ΗΠΑ: Το μεταναστευτικό θα κρίνει τις προεδρικές εκλογές- Η εφιαλτική επιστροφή Τραμπ και η υποχώρηση Μπάϊντεν

 ΗΠΑ: Το μεταναστευτικό θα κρίνει τις προεδρικές εκλογές- Η εφιαλτική επιστροφή Τραμπ και η υποχώρηση Μπάϊντεν

Η στροφή σημαντικής μερίδας των Ευρωπαίων προς τα συντηρητικά κόμματα, ακόμα και την ακροδεξιά, με αιχμή το μεταναστευτικό “μετακομίζει” και στην μάχη των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται τον επόμενο Νοέμβριο στις ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέφει δριμύτερος καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα λάβει τελικά το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών απέναντι στην Νίκι Χέϊλι. Ο Τζο Μπάϊντεν αναγκάζεται να κάνει στροφή 180 μοιρών από τις μετριοπαθείς απόψεις των Δημοκρατικών και εμφανίζεται έτοιμος να δεχτεί αυστηρά, ακόμα και στρατιωτικού τύπου, μέτρα για την αποτροπή των μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό. Μέτρα που μέχρι πριν λίγο καιρό χλεύαζε.

Ένα ζήτημα πολιτικής θα κυριαρχήσει σε αυτές τις προεδρικές εκλογές όσο κανένα άλλο: η αστυνόμευση των συνόρων με το Μεξικό, επισημαίνει σε ανάλυσή του το axios.com.
Γιατί έχει σημασία: Οι εσωτερικές τους δημοσκοπήσεις δείχνουν αυτό που φωνάζουν οι πολίτες — ότι η μετανάστευση είναι το θέμα πολιτικής που εμψυχώνει τους ψηφοφόρους περισσότερο.

Το θέμα έχει κάνει και τους δύο υποψήφιους να λένε και να ανακοινώσουν έκτακτα μέτρα τελευταίες μέρες.

Ο Τραμπ αντιτίθεται σε ένα συναινετικό νομοσχέδιο για την ασφάλεια των συνόρων που θα έδινε στον Μπάιντεν έκτακτη χρηματοδότηση για την ασφάλεια των συνόρων .
«Θα το παλέψω μέχρι τέλους», είπε ο Τραμπ το Σάββατο στο Λας Βέγκας, ενώ ο Μπάιντεν συμφωνεί με τους περιορισμούς στα σύνορα που θα είχε χλευάσει και απορρίψει πριν από λίγα χρόνια, λέγοντας το Σάββατο στην Κολούμπια, SC, ότι το νομοσχέδιο θα του έδινε «την εξουσία έκτακτης ανάγκης να κλείσει τα σύνορα μέχρι να μπορέσει να τεθεί ξανά υπό έλεγχο το πρόβλημα. Εάν το νομοσχέδιο ήταν ο νόμος σήμερα, θα έκλεινα τα σύνορα αμέσως τώρα και θα το διόρθωνα γρήγορα».
Οι Ρεπουμπλικάνοι γνωρίζουν ότι η μετανάστευση από μόνη της θα μπορούσε να βυθίσει τον Μπάιντεν. Έτσι, ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής θα σκοτώσουν οτιδήποτε, ακόμα κι αν ανταποκρίνεται ή υπερβαίνει τις επιθυμίες τους.

Μια πιθανή νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές τρομάζει την Ευρώπη. Το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την Ευρώπη στις ορέξεις του Πούτιν, εφόσον επιστρέψει ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, επαναφέρει τη συζήτηση δημιουργίας ευρωπαϊκού πυλώνα άμυνας. Η κοινή ανάληψη χρέους, στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τους εξοπλισμούς. Όλοι θυμούνται την στάση του Τραμπ, στην προηγούμενη θητεία του, έναντι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και την φιλική στάση έναντι της Ρωσίας και της “απείθαρχης” Τουρκίας, κάτι που θεωρείται καταστροφικό εάν συμβεί με τα μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής (Ιράν) ανοιχτά.

Σχετικά Άρθρα