Μανιάτης στο libre: Η κυβερνητική πολιτική αυξάνει τις ανισότητες και τροφοδοτεί την Ακροδεξιά

 Μανιάτης στο libre: Η κυβερνητική πολιτική αυξάνει τις ανισότητες και τροφοδοτεί την Ακροδεξιά

Χείμαρρος, στη συνέντευξη που ακολουθεί ο  καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πειραιά και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης. Μιλά για τα Τέμπη, την ακρίβεια, για τον στόχο του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές αλλά και το μέλλον της Ευρώπης. Όπως λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ορθή , όπως λέει απόφαση του ΠΑΣΟΚ, να προχωρήσει σε πρόταση δυσπιστίας μαζί με άλλα κόμματα, τονίζει ότι «οι γονείς των παιδιών που χάθηκαν στα Τέμπη, οι συγγενείς τους, οι φίλοι τους, έχουν το δικαίωμα να μάθουν τι έφταιξε και τι μπορούσε και έπρεπε να γίνει για να αποφευχθεί η τραγωδία» και γι’ αυτό όπως λέει «η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι συστατικά στοιχεία της Δημοκρατίας».

Ο κ. Μανιάτης μιλά για την ακρίβεια υποστηρίζοντας ότι «με μια πολιτική των επιδομάτων και των voucher, χωρίς καμία βούληση να επιβάλει κανόνες στην αγορά και να συγκρουστεί με συμφέροντα και ολιγοπώλια», δεν μπορεί να σταματήσει η αύξηση των τιμών.

Ενώ αναφερόμενος στους στόχους του ΠΑΣΟΚ / Κινήματος Αλλαγής στις ευρωεκλογές δηλώνει:

«Θα είμαστε ικανοποιημένοι εάν καταφέρουμε να δώσουμε μια πειστική διέξοδο στον ελληνικό λαό μπροστά στα ασφυκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει».

Συνέντευξη

Κύριε Μανιάτη, στη δήλωση που κάνατε αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας χαρακτηρίσατε τις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κρίσιμες. Αναφερθήκατε σ’ «ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον» με την Ευρώπη «να καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις και να θωρακίσει κοινωνικές κατακτήσεις». Πόσο αισιόδοξος είστε για το μέλλον της Ευρώπης;

Θα σας απαντήσω λίγο παράδοξα: Δεν έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης, και ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Σκεφτείτε τις κρίσεις που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια: οικονομική κρίση, κλιματική, πανδημία, μεταναστευτικό, γεωπολιτική αστάθεια από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή. Και η Ε.Ε. είναι μια «βαριά» πολιτική μηχανή, που αργεί να ανταποκριθεί στις κρίσεις, που δεν αντιμετωπίζει τις δομικές ανισότητες Βορά-Νότου, που απειλείται από την άνοδο της Ακροδεξιάς.

Όμως η Ευρώπη προχωράει, όπως λέμε, μέσα από τις κρίσεις της. Έστω με καθυστέρηση, που κόστισε ειδικά στην Ελλάδα, δημιουργήσαμε από κοινού εργαλεία για την προστασία των οικονομιών μας. Ανταποκριθήκαμε στις έκτακτες περιστάσεις της πανδημίας. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πρωτοποριακές στον κόσμο πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, όπως η Πράσινη Συμφωνία. Και βέβαια, η Ευρώπη και η Ε.Ε. διαθέτει ακόμη τις πιο προωθημένες κοινωνικές κατακτήσεις στον κόσμο, όπως το κράτος πρόνοιας, χάρη στους αγώνες των λαών της αλλά και πολιτικών δυνάμεων όπως η Σοσιαλδημοκρατία, στην οποία περήφανα ανήκω.

Όλα αυτά καλούμαστε να τα υπερασπιστούμε στις κάλπες των ευρωεκλογών, που είναι και ελληνικές κάλπες αν σκεφτείτε πόσα πράγματα που αφορούν τη ζωή μας συναποφασίζονται στο Ευρωκοινοβούλιο. Επιτρέψτε μου λοιπόν να το πω κι αλλιώς: Μπορούμε και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης, αρκεί να αγωνιστούμε γι’ αυτό.

-Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της Ευρώπης. Οι τιμές βασικών προϊόντων έχουν αυξηθεί έχοντας ως συνέπεια  τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Ειδικά για την Ελλάδα, οι καταναλωτές είναι οι φτωχότεροι, ξεπερνώντας μόνο τους Βούλγαρους. Όλο αυτό δεν οδηγεί σε ακραίες επιλογές τους πολίτες;

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι όλα αυτά οφείλονται σε ακραία ατυχείς επιλογές της Κυβέρνησης. Μετά από δύο χρόνια υψηλού πληθωρισμού, και δη στα είδη πρώτης ανάγκης που αποτελούν ανελαστικές δαπάνες για τα νοικοκυριά, δεν δικαιούται κανείς να λέει ότι η ακρίβεια είναι «εισαγόμενη».

  • Όπως επισημαίνετε κι εσείς, οι Έλληνες είναι ουραγοί στην Ευρώπη με όρους αγοραστικής δύναμης. Και αυτό οφείλεται στο ότι η Κυβέρνηση διαχειρίστηκε την κατάσταση «βλέποντας και κάνοντας». Με μια πολιτική των επιδομάτων και των voucher, χωρίς καμία βούληση να επιβάλει κανόνες στην αγορά και να συγκρουστεί με συμφέροντα και ολιγοπώλια.

Αλλά σε μια χώρα όπου οι άνθρωποι επί μια δεκαετία σήκωσαν δυσβάσταχτα βάρη και έκαναν θυσίες, μια τέτοια πολιτική απλώς αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες και υπονομεύει την εμπιστοσύνη προς την πολιτεία. Τροφοδοτεί δηλαδή τις ακραίες επιλογές, τροφοδοτεί την Ακροδεξιά. Σε αυτές τις πολιτικές επιλογές, εμείς είμαστε αντίθετοι. Προοδευτική πολιτική, σοσιαλδημοκρατική πολιτική, σημαίνει ρύθμιση της αγοράς. Σημαίνει κανόνες προς όφελος των πιο ευάλωτων. Έτσι θα ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας.

Πάμε σε μια προεκλογική εκστρατεία με ακραία πόλωση; Που θα κριθούν οι ευρωεκλογές;

Σε ακραία πόλωση μπορεί να επιδιώκει να πάει η Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει το κοινό της καθώς βλέπει να καταρρέει η εικόνα παντοδυναμίας που είχε χτίσει. Σε ακραία πόλωση μπορεί να πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Κασσελάκης, με την ελπίδα ότι το επικοινωνιακό πινγκ-πονγκ με την Κυβέρνηση θα του δώσει την ταυτότητα που αναζητά.

  • Η κοινωνία όμως δεν ενδιαφέρεται για καμία μικροπολιτική πόλωση. Την ενδιαφέρει ποιος μπορεί να συγκρουστεί όχι ρητορικά με τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και αυτά τα προβλήματα είναι κοινά: είναι οι ανισότητες, είναι η δημοκρατία, είναι η κοινωνική συνοχή, είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

Και επειδή πιστεύω στη δημοκρατική ωριμότητα του λαού μας, πιστεύω και ότι οι ευρωεκλογές τελικά θα κριθούν από το ποιες πολιτικές δυνάμεις έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για όλα αυτά, αλλά και τα κατάλληλα πρόσωπα που μπορούν να εκπροσωπήσουν επάξια τα εθνικά μας συμφέροντα στο Ευρωκοινοβούλιο, με γνώση και με δυναμισμό.

Το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές και με ποιο ποσοστό θα είστε ικανοποιημένοι;

Θα είμαστε ικανοποιημένοι εάν καταφέρουμε να δώσουμε μια πειστική διέξοδο στον ελληνικό λαό μπροστά στα ασφυκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Εάν αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι τώρα που η Κυβέρνηση γίνεται πια παράγοντας αστάθειας για τη χώρα, υπάρχει μια αξιόπιστη πολιτική πρόταση που εγγυάται τη σταθερότητα.

  • Αλλά τη σταθερότητα ως προϋπόθεση για τις ριζικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη για να επουλώσουμε τις πληγές της δημοκρατίας μας, για να αποκαταστήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη, για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τη ζωή μας.

Και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Και ο ελληνικός λαός θα μας δώσει τη δύναμη να γίνουμε ο πόλος της αξιόπιστης και δυναμικής αντιπολίτευσης, και αύριο της προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου.

Το «έγκλημα των Τεμπών», όπως έχει χαρακτηριστεί, πιστεύετε ότι γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να συγκαλυφθεί;

Εάν δεν το πιστεύαμε, δεν θα είχαμε προκαλέσει την πρόταση μομφής, στην οποία στοιχήθηκαν και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, πήρε αυτή την πρωτοβουλία άμεσα και έγκαιρα ακριβώς γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε να κρυφτεί αυτή η υπόθεση κάτω από το χαλί της αδιαφάνειας.

Οι γονείς των παιδιών που χάθηκαν στα Τέμπη, οι συγγενείς τους, οι φίλοι τους, έχουν το δικαίωμα να μάθουν τι έφταιξε και τι μπορούσε και έπρεπε να γίνει για να αποφευχθεί η τραγωδία. Όπως και όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να μάθουμε τι έγινε από τότε ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον τέτοιες τραγωδίες. Και η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να δώσει απαντήσεις, αντί να κουνάει προκλητικά το δάχτυλο και να δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό της ότι όλα έγιναν σωστά.

Εμείς πιστεύουμε ότι η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι συστατικά στοιχεία της Δημοκρατίας, όπως την επινοήσαμε σε αυτόν εδώ τον τόπο. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Σχετικά Άρθρα