Κογκρέσο: Επιστολή Μπάιντεν για την προμήθεια F16 στην Τουρκία-Τι γίνεται με τα F35 στην Αθήνα

 Κογκρέσο: Επιστολή Μπάιντεν για την προμήθεια F16 στην Τουρκία-Τι γίνεται με τα F35 στην Αθήνα

Η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας και σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ο Λευκός Οίκος έστειλε άμεσα την επιστολή στα μέλη του Κογκρέσου, ζητώντας τους να εγκρίνουν την πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία: μια συμφωνία ύψους 20 δισ. δολαρίων. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Steet Journal –που επικαλούταν Αμερικανούς αξιωματούχους–, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε συνδέσει το «δωράκι» των μαχητικών αεροσκαφών με το τουρκικό «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στη στρατιωτική Συμμαχία: και φαίνεται πως τα παζάρια των δύο πλευρών έχουν «αίσιο» τέλος.

Σε κάθε περίπτωση, η πώληση των αεροσκαφών στην Τουρκία, η οποία εξετάζεται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη: περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και κιτ για τη γενική επισκευή 79 σκαφών από τον στόλο F-16 που ήδη έχει η Τουρκία, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα. Επίσης, περιλαμβάνει πάνω από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία ζήτησε από τον Οκτώβριο του 2021 να κλείσει η συμφωνία για τα F-16. Ωστόσο μεσολάβησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και το αίτημα από Σουηδία και Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ενώ η ένταξη της Φινλανδίας επισφραγίστηκε πέρυσι, η υποψηφιότητα της Σουηδίας είχε ανασταλεί, καθώς έφερναν εμπόδια η Τουρκία και η Ουγγαρία…

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και τώρα αναμένουν την υπογραφή του Ταγίπ Ερντογάν μετά την αποστολή του αιτήματος στο Κογκρέσο.

Υπάρχει και το πρόβλημα με τα F-35, που ζήτησε να αγοράσει η Ελλάδα. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέδεσε το ελληνικό αίτημα με το τουρκικό, στην προσπάθεια του να ασκήσει πιέσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Ερντογάν έχει εγκλωβίσει τον κ. Μπλίνκεν και έχει μπλοκάρει -μέχρι τώρα τουλάχιστον- την απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αν δεν κλείσει το θέμα με την προμήθεια των F-16 δεν θα υπογράψει τη σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ έχουν αποδείξεις ότι παραβιάζει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και του Ιράν, ενώ πρόσφερε πλήρη υποστήριξη στην Τεχεράνη, που πολεμά τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Γάζα, στο Λίβανο, στη Συρία, στην Ερυθρά Θάλασσα και στο Ιράν.

Σχετικά Άρθρα