Καναδάς/Μπέτι Μπράσελ: Η 99χρονη κολυμβήτρια που κατέρριψε 3 παγκόσμια ρεκόρ

 Καναδάς/Μπέτι Μπράσελ: Η 99χρονη κολυμβήτρια που κατέρριψε 3 παγκόσμια ρεκόρ

Η Μπέτι Μπράσελ, μία κολυμβήτρια από τον Καναδά ηλικίας 99 ετών κατέρριψε τρία παγκόσμια ρεκόρ την ίδια μέρα στην πόλη Σάανιτς! Είχε τους καλύτερους χρόνους στην ηλικιακή κατηγορία 100 έως 104 ετών στα 400 μέτρα ελεύθερο, 50 μέτρα πρόσθιο και 50 μέτρα ύπτιο. Ολοκλήρωσε τα 400 μέτρα ελεύθερο σε 12 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα – σχεδόν τέσσερα λεπτά λιγότερο από το προηγούμενο ρεκόρ-, και επίσης σημείωσε τους καλύτερους χρόνους στα 50 μέτρα πρόσθιο και 50 μέτρα ύπτιο.

«Όταν αγωνίζομαι, δεν σκέφτομαι τίποτα. Τίποτα. Απλώς μετράω τους τις διαδρομές για να δω πόσες μου απομένουν», είπε στη βρετανική εφημερίδα “The Guardian”.

«Πάντα προσπαθώ να βρω έναν ρυθμό που να μπορώ να διατηρήσω. Απαιτείς πολλά από το σώμα σου σε αυτούς τους αγώνες. Και στην τελευταία διαδρομή δίνω ό,τι έχω.»

Δεδομένου ότι υπάρχουν λίγοι κολυμβητές σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, η Μπράσελ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σπάνε ένα ρεκόρ κάθε φορά που μπαίνει στην πισίνα. Σε ορισμένες μάλιστα αποστάσεις, σπάει ρεκόρ απλά τερματίζοντας τον αγώνα, καθώς καμία κολυμβήτρια της ηλικίας της δεν το έχει καταφέρει στο παρελθόν.

Η κάτοχος των ρεκόρ γεννήθηκε το 1924, στην Ολλανδία και έμαθε να κολυμπά στα κανάλια κοντά στο Άμστερνταμ. Μετακόμισε στον Καναδά το 1959 μαζί με τον σύζυγό της και άρχισε να ενδιαφέρεται ερασιτεχνικά  για την κολύμβηση γύρω στα 60 της χρόνια, όταν συμμετείχε για πρώτη φορά στους Αγώνες Senior της Βρετανικής Κολούμπια.

Μιλώντας στον “Guardian” ότι ήταν λίγο αδέξια στην αρχή, αλλά ερωτεύτηκε το άθλημα. Γράφτηκε στο White Rock Wave Swimming Club πριν από πέντε χρόνια, όπου λαμβάνει εξειδικευμένη εκπαίδευση για να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της χωρίς να επιβαρύνει το σώμα της.

Παρά το προχωρημένο της ηλικία και την προπόνηση δύο φορές την εβδομάδα, πιστεύει ότι είναι «τεμπέλα», ενώ δηλώνει επίσης ντροπαλή και λέει ότι προσπαθεί να συνηθίσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης που λαμβάνει.

Σχετικά Άρθρα