ΗΠΑ:Εγκρίθηκε η πώληση F-35 σε Ελλάδα και F-16 σε Τουρκία-Το παρασκήνιο και το “πακέτο Μενέντεζ”

 ΗΠΑ:Εγκρίθηκε η πώληση F-35 σε Ελλάδα και F-16 σε Τουρκία-Το παρασκήνιο και το “πακέτο Μενέντεζ”

Η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε την επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για την ταυτόχρονη έγκριση της πώλησης νέων μαχητικών αεροσκαφών σε Ελλάδα (F-35) και Τουρκία (F-16) όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπεν Κάρντιν. Έτσι έγινε πρώτο καθοριστικό βήμα για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών. Είχε προηγηθεί η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική βουλή, η επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο που πίεζε για την αποδοχή του αιτήματος της Άγκυρας, και η υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Με την επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο μπαίνει ουσιαστικά τέλος σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο που είχε διαρκέσει σχεδόν δύο χρόνια, με φόντο την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας αλλά και την απόκτηση νέων μαχητικών από δύο βασικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση των F 35 στην Ελλάδα έναντι 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA) θα σταλεί αντιστοίχως στην Αθήνα και στην Άγκυρα αμέσως μετά το πέρας 15 ημερών. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια αντίδραση στο Κογκρέσο, η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να στείλει την επιστολή νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επιστολή θα πρέπει να θεωρείται επίσημη μετά τον προβλεπόμενο χρόνο, ο οποίος δίνει στους Αμερικανούς νομοθέτες την ευκαιρία να διατυπώσουν ενστάσεις που ενδέχεται να έχουν.

  • Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν μερικούς μήνες για την οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών αλλά και των όρων χρηματοδότησης που θα έχει η κάθε συμφωνία αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά διαβεβαιώνει στις ιδιωτικές συζητήσεις που έχει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Βίλνιους, γνωστή και ως το «Πακέτο Μενέντεζ», θα ισχύσει στο ακέραιο.

Το παρασκήνιο

Το οργιώδες παρασκήνιο, αποκαλύπτεται από διαρροές σε τουρκικά μέσα για τις πολύμηνες μυστικές διεργασίες που προηγήθηκαν της τελικής έγκρισης από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και από πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη.

Όπως αποκαλύπτει η τουρκική έκδοση της DW, όταν στις 6 Ιανουαρίου ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν συναντούσε τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, είχε στις βαλίτσες του ένα συστημένο τελεσίγραφο από τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με αυτό αν ο Ερντογάν αποφάσιζε να συνεχίσει το παζάρι και δεν προωθούσε άμεσα την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την εθνοσυνέλευση, τότε όχι μόνο το αίτημα για την πώληση των F-16 στην Τουρκία θα αφαιρούνταν από την κοινοποίηση προς το Κογκρέσο, αλλά θα προχωρούσε, ανεξάρτητα πλέον, η πώληση των F35 στην Ελλάδα, η οποία αποφασίστηκε στην Ουάσιγκτον πως δεν θα πρέπει να περιμένει άλλο.

Οι New York Times ανέφεραν ότι μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου έχουν ζητήσει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γραπτές εγγυήσεις ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να κλιμακώσει τις εντάσεις στο Αιγαίο ή να χρησιμοποιήσει τα F-16 εναντίον της Ελλάδας.

  • Την είδηση του τελεσίγραφου στον Ερντογάν, στον οποίο δόθηκαν λίγα 24ωρα για να αντιδράσει, μετέφερε σύμφωνα με πληροφορίες λίγες ώρες μετά στην Ελληνική πλευρά, ο ίδιος ο Μπλίνκεν ο οποίος προσγειώθηκε στη Σούδα.

Στην Κρήτη συμφωνήθηκε οριστικά και το πακέτο το οποίο περιλαμβάνει τη δωρεάν στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ. Αυτό απασχόλησε μεγάλο μέρος της συζήτησης στην οικία του Πρωθυπουργού η οποία κράτησε μιάμιση ώρα.

