Τέμπη/Συγγενείς θυμάτων:”Η τέφρα των νεκρών μας πετάχτηκε, αντί να δοθεί στις οικογένειες”

 Τέμπη/Συγγενείς θυμάτων:”Η τέφρα των νεκρών μας πετάχτηκε, αντί να δοθεί στις οικογένειες”

Σε ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ συγγενείς θυμάτων και επιζώντες της τραγωδίας των Τεμπών, με φόντο την παρέμβαση του Αρείου Πάγου αναφορικά με την υπόθεση. «Μετά την καύση η τέφρα των νεκρών αποδίδεται στις οικογένειες. Των δικών μας νεκρών η τέφρα πετάχτηκε», δήλωσε χαρακτηριστικά η μητέρα ενός από τα 57 θύματα, του 22χρονου Γιώργου.

Η μητέρα της φοιτήτριας του ΑΠΘ στον λόγο που εκφώνησε, μίλησε για τον αγώνα διαρκείας που δίνουν οι συγγενείς και οι φίλοι των θυμάτων, μέχρι να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη για όσους έχασαν τη ζωή τους του δυστυχήματος και μέχρι να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση να έρθω και να μιλήσω στη σημερινή εκδήλωση. Σε αυτή την αίθουσα τόσες αναμνήσεις με την Αγάπη και με όλους εσάς. Να μιλήσουμε για το έγκλημα στα Τέμπη όπου τόσο απροσδόκητα και αδιανόητα έχασα το παιδί μου. Όμως ανεξάρτητα από αυτό που βιώνω, έχω χρέος και στόχο ζωής να μιλάω και εκ μέρους της Αγάπης και να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις, όπως θα ήθελε και η Αγάπη και αναμφίβολα οι 56 ακόμη δικοί μας άνθρωποι που χάθηκαν στο έγκλημα των Τεμπών. Για την αποκάλυψη των υπαιτίων ενόχων -όσο ψηλά και αν βρίσκονται- και την παραδειγματική τιμωρία τους. Για να μη ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα με 57 νεκρούς»

«Πώς είναι δυνατόν να συμβεί σύγκρουση τρένων στον σιδηροδρομικό άξονα της χώρας ενώ υπάρχει διπλή γραμμή; Πώς είναι δυνατόν να συμβεί μετωπική σύγκρουση τρένων εν έτη 2023 με τέτοια πρόοδο της τεχνολογίας; Με τόσα συστήματα ασφαλείας που υποτίθεται ότι λειτουργούσαν; Με τόσες επενδύσεις που υποτίθεται είχαν γίνει; Γιατί εμείς τέτοια ακούγαμε, τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια», πρόσθεσε η μητέρα που έχασε την κόρη της στο δυστύχημα.

Στον λόγο της επίσης η καθηγήτρια του ΑΠΘ αναφέρθηκε στο μπάζωμα του τόπου της σύγκρουσης, με αιχμές για συγκάλυψη. «Η τέφρα πετάχτηκε, η ενέργεια αυτή αποτελεί ύψιστη ύβρη προς τους νεκρούς. Πρόκειται για ενέργεια που έγινε χωρίς καμία άδεια».

Για ερωτήματα που παραμένουν ακόμη αναπάντητα έκανε λόγο από τη δική του πλευρά ο Βαγγέλης Βλάχος, που έχασε τον αδελφό του, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Το μεγαλύτερο ερώτημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το τι πραγματικά προκάλεσε την έκρηξη. «Κάποια από τα θύματα, θα είχαν γλιτώσει, αλλά κάηκαν ζωντανά. Κάποιες οικογένειες δεν θα βρίσκονταν σε αυτή την θέση. Τα επίσημα πορίσματα δεν μας καλύπτουν» τόνισε στις δηλώσεις του.

«Δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε τον χρόνο να τιμήσουμε τους ανθρώπους μας. Θέλουμε να μάθουμε τι συνέβη, για ποιο λόγο δολοφονήθηκαν 57 άτομα, και έναν χρόνο αργότερα υπάρχουν ακόμη ερωτήματα. Έγινε μπάζωμα το χώρου, σχεδόν μια εβδομάδα μετά το δυστύχημα. Υπήρχαν ακόμη ανθρώπινα υπολείμματα, αλλά είχαν καταστραφεί ήδη στοιχεία. Θα είμαστε ο περίγελος της Ευρώπης για τον τρόπο που διερευνήθηκε αυτό το δυστύχημα».

