Επιστολική ψήφος: Φωτιά στη συναίνεση μετά την επέκταση στις Εθνικές Εκλογές-Τι θα κάνουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

 Επιστολική ψήφος: Φωτιά στη συναίνεση μετά την επέκταση στις Εθνικές Εκλογές-Τι θα κάνουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Ανατροπή στην αρχική συναίνεση για την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές έχει φέρει η τροπολογία που επεκτείνει τη ρύθμιση και στις Εθνικές Εκλογές. Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σε σύντομη παρέμβαση του στην Ολομέλεια, μίλησε για «εμπρηστική» και «τυχοδιωκτική» τροπολογία, ξεκαθαρίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν πρόκειται να συνηγορήσει σε ένα τέτοιο ατελές νομοσχέδιο».

Ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε πως η κυβέρνηση «αποδείχθηκε ανάξια να αξιοποιήσει τη διάθεση συναίνεσης που έδειξε η αξιωματική αντιπολίτευση και ναρκοθέτησε την προσπάθεια ουσιαστικής σύγκλισης», τονίζοντας πως «η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την συναίνεση ως ένα πάσο ελευθέρας και αυτό αποτελεί προσβολή για την δημοκρατία μας».

Όπως εξήγησε ο Σωκράτης Φάμελλος η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε και τις τρεις τροπολογίες που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οδηγούμενος επί της ουσίας να καταψηφίσει την επιστολική ψήφο.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ επανακαταθέτει την τροπολογία του περασμένου Ιουλίου για την ψήφο των αποδήμων που προβλέπει δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών έτσι ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού, να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, όπως παγίως ζητούν οι ίδιοι αλλά και η εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, αναφορικά με το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, μετά και την αιφνιδιαστική τροπολογία της Νίκης Κεραμέως αναφέρει σε ανάρτησή του. «Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση και εδώ στη Βουλή αυτές τις ημέρες, και πιστεύουμε ότι εσείς δικαιούστε να ξέρετε αδιαμεσολάβητα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θέσεις που πηγάζουν από την πάγια αρχή μας. Θέλουμε να οι Έλληνες να μπορούν να συμμετέχουν σε κάθε γιορτή της δημοκρατίας, χωρίς κανένα εμπόδιο».

Αναλυτική η ανάρτηση:

«Με τον Σωκράτη Φάμελλο, πρόεδρο της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και την Γιώτα Πούλου, τομεάρχη εσωτερικών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναλύουμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστολική ψήφο καθώς και τις διακρίσεις που φέρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο. Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση και εδώ στη Βουλή αυτές τις ημέρες, και πιστεύουμε ότι εσείς δικαιούστε να ξέρετε αδιαμεσολάβητα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θέσεις που πηγάζουν από την πάγια αρχή μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλη αυτή τη διαδικασία ήταν απολύτως συνεπήςΗ κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι δεν είναι ούτε συνεπής αλλά δεν έχει και την επάρκεια.

Καταθέσαμε τεκμηριωμένες προτάσεις και ιδιαίτερα την μεγάλη καινοτομία, του ηλεκτρονικού εκλογικού καταλόγου ώστε να μπορούν όλοι και όλες να ψηφίζουν σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας βρίσκονται.

Καταθέσαμε και την τροπολογία ώστε να υπάρχουν οι εκλογικές περιφέρειες των αποδήμων.

Η κυβέρνηση επέλεξε να μη συζητήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Κατέθεσε δε, μια τροπολογία η κα Κεραμέως με διαδικασίες έξω από κάθε κοινοβουλευτική δεοντολογία, μεταφέροντας τη συζήτηση και στη διαδικασία της ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές.

Υπάρχουν 2 διακρίσεις. Η 1η εναντίον των αποδήμων διότι εάν είσαι απόδημος ή ομογενής δεν μπορείς να κατέβεις σε περιφέρεια δικιά σου. Η 2η διάκριση αφορά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες εντός Ελλάδας. Διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ηλεκτρονικός εκλογικός κατάλογος αλλά να μην χρησιμοποιείται ώστε να ψηφίσει κάθε Έλληνας εντός Ελλάδας όπου και αν βρίσκεται στις ευρωεκλογές.

Αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ δεν την αποδέχεται. Εάν όντως θέλουν να έρθουν να μιλήσουν μαζί μας με διάθεση συναίνεσης εμείς είμαστε εδώ. Η ερώτηση είναι: το θέλουν;».

Στην παρέμβαση του στην Ολομέλεια ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε δύο όρους για να υπερψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο. Αφενός, να αποσύρει άμεσα την τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στους απόδημους στις εθνικές εκλογές ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αφετέρου ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει την επιστολική ψήφο στους Έλληνες του εσωτερικού όχι οριζόντια, αλλά μόνο σε περιπτώσεις με αντικειμενική δυσκολία των εκλογέων, όπως η αναπηρία, η εργασία, το γήρας.

