Δικαστής ακύρωσε τη συμφωνία 56 δισ. δολαρίων του Έλον Μασκ με την Tesla

 Δικαστής ακύρωσε τη συμφωνία 56 δισ. δολαρίων του Έλον Μασκ με την Tesla

Η αμερικανική δικαιοσύνη ακύρωσε το πακέτο αμοιβής πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του Έλον Μασκ στην Tesla, καθώς βρήκε την εξασφάλιση της έγκρισης «βαθιά ελαττωματική», σε μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τον διευθύνοντα σύμβουλο της πιο κερδοφόρας αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο.

Οι μέτοχοι είχαν καταθέσει μήνυση, υποστηρίζοντας ότι η αποζημίωση του Μασκ, η οποία τον βοήθησε να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ήταν υπερβολική.

Η απόφαση, που εκδόθηκε χθες Τρίτη (30/1) στο Δικαστήριο του Ντέλαγουερ, θέτει υπό αμφισβήτηση τον τρόπο με τον οποίο το διοικητικό συμβούλιο της Tesla σχεδιάζει να αποζημιώσει τον πολυμήχανο Μασκ, που έχει μια σειρά από άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα και φιγουράρει τα τελευταία χρόνια στη λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο.

Εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το εάν οι δεσμοί του με το διοικητικό συμβούλιο του είναι πολύ στενοί και δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον προσωπικό του πλούτο. Ο Μασκ δεν δέχεται μισθό από την Tesla και ενώ τα τελευταία χρόνια κατατάσσεται ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, τα περισσότερα από τα περιουσιακά του στοιχεία είναι δεσμευμένα σε μετοχές εταιρειών του. Η Tesla, ως εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο, είναι οικονομικός πυλώνας της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας.

«Η διαδικασία που οδήγησε στην έγκριση του σχεδίου αποζημίωσης του Μασκ ήταν βαθιά ελαττωματική», έγραψε στη γνωμοδότηση η δικαστής Καθαλίν Μακόρμακ, επικαλούμενη τους «εκτεταμένους δεσμούς» του Musk με μέλη του διοικητικού συμβουλίου που διαπραγματεύτηκαν την πιο πρόσφατη συμφωνία αμοιβής του, την οποία ενέκριναν οι μέτοχοι το 2018. Το πακέτο αποδοχών αποτιμήθηκε σε 55,8 δισεκατομμύρια δολάρια

«Ο Μασκ ήταν ο παραδειγματικός «διευθύνων σύμβουλος Superstar», ο οποίος κατείχε μερικές από τις πιο σημαίνουσες εταιρικές θέσεις (CEO, Πρόεδρος και ιδρυτής), απολάμβανε στενούς δεσμούς με τους διευθυντές που είχαν αναλάβει να διαπραγματεύονται για λογαριασμό της Tesla και κυριάρχησε στη διαδικασία που οδήγησε το διοικητικό συμβούλιο στην έγκριση του σχεδίου αποζημίωσής του», έγραψε.

Είχε προηγηθεί μήνυση από τον μέτοχο της εταιρείας Ρίτσαρντ Τορνέτα πριν από πέντε χρόνια, με την οποία υποστήριζε ότι η εν λόγω πληρωμή ήταν υπερβολική. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» o Μασκ έγραψε: «Ποτέ μην εντάξετε την εταιρεία σας στην πολιτεία του Ντέλαγουερ».

Στο πλαίσιο της δίκης, η οποία διήρκεσε μία εβδομάδα, διευθυντικά στελέχη της Tesla υποστήριξαν ότι η συμφωνία έγινε προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ένας από τους πιο δυναμικούς επιχειρηματίες στον κόσμο θα συνέχιζε να εστιάζει την προσοχή του στην εταιρεία. Η δικαστής, ωστόσο, αποφάσισε ότι τόσο η Tesla όσο και οι δικηγόροι του Μασκ «δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι η ψηφοφορία των μετόχων ήταν πλήρως ενημερωμένη» και ότι ο δισεκατομμυριούχος είχε «εκτεταμένες επαφές με τα άτομα που ανέλαβαν τη διαπραγμάτευση από την πλευρά της Tesla».

Η νομική ομάδα του Ρίτσαρντ Τορνέτα υποστήριξε ότι το διοικητικό συμβούλιο είχε καθήκον να προσφέρει ένα μικρότερο πακέτο αποδοχών ή να αναζητήσει άλλο CEO και ότι θα έπρεπε να απαιτήσουν από τον Μασκ να εργάζεται με πλήρη απασχόληση στην Tesla αντί να του επιτρέψουν να επικεντρωθεί σε άλλα πρότζεκτ. Το 2022, ο Μασκ αγόρασε το Twitter, μετονομάζοντάς το σε «X», ενώ έχει ιδρύσει πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας εμφυτευμάτων εγκεφάλου Neuralink και την SpaceX, που δραστηριοποιείται στον τομέα του διαστήματος

Πηγή: newsbomb.gr

Σχετικά Άρθρα