Guardian: Ο Μητσοτάκης δέχεται σφοδρές αντιδράσεις εντός ΝΔ για τα ομόφυλα ζευγάρια

 Guardian: Ο Μητσοτάκης δέχεται σφοδρές αντιδράσεις εντός ΝΔ για τα ομόφυλα ζευγάρια

Τις σφοδρές αντιδράσεις βουλευτών και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, που δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια, αναλύει ο Guardian σε δημοσίευμά του γύρω τις τελευταίες εξελίξεις. Το δημοσίευμα έρχεται μία ημέρα μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ, προκαλώντας διχασμό όχι μόνο στην κοινωνία, αλλά και εντός Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, το βρετανικό μέσο, αναφέρει λεπτομέρειες για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με πολλούς βουλευτές να είναι αντίθετοι.

«Οι βουλευτές στο δικό του Υπουργικό Συμβούλιο είναι κατά της κίνησης αυτής, ενώ η ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία φοβάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση της κοινωνίας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Guardian και συνεχίζει:

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται να αντιμετωπίζει μια από τις πιο τρομακτικές προκλήσεις του, αφού η δέσμευση για νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων πυροδότησε έντονες συζητήσεις στην ορθόδοξη χριστιανική χώρα. Ρίχνοντας το βάρος του πίσω από ένα ζήτημα που εξακολουθεί να προκαλεί ασυνήθιστα συναισθήματα, ιδίως μεταξύ των δικών του βουλευτών, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει την πειθώ για να προωθήσει τη μεταρρύθμιση.

«Εγώ και όλοι όσοι πιστεύουμε σε αυτή τη νομοθεσία, πρέπει να πείσουμε τους βουλευτές μας και στη συνέχεια αυτούς που μπορεί να εξακολουθούν να έχουν αρνητική στάση», είπε στην πρώτη συνέντευξή του για φέτος στη δημόσια τηλεόραση της χώρας. «Αυτό που πρόκειται να νομοθετήσουμε είναι η ισότητα στο γάμο, που σημαίνει την εξάλειψη κάθε διάκρισης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Δεν είναι κάτι ριζικά διαφορετικό από αυτό που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού, έξι μήνες μετά τη διασφάλιση δεύτερης θητείας με μια συντριπτική εκλογική νίκη «για τη μεταρρύθμιση της χώρας», υπογραμμίζει πόσο ευαίσθητο παραμένει το θέμα στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει όχι μόνο την αποδοκιμασία των δικών του βουλευτών, αλλά και σκληρή αντίσταση από την ισχυρή Ορθόδοξη εκκλησία. Οι κληρικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η έγκριση του γάμου ομοφύλων θα ήταν ένα πρώτο βήμα προς την ανάληψη των γονικών δικαιωμάτων από την LGBTQ+ κοινότητα, φτάνοντας στο σημείο να προτείνουν ότι θα οδηγούσε σε διάλυση της ελληνικής κοινωνίας.

«Τα παιδιά δεν είναι ούτε κατοικίδια ούτε αξεσουάρ», ανέφερε η Ιερά Σύνοδος, σε πρόσφατη εγκύκλιο που διανεμήθηκε στις Επισκοπές. «Κανένας κοινωνικός εκσυγχρονισμός και καμία πολιτική ορθότητα δεν μπορεί να ξεγελάσει τη φυσική ανάγκη των παιδιών για πατέρα και μητέρα».

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος είχε προηγουμένως απειλήσει ότι θα αφορίσει τους βουλευτές εάν ψήφιζαν υπέρ της νομιμοποίησης των ομοφυλοφίλων, προχώρησε περισσότερο, χαρακτηρίζοντας την ομοφυλοφιλία «κατάχρηση σώματος» και «μεγάλο αμάρτημα».

Την Πέμπτη, αρκετά ελληνικά πρωτοσέλιδα (σ.σ. και κάποια εκ των οποίων ”δεξιά”), έλεγαν ότι ο προτεινόμενος νόμος θα μπορούσε να απειλήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης και μάλιστα να αποδειχθεί το «Βατερλώ» του Μητσοτάκη.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός, ο οποίος είπε ότι όχι μόνο είχε «διαβάσει και μελετήσει» το θέμα, αλλά το σκέφτηκε πολύ, είπε ότι η Ελλάδα δεν θα νομιμοποιήσει την παρένθετη γονεϊκότητα.

«Δεν θα αλλάξουμε το νόμο για την υποβοηθούμενη γονεϊκότητα», είπε, αναφέροντας το θέμα για πρώτη φορά δημόσια το βράδυ της Τετάρτης. Τόνισε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια, όπως και οι στρέιτ, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να υιοθετούν παιδιά. «Η ιδέα των γυναικών που μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία… δεν πρόκειται να συμβεί. Δεν θα πειραματιστούμε με πιο προηγμένες ιδέες».

Σταθμίζοντας τη συζήτηση με τη δική του προτεινόμενη νομοθεσία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το αριστερό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται ο πρώτος ηγέτης του κόμματος των ομοφυλόφιλων στην Ελλάδα, Στέφανος Κασσελάκης, επέμεινε ότι η παρένθετη μητρότητα πρέπει να θεωρείται έμφυτο γονικό δικαίωμα.

Ο Κασελάκης, ο οποίος ανέλαβε το «τιμόνι του κόμματος» μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, παντρεύτηκε τον επί χρόνια Αμερικανό σύντροφό του, Τάιλερ Μακμπέθ, στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2023. Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την απρόσμενη εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, ο πρώην τραπεζίτης μίλησε για την επιθυμία του ζευγαριού να αποκτήσει παιδιά μέσω παρένθετης μητρότητας. «Αυτά είναι ζητήματα που λύνονται σε άλλες χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα», έγραψε ο Ελληνοαμερικανός στο Facebook. «Γι’ αυτό μπήκα στην πολιτική. Να ταράξεις λιμνάζοντα νερά, να ξυπνήσεις συνειδήσεις, να μην τις χαϊδέψεις στον ύπνο τους».

Ο Μητσοτάκης, ο οποίος αντιμετωπίζει επίσης την αντίθεση από κορυφαίους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα κυρίως επειδή τα παιδιά των ομοφυλόφιλων δεν αναγνωρίζονταν από την ελληνική νομοθεσία.

Ενόψει των Ευρωεκλογών τον προσεχή Ιούνιο, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι η θεσμοθέτηση του γάμου ομοφυλόφιλων, θα αποδυνάμωνε την αριστερή αντιπολίτευση που απέτυχε να υιοθετήσει το μέτρο στα τέσσερα χρόνια της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 2015 και 2019. Αν ψηφιστεί, ο νόμος θα έβλεπε το ίδιο- οι σεξουαλικοί γάμοι γίνονται ως πολιτικοί γάμοι και όχι ως θρησκευτικές τελετές.

Καταλήγοντας, ο Guardian, τονίζει πως «επί του παρόντος, λιγότεροι από 100 από τους 158 βουλευτές του κόμματός του είναι πιθανό να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο», ενώ παράλληλα αναφέρεται και στη δημοσκόπηση που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα από την Alco και έδειξε ότι το 49% των ερωτηθέντων αντιτίθεται στη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Σχετικά Άρθρα