«Αποδείξαμε στην πράξη ότι προσφέρουμε συναίνεση. Ήμασταν θετικοί επί της αρχής. Σας δώσαμε χέρι συναίνεσης και εσείς χθες μας απαντήσατε με περιφρόνηση. Αλλά ο ελληνικός λαός τη βλέπει αυτή την περιφρόνηση και θα έρθει ο καιρός που θα πληρώσετε και την περιφρόνηση και την αλαζονεία» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε: «Εν κατακλείδι, σήμερα σας δίνουμε μια ακόμη τελευταία ευκαιρία, για να υπάρξει συναίνεση. Σας καλούμε να αποσύρετε την τροπολογία που φέρατε από το παράθυρο. Άλλωστε, δεν έχει κανένα νόημα πια αυτή η τροπολογία γιατί δεν υπάρχουν 200 ψήφοι σε αυτή την αίθουσα» και πρόσθεσε:

«Εδώ, λοιπόν, είμαστε έτοιμοι και θετικοί επί της αρχής, σε νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε όσους έχουν εκλογικό δικαίωμα και είναι κάτοικοι εξωτερικού, αλλά και σε όσους ψηφίζουν εντός της επικράτειας και έχουν τα συγκεκριμένα κωλύματα που ανέφερα. Σε ένα τέτοιο νόμο το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι, είμαστε απολύτως αρνητικοί διότι εργαλειοποιείτε μια σοβαρή μεταρρύθμιση που πρέπει να είναι στις ευρωπαϊκές εκλογές ένα πρώτο βήμα που θα το αξιολογήσουμε και το φέρνετε στους εκλογικούς σας σκοπούς, κόβοντας και ράβοντας, όπως αποδείχθηκε με την απαράδεκτη πρακτική σας χθες το βράδυ».

Νωρίτερα, το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η κυβέρνηση τορπιλίζει τη συναίνεση.

Η κυβέρνηση τορπιλίζει τη συναίνεση. Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει με τη στάση του ότι τον ενδιαφέρει μόνο το μικροκομματικό του συμφέρον και δεν σέβεται τη μεγάλη εικόνα, που είναι η επίτευξη της ομοφωνίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων μπροστά σε τέτοιες μεγάλες αλλαγές», τόνισε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αναφερόμενος στη χθεσινή τροπολογία της κυβέρνησης για την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές.

Ο κ. Σπυρόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 έκανε λόγο για νομοθετικές ανακολουθίες, όπως είπε, της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα παρατηρώντας: «Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί ένας πολίτης ο οποίος ψηφίζει στο σχολείο της πόλης του, δεν θα πάει στην κάλπη και θα του δώσουμε τη δυνατότητα να ψηφίσει με επιστολική ψήφο και μάλιστα μόνο στις ευρωεκλογές».

Ως προς τις χθεσινές εξαγγελίες για το δημογραφικό, ο κ. Σπυρόπουλος επισήμανε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει μία επιδοματική πολιτική, που δεν λύνει το μεγάλο ζήτημα της υπογεννητικότητας. Αντίθετα, χρειάζονται μακροπρόθεσμες πολιτικές, που θα δώσουν κίνητρα στα νέα ζευγάρια για να μπορέσουν να κάνουν οικογένεια».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο κ. Σπυρόπουλος επανάλαβε την ανάγκη να κατατεθεί το τελικό κείμενο.

ΚΚΕ: Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε αίτηση διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα και για τα εξής άρθρα του νομοσχεδίου:

  • Άρθρο 6: Πεδίο εφαρμογής – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1 ν. 4648/2019.
  • Άρθρο 8: Ειδική εφαρμογή εγγραφής εκλογέων που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο
  • Άρθρο 11: Αποστολή ειδικών φακέλων ψηφοφορίας
  • Άρθρο 13: Διαδικασία ψηφοφορίας
  • Άρθρο 14: Παραλαβή φακέλου επιστροφής επιστολικής ψήφου
  • Άρθρο 21: Αποπεράτωση συλλογής φακέλων επιστροφής επιστολικής ψήφου

Νωρίτερα ο γγ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε την απόσυρσή του νομοσχεδίου. «Χωρίς περιστροφές, σας λέμε ευθέως, πως έχετε φέρει ένα επικίνδυνο, αντιδραστικό νομοσχέδιο, το οποίο αφορά στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, το οποίο φυσικά δεν βελτιώνεται, μόνο απορρίπτεται», σημείωσε και συνέχισε:

«Και χτες με την τροπολογία που καταθέσατε, η οποία ουσιαστικά αποτελεί νέο νομοσχέδιο προκειμένου να επεκτείνετε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές για τους απόδημους του εξωτερικού, το κάνατε ακόμα πιο επικίνδυνο και αντιδραστικό» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι έχουν τεράστιες ευθύνες για τη στήριξη που παρείχαν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση.

Υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση «ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τη χειραγώγηση της ψήφου, αλλάζοντας τον ίδιο το χαρακτήρα της» και χαρακτήρισε το εν λόγω νομοσχέδιο «άλλο ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης κι αυτό δεν αλλάζει επειδή θα το στηρίξουν δήθεν προοδευτικά κόμματα».

Πρόσθεσε ότι είναι σαφές πως η κυβέρνηση ποντάρει «στη μέθοδο της “σαλαμοποίησης” των αλλαγών, τις οποίες θέλει να περάσει στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και τον εκλογικό νόμο».

Όπως εξήγησε η κυβέρνηση επανέφερε πρώτα το «απαράδεκτο και καλπονοθευτικό μπόνους στις βουλευτικές εκλογές, μετά κατάργησε τα κριτήρια που είχαν θεσπιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία το 2019 για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων εκτός της Επικράτειας και τώρα φέρνει την επιστολική ψήφο και αλλάζει τον τρόπο κατανομής των εδρών στις ευρωεκλογές».

Επικαλούμενος τα λεχθέντα από τον εισηγητή της ΝΔ στην Επιτροπή έθεσε το ερώτημα αν «το επόμενο βήμα θα είναι η δυνατότητα να ψηφίζουν και οι Έλληνες του εξωτερικού που δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει πως η κυβέρνηση πηγαίνει σε μια «τεραστίων διαστάσεων αλλοίωση του εκλογικού σώματος, συμπεριλαμβάνοντας ανθρώπους που δεν έχουν κανέναν πραγματικό δεσμό με τη χώρα, παρά μόνο συναισθηματικούς δεσμούς και αν, και κατά συνέπεια δεν θα υποστούν και τις συνέπειες της όποιας επιλογής τους, που σημαίνει βέβαια ότι μπορεί να είναι και πιο εύκολα χειραγωγήσιμοι».

Χαρακτήρισε «υποκρισία» τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι «νοιάζεται για την ομογένεια», τονίζοντας «αν νοιάζεστε για την ομογένεια, κοιτάξτε να δώσετε λύσεις στα προβλήματά της» και προσθέτοντας «αν νοιάζεστε για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των ομογενών στις εκλογές, φτιάξτε περισσότερα εκλογικά τμήματα για να ψηφίζουν με φυσική παρουσία, όσοι έχουν πραγματικούς δεσμούς με τη χώρα, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδεύουν χιλιόμετρα».

Σημειώνοντας ότι η επιστολική ψήφος «ανοίγει επικίνδυνους δρόμους και στο εσωτερικό» ο Δ. Κουτσούμπας έθεσε το εξής ερώτημα: «Δώστε μας επιτέλους μια σοβαρή απάντηση, στο εξής απλό ερώτημα και εσείς της κυβέρνησης και εσείς οι άλλοι πρόθυμοι που υπερψηφίζετε. Την 9η Ιουνίου, μόλις κλείσουν οι κάλπες των ευρωεκλογών και βγει το αποτέλεσμα, θα μπορεί να μας εγγυηθεί κάποιος ότι όσοι ψήφισαν με επιστολική ψήφο το έκαναν μόνοι τους, με αμεσότητα και μυστικότητα, και χωρίς να υπόκεινται σε άμεσες πιέσεις και εκβιασμούς; Προσέξτε: λέω άμεσες, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στο σημερινό σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση των αδυνάτων, άρα και στις διαφόρων ειδών εξαρτήσεις και καταναγκασμούς, πιέσεις και εκβιασμοί θα υπάρχουν έτσι κι αλλιώς».

«Τουλάχιστον, όμως, μέχρι τώρα, όσες πιέσεις και να είχαν ασκηθεί, ο ψηφοφόρος, τη στιγμή της ψηφοφορίας, ήταν μόνος του με τον εαυτό του, μέσα στο παραβάν, χωρίς να τον βλέπει κανείς και μπορούσε να πάρει την ευθύνη της επιλογής του. Αυτό έρχεστε και το καταργείτε και δεν έχετε δώσει και την παραμικρή τεκμηρίωση» πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΚΕ «έχει παραθέσει συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι σε όλες τις χώρες όπου χρησιμοποιήθηκε ή χρησιμοποιείται η επιστολική ψήφος, έχουν καταγραφεί φαινόμενα εκλογικής απάτης, χειραγώγησης ψήφου, έχουν ακυρωθεί μέχρι και αποτελέσματα», ενώ σημείωσε ότι «μάλιστα, τα στοιχεία από όλες αυτές τις χώρες δείχνουν ότι, πουθενά δε φαίνεται να ανέβηκε η συμμετοχή του λαού, εξαιτίας της επιστολικής ψήφου. Βέβαια, αυτό είναι 100% αναμενόμενο, αφού η αποχή έχει κυρίως πολιτικά και κοινωνικά αίτια και όχι τεχνικά».

