Νταβός: 250 δισεκατομμυριούχοι ζητούν από την παγκόσμια πολιτική ελίτ να φορολογηθούν περισσότερο- Επιστολή κατά της ανισότητας- Ποιοί την υπογράφουν

 Νταβός: 250 δισεκατομμυριούχοι ζητούν από την παγκόσμια πολιτική ελίτ να φορολογηθούν περισσότερο- Επιστολή κατά της ανισότητας- Ποιοί την υπογράφουν

Φορολογήστε τον πλούτο μας, λένε οι υπερπλούσιοι πολιτικοί στο Νταβός
Η Abigail Disney, ο Brian Cox και η Valerie Rockefeller μεταξύ των υπογραφόντων ανοιχτής επιστολής που καταδικάζει την ανισότητα

Περισσότεροι από 250 δισεκατομμυριούχοι και εκατομμυριούχοι απαιτούν από τη συνάντηση της πολιτικής ελίτ για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός να εισαγάγει φόρους περιουσίας για να βοηθήσει στην πληρωμή για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο.

«Το αίτημά μας είναι απλό: σας ζητάμε να φορολογήσετε εμάς, τους πιο πλούσιους στην κοινωνία», είπαν οι πλούσιοι σε ανοιχτή επιστολή τους προς τους παγκόσμιους ηγέτες . «Αυτό δεν θα αλλάξει θεμελιωδώς το βιοτικό μας επίπεδο, ούτε θα στερήσει τα παιδιά μας, ούτε θα βλάψει την οικονομική ανάπτυξη των εθνών μας. Αλλά θα μετατρέψει τον ακραίο και μη παραγωγικό ιδιωτικό πλούτο σε επένδυση για το κοινό μας δημοκρατικό μέλλον».

Οι πλούσιοι υπογράφοντες από 17 χώρες περιλαμβάνουν την κληρονόμο της Disney Abigail Disney . Ο Brian Cox που έπαιξε τον φανταστικό δισεκατομμυριούχο Logan Roy στο Succession . ηθοποιός και σεναριογράφος Simon Pegg. και η Valerie Rockefeller, κληρονόμος της δυναστείας των ΗΠΑ.

Δημοσκόπηση που έγινε στο Νταβός μεταξύ των υπερπλουσίων έδειξε ότι το 74% τάσσεται υπέρ της αύξησης των φόρων στον πλούτο για να αντιμετωπιστεί η κρίση κόστους διαβίωσης και να βελτιωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Το 58% τάχθηκε υπέρ της επιβολής επιπλέον 2% φόρου σε όσους έχουν πάνω από 10 εκατ. δολάρια. Και, επίσης πολύ σημαντικό: Το 54% εξ αυτών πιστεύει ότι ο ακραίος πλούτος συνιστά απειλή για τη δημοκρατία

«Είμαστε επίσης οι άνθρωποι που επωφελούνται περισσότερο από το status quo», ανέφεραν σε μια επιστολή με τίτλο Proud to Pay, την οποία θα προσπαθήσουν να παραδώσουν στους παγκόσμιους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στο Νταβός της Ελβετίας την Τετάρτη. «Αλλά η ανισότητα έχει φτάσει σε οριακό σημείο και το κόστος της για τον κίνδυνο οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής σταθερότητας είναι σοβαρό – και αυξάνεται καθημερινά. Εν ολίγοις, χρειαζόμαστε δράση τώρα».
Μια νέα δημοσκόπηση των υπερπλούσιων δείχνει ότι το 74% υποστηρίζει υψηλότερους φόρους στον πλούτο για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής και στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Μια έρευνα, που διεξήχθη από το Survation για λογαριασμό της ομάδας εκστρατείας Patriotic Millionaires , συμμετείχαν σε δημοσκόπηση σε περισσότερους από 2.300 ερωτηθέντες από χώρες της G20 που κατέχουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια σε επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία, εξαιρουμένων των κατοικιών τους – κατατάσσοντάς τους στο πλουσιότερο 5%.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 58% υποστήριξε τη θέσπιση φόρου περιουσίας 2% σε άτομα με περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια και ότι το 54% πιστεύει ότι ο ακραίος πλούτος αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία.

Πολλοί υπερπλούσιοι του κόσμου κατανοούν αυτό που δεν κατανοούν, φοβούνται ή δεν θέλουν να κάνουν πολλοί πολιτικοί στον κόσμο: Με ανοιχτή επιστολή, 250 δισεκατομμυριούχοι και εκατομμυριούχοι από 17 χώρες του κόσμου ζητούν από τους πολιτικούς ηγέτες να εισαγάγουν φόρους πλούτου. «Το αίτημά μας –γράφουν- είναι απλό: Σας ζητάμε να φορολογήσετε εμάς, τους πλουσιότερους της κοινωνίας».

Ο Guy Singh-Watson, ο Βρετανός αγρότης που έγινε επιχειρηματίας που ίδρυσε την εταιρεία διανομής κουτιών λαχανικών Riverford , είπε: «Αυτή η δημοσκόπηση φαίνεται να δείχνει ότι ολόκληρος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των πλουσιότερων ανθρώπων, θέλει να φορολογήσει τους υπερπλούσιους. Πού στη Γη είναι λοιπόν η ηγεσία των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας που έχουν τη δύναμη να το κάνουν πραγματικά; Εμείς, οι πιο πλούσιοι, είμαστε άρρωστοι και κουρασμένοι από την αδράνεια, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι, στο απότομο άκρο των στημένων οικονομιών μας, έχουν χάσει κάθε υπομονή».

Ένας «μέτριος» φόρος περιουσίας 1,7% στους πλουσιότερους 140.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια λίρες για να βοηθήσει στην πληρωμή των δημόσιων υπηρεσιών, πρότεινε το Συνέδριο των Συνδικάτων (TUC) πέρυσι .

Οι 250 πλουσιότερες οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συνολική περιουσία 748 δισεκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με την τελευταία λίστα πλουσίων των Sunday Times, μια αύξηση από 704 δισεκατομμύρια £ το προηγούμενο έτος. Αυτοί στη λίστα περιελάμβαναν τον πρωθυπουργό, Rishi Sunak, και τη σύζυγό του, Akshata Murty, στον αριθμό 275 από τους 350 , με 529 εκατομμύρια £ μεταξύ τους, και τον 32χρονο δούκα του Westminster, με 9,9 δισεκατομμύρια £, στον αριθμό. 11.

Η Cox, βραβευμένη με Emmy και Χρυσή Σφαίρα ηθοποιός, είπε: «Ζούμε σε μια δεύτερη «χρυσή εποχή». Οι δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποιούν τον ακραίο πλούτο τους για να συσσωρεύσουν πολιτική δύναμη και επιρροή, υπονομεύοντας ταυτόχρονα τη δημοκρατία και την παγκόσμια οικονομία. Έχει περάσει πολύς καιρός για δράση. Εάν οι εκλεγμένοι μας αξιωματούχοι αρνηθούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη συγκέντρωση χρημάτων και εξουσίας, οι συνέπειες θα είναι τρομερές».

Πηγή: Guardian

Σχετικά Άρθρα