Εικόνες από το χτύπημα των Χούθι στο ελληνόκτητο πλοίο “Zografia” (vid)

 Εικόνες από το χτύπημα των Χούθι στο ελληνόκτητο πλοίο “Zografia” (vid)

Βίντεο με τη στιγμή της επίθεσης των Χούθι στο ελληνόκτητο πλοίο «Zografia» την Τρίτη (16/1) στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Υεμένης ήλθε στη δημοσιότητα. Στο οπτικό υλικό που μετέδωσε την Παρασκευή ο ΣΚΑΙ, φαίνεται ο πύραυλος κατά ναυτικών στόχων των Χούθι λίγο πριν χτυπήσει στο πλοίο και η έκρηξη που ακολούθησε.

Υπενθυμίζεται ότι το «Zografia» χτυπήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην Ερυθρά Θάλασσα. Το πλοίο είναι υπό σημαία Μάλτας και ανήκει σε εταιρεία με έδρα στην Αθήνα.

Δείτε εικόνες από την στιγμή του χτυπήματος:

piravlos_arthrou
piravlos

Την ευθύνη για το πλήγμα ανέλαβαν οι Χούθι

«Στοχοποιήσαμε την Τρίτη (16/1) το πλοίο Zografia που κατευθυνόταν προς το Ισραήλ, με πυραύλους που είχαν ως αποτέλεσμα ένα ”άμεσο χτύπημα”», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι.

Πρόκειται για το πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου, σημαίας Μάλτας, χωρητικότητας 56.000 τόνων, με 24μελές πλήρωμα, κανείς εκ των οποίων δεν είναι Έλληνας.

Από την έκρηξη δεν καταγράφηκαν μεγάλες ζημιές ούτε τραυματίες.

Το πλοίο, το οποίο είχε αποπλεύσει από το Βιετνάμ χωρίς φορτίο, ανήκει στην εταιρεία Vulcanus Technical Maritime Enterprises, συνέχισε προς το Σουέζ.

Βήμα πίσω από Χούθι:”Πίεση μόνο σε Ισραήλ και όχι σε άλλες χώρες”

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Χούθι της Υεμένης είχε δηλώσει από τις αρχές της εβδομάδας ότι η θέση της οργάνωσης δεν έχει αλλάξει μετά τα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αεροπορικά πλήγματα στην Υεμένη και προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις κατά πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ θα συνεχιστούν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα αιτήματα της οργάνωσης συνεχίζουν να είναι να δοθεί τέλος στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο και το νότιο τμήμα του θύλακα. «Δεν θέλουμε κλιμάκωση στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα», δήλωσε και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι στρατιωτικοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα με τα πολεμικά τους πλοία.

Σχετικά Άρθρα