Bloomberg για “Ελ.Βενιζέλος:” Η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά”

 Bloomberg για “Ελ.Βενιζέλος:” Η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά”

«Aν χρειαζόταν μεγαλύτερη απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά, η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες αποδεικνύει ακριβώς αυτό», αναφέρει το Bloomberg στο ρεπορτάζ του για την ολοκλήρωση της διάθεσης μετοχών του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» από το ΤΑΙΠΕΔ.

«Αυτή η δημόσια εγγραφή έρχεται την εβδομάδα μετά την πρώτη νέα πώληση ομολόγων της Ελλάδας από τότε που ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα – που προσέλκυσε 35 δισ.ευρώ σε παραγγελίες, τις περισσότερες που έχουν δοθεί ποτέ – η πετυχημένη ΑΜΚ είναι ένας ακόμη δείκτης που ενισχύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από την επανεκλογή του τον Ιούνιο.

Η οικονομία της Ελλάδας σημείωσε καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες πέρυσι, καθιστώντας την οικονομική κρίση της χώρας πριν από περισσότερα από 10 χρόνια μια μακρινή ανάμνηση», σημειώνει το ρεπορτάζ.

Εν συνεχεία, το Bloomberg αναφέρει πως «η σημαντικότερη ΑΜΚ της Ελλάδας από το 2000 θα βοηθήσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας να επεκταθεί, καθώς οι αφίξεις τουριστών σημειώνουν νέα ρεκόρ. Το αεροδρόμιο της Αθήνας, το οποίο συνδέει την Ελλάδα με 155 πόλεις παγκοσμίως, διακίνησε περισσότερους από 28 εκατομμύρια επιβάτες το 2023 – αύξηση 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περίπου 19 εκατομμύρια από αυτούς προέρχονταν από το εξωτερικό, γεγονός που δείχνει τον κεντρικό του ρόλο στον κρίσιμο τουριστικό τομέα της Ελλάδας. Μέχρι τον Νοέμβριο, η Ελλάδα είχε υποδεχθεί συνολικά περίπου 32 εκατομμύρια επισκέπτες από άλλες χώρες.»

«Οι επισκέπτες που φτάνουν στην Ελλάδα για να κάνουν ένα μακρινό ταξίδι προς μια από τις φημισμένες παραλίες της χώρας, να μυρίσουν τον καθαρό αέρα της, να νιώσουν τον ήλιο στο πρόσωπό τους και τη μαλακή άμμο ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών τους, δέχονται ακριβώς αυτό στο αεροδρόμιο – ουσιαστικά, αυτό. 

Ένα τεράστιο διαδραστικό videowall στο δρόμο προς το χώρο παραλαβής αποσκευών του αεροδρομίου μεταφέρει κύματα που μοιάζουν με ρεαλιστικά κύματα και πέφτουν απαλά στο πάτωμα, παράγοντας έναν χαλαρωτικό ήχο και μεταφέροντας τον επισκέπτη σε μια παραλία.

Τώρα, το αεροδρόμιο μπορεί να είναι σε θέση να κάνει την εμπειρία του επισκέπτη ακόμη πιο πλούσια», καταλήγει το άρθρο.

Χατζηδάκης για “Ελ. Βενιζέλος”: Οι αποκρατικοποιήσεις του τελευταίου 7μήνου στηρίζουν την επενδυτική δυναμική

Mε αφορμή τη διάθεση μετοχών του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της διάθεσης μετοχών του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» από το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένα ακόμη βήμα μπροστά για την ελληνική οικονομία. Πρώτον, το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, που υπερκάλυψε κατά 12 φορές την προσφορά, ανεβάζει την τιμή διάθεσης των μετοχών στο άνω όριο διακύμανσης και τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου στα 785 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, η εισαγωγή του Αεροδρομίου στο ελληνικό χρηματιστήριο ενισχύει σημαντικά την ελληνική κεφαλαιαγορά, με την προσθήκη μιας επιχείρησης με μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Τρίτον, η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια πολλών άλλων πρωτοβουλιών που προχώρησαν μέσα σε 7 μήνες από τις τελευταίες εκλογές, τόσο από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ όσο και από την πλευρά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η αποεπένδυση από την Eurobank, την Alpha και την Εθνική Τράπεζα, η διάθεση μετοχών της Helleniq Energy, οι συμβάσεις παραχώρησης περιφερειακών λιμένων (Ηράκλειο, Καβάλα, Βόλος), η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Η κυβέρνηση στήριξε με αποφασιστικότητα αυτές τις πρωτοβουλίες αγνοώντας λαϊκίστικες αντιδράσεις, διότι πιστεύει στην επενδυτική δυναμική αυτής της πολιτικής.

Όλες αυτές οι κινήσεις έχουν βρει πολύ θετική ανταπόκριση από τους επενδυτές και τις αγορές. Γεγονός που δείχνει την εμπιστοσύνη απέναντι στην ελληνική οικονομία. Με αυτές τις πρωτοβουλίες μπαίνουν βάσεις για την προσέλκυση ακόμη περισσότερων επενδύσεων και για δυναμική ανάπτυξη σε γερά θεμέλια»

Σχετικά Άρθρα