Ο Μπλίνκεν ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, πως το αίτημα της Ελλάδας έχει αποσυνδεθεί από αυτό της Τουρκίας και έτσι από την Αθήνα εκείνες τις ώρες άρχισε να εκπέμπεται πως η χώρα μας δεν “ετεροκαθορίζεται” από τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Η Τουρκία κατέθεσε το αίτημά της να αγοράσει 40 νέα F-16 και τα κιτ εκσυγχρονισμού έναντι 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μακρινό… 2021. Είχε προηγηθεί η βίαιη εκδίωξή της από την κοινοπραξία για τα F-35 νέας γενιάς

Η επίσημη επιστολή στο Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει μια πιθανή στρατιωτική πώληση στην κυβέρνηση της Ελλάδας, F-35 Joint Strike Fighter συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης (CTOL) και σχετικού εξοπλισμού για εκτιμώμενο κόστος 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε την απαιτούμενη πιστοποίηση ειδοποιώντας το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση σήμερα.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει έως και σαράντα (40) αεροσκάφη F-35 Joint Strike Fighter Συμβατικής Απογείωσης και Προσγείωσης (CTOL) και σαράντα δύο (42) κινητήρες Pratt & Whitney F135-PW-100 (40 εγκατεστημένοι, 2 ανταλλακτικά). Περιλαμβάνονται επίσης AN/PYQ-10 Simple Key Loaders, KGV-135A ενσωματωμένες συσκευές ασφαλούς επικοινωνίας. Συσκευές που ενεργοποιούνται με φυσίγγιο/συσκευές ενεργοποιούμενες με προωθητικό (CAD/PAD), φυσίγγια ώθησης, και φωτοβολίδες. Πλήρεις προσομοιωτές αποστολής και εκπαιδευτές συστημάτων, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και υποστήριξη εργαστηρίου επαναπρογραμματισμού, συστήματα διαχείρισης logistics και υποστήριξης, συστήματα ανίχνευσης, παρακολούθησης και στόχευσης απειλών, Contractor Logistics Support (CLS), διαβαθμισμένο λογισμικό και υποστήριξη ανάπτυξης, παράδοσης και ενοποίησης, υποστήριξη μεταφοράς και ανεφοδιασμού. Υποστήριξη προγράμματος βελτίωσης εξαρτημάτων κινητήρα αεροσκαφών (CIP), ασφαλείς επικοινωνίες, πλοήγηση ακριβείας και κρυπτογραφικά συστήματα και εξοπλισμό. Εξοπλισμό αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF). ανταλλακτικά και επισκευαστικά ανταλλακτικά, αναλώσιμα και αξεσουάρ και υποστήριξη επισκευής και επιστροφής, μικρές τροποποιήσεις, συντήρηση και υποστήριξη συντήρησης, εξοπλισμό εκπαίδευσης και εκπαίδευσης προσωπικού. Διαβαθμισμένες και μη διαβαθμισμένες δημοσιεύσεις και τεχνικά έγγραφα. Υπηρεσίες, μελέτες και έρευνες υποστήριξης της κυβέρνησης και της μηχανικής, τεχνικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης των Η.Π.Α. και άλλα συναφή στοιχεία εφοδιαστικής και υποστήριξης προγραμμάτων.

Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος είναι 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που είναι μια δύναμη για πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Η προτεινόμενη πώληση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκσυγχρονίσει την αεροπορία της και να βελτιώσει την ικανότητα της να παρέχει την άμυνα του εναέριου χώρου της, να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και την υπεράσπιση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Το F-35 θα αντισταθμίσει την αυξανόμενη απαξίωση άλλων αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας όπως τα F-4 και Mirage 2000. Η Ελλάδα δεν θα δυσκολευτεί να απορροφήσει αυτά τα είδη και τις υπηρεσίες στις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Οι κύριοι ανάδοχοι θα είναι οι Lockheed Martin Aeronautics Company, Fort Worth, TX και Pratt & Whitney Military Engines, East Hartford, CT. Ο αγοραστής συνήθως ζητά αντισταθμίσεις. Οποιαδήποτε συμφωνία αντιστάθμισης θα καθοριστεί κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του αγοραστή και του αναδόχου.

Η υλοποίηση αυτής της προτεινόμενης πώλησης δεν θα απαιτήσει την ανάθεση πρόσθετων εκπροσώπων της κυβέρνησης των ΗΠΑ ή των εργολάβων στην Ελλάδα.

Δεν θα υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στην αμυντική ετοιμότητα των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης πώλησης.

Η περιγραφή και η αξία σε δολάρια είναι για την υψηλότερη εκτιμώμενη ποσότητα και αξία σε δολάρια με βάση τις αρχικές απαιτήσεις. Η πραγματική αξία σε δολάρια θα είναι χαμηλότερη ανάλογα με τις τελικές απαιτήσεις, την αρχή του προϋπολογισμού και τις υπογεγραμμένες συμφωνίες πώλησης, εάν και όταν συναφθούν».

Σχετικά Άρθρα