαθμό και γιατί εμείς να συμφωνήσουμε σε μια τέτοια επιλογή που είναι απέναντι με την διαχρονική στάση της χώρας μας; Διαφωνώ επίσης με μια νέα κούρσα εξοπλισμών χωρίς όριο».

Σχετικά Άρθρα