Βήμα πίσω από Χούθι:”Πίεση μόνο σε Ισραήλ και όχι σε άλλες χώρες”

 Βήμα πίσω από Χούθι:”Πίεση μόνο σε Ισραήλ και όχι σε άλλες χώρες”

Ένα βήμα πίσω φαίνεται πως κάνουν οι αντάρτες Χούθι, τονίζοντας μέσω εκπροσώπου τους πως δεν επιθυμούν την κλιμάκωση της έντασης, πετάνε το μπαλάκι στις ΗΠΑ και υπογραμμίζουν ότι όσες επιθέσεις έγιναν σε πλοία, πραγματοποιήθηκαν με στόχο την άσκηση πίεσης στο Ισραήλ και σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Δεν θέλουμε η κλιμάκωση να διευρυνθεί. Δεν είναι αυτό το αίτημά μας. Επιβάλαμε κανόνες εμπλοκής στους οποίους δεν έπεσε ούτε σταγόνα αίμα ούτε υπήρξαν μεγάλες υλικές απώλειες», είπε ο Αμπντουλσαλάμ, επικεφαλής των διαπραγματευτών της οργάνωσης, στο Reuters. «Αποτελούσε πίεση μόνο στο Ισραήλ, δεν αποτελούσε πίεση σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο», σημείωσε.

«Αυτό που έκαναν οι άνθρωποι της Υεμένης στην αρχή ήταν να στοχοποιήσουν ισραηλινά πλοία που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ χωρίς να προκαλέσουν οποιαδήποτε ανθρώπινη ή ακόμη (οποιεσδήποτε) σημαντικές υλικές απώλειες, απλώς εμποδίζοντας τα πλοία να περάσουν ως φυσικό δικαίωμα», είπε ο Αμπντουλσαλάμ.

«Δεν θέλουμε η σύγκρουση να επεκταθεί στην περιοχή και δεν το προτιμάμε αυτό, και εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για τη μη κλιμάκωση, όμως η απόφαση εξαρτάται από τους Αμερικανούς, όσο εξακολουθούν να επιτίθενται», είπε ο Αμπντουλσαλάμ.

«Η Υεμένη ασχολείται με την απάντηση, και ενδιαφέρεται να επιβεβαιώσει ή να διατηρήσει τη θέση της εμποδίζοντας τα ισραηλινά πλοία να κατευθύνονται προς τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», πρόσθεσε.

«Δεν βρίσκουμε δικαιολόγηση για την ανάληψη οποιασδήποτε δράσης εναντίον τους, και τους καλούμε να απορρίψουν τη στρατιωτικοποίηση της Ερυθράς Θάλασσας ή την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων μέσα στην περιοχή», δήλωσε ο Αμπντουλσαλάμ για τις αραβικές δυνάμεις του Κόλπου.

Ο Αμπντουλσαλάμ είπε πως οι Χούθι έχουν πάρει τις δικές τους αποφάσεις για τη σύγκρουση και δεν παίρνουν εντολές από την Τεχεράνη, αν και διατηρούν στενή σχέση.

«Δεν έχουμε λάβει οποιοδήποτε σχόλιο από τους Ιρανούς μέχρι αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρουμε αν θα μας ενημερώσουν αργότερα», είπε. «Η Υεμένη ασχολείται με την απάντηση, και ασχολείται με το να επιβεβαιώσει ή να παραμείνει σταθερή στη θέση της να εμποδίζει ισραηλινά πλοία να κατευθύνονται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα