ΣΥΡΙΖΑ: Τα καλά, τα άσχημα και το… “στους αγρότες τον ήπιαμε” της Τζάκρη

 ΣΥΡΙΖΑ: Τα καλά, τα άσχημα και το… “στους αγρότες τον ήπιαμε” της Τζάκρη

Εντός Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ φάινεται να τα πηγαίνει καλά, καθώς σύμφωνα με το έγκυρη κοινοβουλευτική ιστοσελίδα vouliwatch, από τον Ιούλιο του 2023 έως και τον Δεκέμβριο του 2023, ασκήθηκαν στη Βουλή 3.853 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και το πιο δραστήριο κόμμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπέβαλε συνολικά 888 (ΜΚΕ). Το γεγονός χαροποίησε ιδιαίτερα την Κουμουνδούρου και ιδίως τον πρόεδρον της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλος, ο οποίος έσπευσε να σχολιάσει στο “Χ” (twitter):

“Πλούσιο το κοινοβουλευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δίπλα στις ανάγκες των πολιτών. Με τεκμηριωμένο και γόνιμο έλεγχο, αναδεικνύοντας συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις. Με συνέπεια και μεθοδικότητα θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των πολιτών, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου.”.

Εκτός Βουλής ωστόσο τα πράγματα δεν πάνε καλά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς με βάση τις δημοσκοπήσεις το μήνυμα του κόμματος, αν υπάρχει, είναι ακόμη θολό και μη αντιληπτό από τη κοινωνία, που αναζητά εναλλακτική προοδευτική λύση, αλλά προς το παρόν και ενόψει των ευρωεκλογών δεν εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη. Το παρήγορο για την Κουμουνδούρου είναι ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ πείθει, γεγονός που εμμέσως θέτει επί τάπητος το ζήτημα της “εκλογικής” συνεργασίας ενδεχομένως των προοδευτικων δυναμεων με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές, απέναντι στην κυρίαρχη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη.

  • Στις κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη με τα τρακτέρ των αγροτών στις εθνικές οδούς και την πανεπιστημιακή κοινότητα σε κατάσταση εξέγερσης λόγω του επικείμενου νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν ανύπαρκτες και αυτό οφείλεται στο γεγονός το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει καταφέρει να συνδεθεί πολιτικά, κομματικά, συνδικαλιστικά και οργανωτικά με την κοινωνία και του αγώνες της.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της Θεοδώρας Τζάκρη σε εκδήλωση που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στη Βέροια και στην οποία ήταν η κεντρική ομιλήτρια στη συζήτηση παρουσίασης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του Συνεδρίου. Μιλώντας λοιπόν μεταξύ άλλων για τα αγροτικά ζητήματα προκάλεσε αίσθηση λέγοντας “Κοιτάξτε, η αλήθεια είναι, πως στους αγρότες –κατά το κοινώς λεγόμενο- τον ήπιαμε, έτσι; Είναι μία τάξη συντηρητική… Δεν είχαμε θέσεις; Δεν πήγαν στην κοινωνία; Δεν έχουμε στελέχη; Δεν έχουμε στελέχη. Δηλαδή ειλικρινά πείτε μου εσείς πόσοι εδώ μέσα πόσοι είστε αγρότες εδώ μέσα ποιοι είστε αγρότες. Σε μια κοινωνία όπου το 80% της οικονομίας είναι πρωτογενής τομέας παραγωγής, ένα κόμμα που έχει αυτή τη στιγμή σε μία διεργασία 100 ανθρώπων, τρία στελέχη αγρότες, αντιλαμβάνεστε κάτι δεν κάναμε καθόλου καλά”

Και πρόσθεσε “εγώ δεν ξέρω πώς τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξέρω πόσο καλά στην αγροτική παραγωγή. Θέλω να πω αυτοκριτικά ότι δεν έκανε και σπουδαία πράγματα με την έννοια ότι δεν έφερε τίποτα σπουδαίες πολιτικές. Προσπάθησε στο πλαίσιο των μνημονίων διαχειριστικά να κάνει μία έντιμη διαχείριση. Θέλω να είμαι τίμια απέναντί σας, δεν θεωρώ ότι κάναμε καμία επανάσταση. Αλλά πείτε μου εσείς τι ακριβώς έκανε η ΝΔ για τον αγροτικό κόσμο. Δεν θα μιλήσω τα 50 χρόνια που κυβερνά τη χώρα, εγώ θα μιλήσω για τα τελευταία 4 της διακυβέρνησης και εδώ στην Ημαθία για να δικαιούται να παίρνει το 80% του αγροτικού πληθυσμού της χώρας”.

  • Τα όσα είπε η βουλευτής και γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν απόλυτα την  προβληματική σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία, και ως κυβέρνηση 4,5 χρόνια και ως κόμμα και αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις και μάλιστα σε μα περίοδο διάσπασης και εσωστρέφειας. 

Το αν τελικά το Συνέδριο στις 23-24-25 Φεβρουαρίου  αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας πιο ελπιδοφόρας πορείας  είναι ζητούμενο, αν δεν συνδυαστεί παράλληλα με τη ένταση της αντιπολιτευτική δράση εντός και εκτός Βουλής στη βάση ενός προγράμματος διακυβέρνησης και κυρίως μέσα τη διασύνδεση του κόμματος με την κοινωνία και τις δυναμεις της, και όχι μόνο μέσα από τα social media!

Σχετικά Άρθρα