Χαρακτήρισε εξίσου υποκριτικά τα περί «διευκόλυνσης των εποχικών εργαζομένων», τονίζοντας ότι αν η κυβέρνηση ήθελε να τους διευκολύνει πραγματικά «θα είχε κάνει δεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ για να μπορούν να ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά τμήματα του τόπου εργασίας τους, βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων που θα συνταχθούν με ευθύνη της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης)».

Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση διαβάζει το Σύνταγμα «όπως τη βολεύει» καθώς το Σύνταγμα μιλά ρητά «για ταυτόχρονη διενέργεια της ψηφοφορίας σε όλη την Επικράτεια», ενώ και η επισήμανση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής ότι με την επιστολική ψήφο πολύς κόσμος θα ψηφίζει με άλλα κριτήρια και σε άλλο πολιτικό κλίμα από ό,τι οι υπόλοιποι ψηφοφόροι, «είναι από μόνος του λόγος» να αποσύρει η κυβέρνηση αυτό το νομοσχέδιο εδώ και τώρα.

«Με το νομοσχέδιο αυτό, εισάγεται μια εντελώς διαφορετική λογική συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Πρόκειται για μια πολύ πιο παθητική, απόμακρη στάση, όπου ο καθένας και η καθεμιά, από το σπίτι του ή από κάπου αλλού, πάντως μακριά από συλλογικές διαδικασίες και από κάθε πολιτική ζύμωση, θα συμπληρώνει ένα έντυπο και θα το ταχυδρομεί» είπε, σημειώνοντας πως «πρόκειται για την επέκταση της λογικής των εξ αποστάσεως ψηφοφοριών που νομοθετήσατε για τα συνδικάτα. Των ενιαίων ψηφοδελτίων που προσπαθείτε ανεπιτυχώς να επιβάλετε στους φοιτητικούς συλλόγους. Και των ηλεκτρονικών κομμάτων που αντί για ενεργά μέλη έχουν followers, οι οποίοι το πολύ-πολύ να εμφανιστούν για να ψηφίσουν αρχηγό με 2 ευρώ και μετά δεν τους ξαναβλέπει κανείς».

Τόνισε ότι για το ΚΚΕ η συμμετοχή «κρίνεται πρώτα από όλα στην καθημερινότητα, στον χώρο δουλειάς, στο σωματείο, στο σύλλογο γονέων και πάει λέγοντας, στον συλλογικό τρόπο αντιμετώπισης των κοινών προβλημάτων» και «εκεί δίνει πρώτα από όλα, όλες του τις δυνάμεις».

«Αν δεν υπάρχει αυτή η συμμετοχή, τότε και η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία μια φορά στα τέσσερα χρόνια είναι εξαρχής υπονομευμένη και πολύ πιο εύκολα χειραγωγήσιμη» τόνισε.

Ανέφερε ακόμα ότι με την αλλαγή στον τρόπο κατανομής των εδρών στις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση «μειώνει το εκλογικό μέτρο για να μοιραστούν περισσότερες έδρες στην πρώτη κατανομή και έτσι να ευνοήσετε δυνητικά τον εαυτό σας, ως το μεγαλύτερο κόμμα τουλάχιστον αυτή τη στιγμή».

Κάλεσε την κυβέρνηση «να καταργήσει εντελώς το αντιδημοκρατικό όριο του 3% και στις βουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, όπως και το καλπονοθευτικό μπόνους στις βουλευτικές, για να εκπροσωπούνται όλες οι ψήφοι ισότιμα».

Ο Δ. Κουτσούμπας κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει «αυτό το άθλιο το νομοσχέδιο μαζί με την τροπολογία» και τόνισε καταλήγοντας στην ομιλία του:

«Ξέρουμε ότι δεν θα το κάνετε γιατί έχετε άλλες στοχεύσεις. Τις συνέπειες θα τις δούμε και θα τις δει και ο ελληνικός λαός πολύ σύντομα κατά τη γνώμη μας. Τότε, όμως, δεν θα μπορείτε να κάνετε τους ανήξερους. Η ευθύνη θα είναι όλη δική σας και όσων σας δίνουν χείρα βοηθείας σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, να είστε βέβαιοι ότι ο λαός θα βρει τον τρόπο να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που βάζετε και να σας δώσει απάντηση, όχι μόνο για αυτό, αλλά συνολικά για την πολιτική σας.

Και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, δυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ, αλλά κυρίως στους αγώνες που δίνονται τώρα, κάθε μέρα, κάθε ώρα. Εμείς θα είμαστε εκεί, παντού μπροστά».

Σχετικά Άρθρα