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των θυμάτων αλλά και τους επιζώντες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, τόνισε πως «δεν ξεχνάμε όλα όσα σας υποσχέθηκαν. Την φροντίδα τόσο για το σώμα, αλλά και για το μυαλό σας, την οποία δεν σας έδωσε εν τέλει το κράτος, όπως υποσχέθηκε. Αγωνιζόμαστε για τους ανθρώπους που χάσαμε, αλλά και για όσους βρήκαμε».

Την ίδια ώρα, έκανε λόγο για έναν ανελέητο πόλεμο που δέχθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι, με όσοι δύναμη τους έχει απομείνει, λένε την αλήθεια. «Υπήρχαν επιθέσεις στα πρόσωπα των συγγενών. Μας ζήτησαν να είμαστε βουβοί, τόσο οι υπουργοί αλλά και άνθρωποι της εκκλησίας. Δεν θα είμαστε βουβοί, μέχρι να μάθουμε την αλήθεια».

Τι επισημαίνει η επιτροπή διερεύνησης ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων

Από τη μεριά τους, τα μέλη της επιτροπής διερεύνησης ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων (ΕΔΑΠΟ), τα οποία συμμετείχαν στη συνέντευξη τύπου, υπογράμμισαν ότι από όλες τις δικλείδες ασφαλείας αν λειτουργούσε μόνο η φωτοσήμανση, αυτό θα αρκούσε για την αποφυγή του δυστυχήματος.

Επιπλέον, η επιτροπή στα συμπεράσματά της κάνει λόγο για «σωρεία ανθρώπινων λαθών και παραλείψεων» η οποία «βρήκε πρόσφορο έδαφος σε ένα περιβάλλον συνολικής περιφρόνησης κανονισμών και διαδικασιών». Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «η σταδιακή κατάρρευση συστημάτων και διαδικασιών δεν οδήγησε σε καμία λήψη μέτρων (μείωση ταχυτήτων, αραίωση των δρομολογίων, επιπλέον προσωπικό, επιπλέον έλεγχοι)».

Παράλληλα, σύμφωνα με την επιτροπή «η συνολική έλλειψη κουλτούρας ασφαλείας στον Σιδηρόδρομο δεν επιτρέπει ακόμα και σήμερα», έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα «την ουσιαστική αξιοποίηση των συμπερασμάτων για το συγκεκριμένο δυστύχημα προκειμένου να αποφευχθεί το επόμενο».

Ειδικότερα, η Επιτροπή διαπιστώνει έναν χρόνο μετά την τραγωδία σωρεία παραβιάσεων των κανονισμών, ο οποίες μπορεί να αποβούν εν δυνάμει μοιραίες. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου:

  • Κανονισμοί ραδιοτηλεφωνίας δεν τηρούνται
  • Δεν έχει γίνει επικαιροποίηση του απαρχαιωμένου ΓΚΚ και των λοιπών κανονισμών λειτουργίας
  • Δεν υπάρχουν Ελάχιστες Απαιτήσεις Λειτουργίας με σαφή κλιμάκωση λήψης επιπρόσθετων μέτρων
  • Δεν λαμβάνονται μέτρα (π.χ. Βραδυπορίες) σε άμεση αντίδραση σε υποβάθμιση τεχνικών προδιαγραφών λόγω βλάβης
  • Δεν υπάρχει καμία διαδικασία πραγματικού ελέγχου της εφαρμογής του ΓΚΚ και καμία αξιολόγηση της επίδοσης του προσωπικού σε κρίσιμες θέσεις για την ασφάλεια

Σημειώνεται ότι η επιτροπή δημοσίευσε και το χρονολόγιο των ερευνών σύμφωνα με το οποίο:

  • 13 Μαρτίου ολοκλήρωση ερευνών για θύματα
  • 29 Μαρτίου πρώτη χημική δειγματοληψία ΓΧΚ
  • 31 Μαΐου τυχαία ανεύρεση ανθρώπινων υπολειμμάτων ΔΕΥΤΕΡΑ
  • 29 Σεπτεμβρίου δειγματοληψία σε ΑΤ Τεμπών 26.2.2024
  • 25 Οκτωβρίου δεύτερη χημική δειγματοληψία ΓΧΚ
  • 15-16 Νοεμβρίου έρευνες για ανθρώπινα υπολείμματα
  • 21 Δεκεμβρίου ολοκλήρωση ερευνών για ίχνη DNA

Όπως επισημαίνεται από τους διοργανωτές της συνέντευξης Τύπου, η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε προκειμένου ο κόσμος να ενημερωθεί για την πορεία της υπόθεσης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το πολύνεκρο δυστύχημα.

Σχετικά Άρθρα