Συζήτηση Μητσοτάκη με αγρότες σε μπλόκα, εκνευρισμός Αυγενάκη on air- Κλιμάκωση κινητοποιήσεων

 Συζήτηση Μητσοτάκη με αγρότες σε μπλόκα, εκνευρισμός Αυγενάκη on air- Κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Με αγρότες στο μπλόκο της Βόνιτσας συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά μετά τα εγκαίνια του οδικού αξονα Ακτίου-Αμβρακία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μία μέρα μετά την εξαγγελία για την πρώτη αρωγή έως 10.000 ευρώ άκουσε τα αιτήματά τους στη Βόνιτσα και λέγοντάς τους πως ούτε γκαρσόνια θα γίνουν αλλά ούτε και θα μεταναστεύσουν στη Γερμανία. «Για μένα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα” είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Ξέρω τα προβλήματα από πρώτο χέρι. Αυτά τα δύσκολα τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε στο μέτρο του δυαντού κοντά στους αγρότες με στηριξη του ΕΛΓΑ με αποζημιώσεις 1 δισ. ευρώ, με μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές. Είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ξέρουμε τις εκκρεμότητες με το κόστος της κίνησης και του Ντίζελ και στο μέτρο του εφικτού γιατί οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες”.

Την ίδια ώρα υπήρξε αντιπαράθεση on air του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκη με τον αγρότη από τη Λάρισα κ. Χρήστος Σιδερόπουλος όταν ο υπουργός επέρριπτε την ευθύνη σε άλλα υπουργεία, λέγοντας πως άλλοτε ήταν η αρμοδιότητα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πότε του υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου όσον αφορά στο αγροτικό ρεύμα και την αρωγή των πλημμυροπαθών.

  • «Τι πάει να πει είναι άλλου υπουργού; Οι υπουργοί πρέπει να συνεργάζονται», σχολίασε ο κ. Σιδερόπουλος για να απαντήσει ο Λευτέρης Αυγενάκης:
  • «Ήρεμα τώρα. Ήρεμα. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τη δουλειά μας. Μην κάνετε και υποδείξεις. Αρκετά. Μέχρι εδώ. Πάμε», είπε ο Αυγενάκης
  • «Το αρκετά κ. υπουργέ να το πείτε στον οδηγό σας», ήταν η απάντηση του Χρήστου Σιδερόπουλου.

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στην πανθεσσαλική σύσκεψη το βράδυ της Τρίτης, στον Παλαμά, οι αγρότες του μπλόκου της Καρδίτσας θα ανεβούν με τα πόδια στον Ε65 στις 4.00 το απόγευμα σήμερα, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν  συμβολικοί αποκλεισμοί και στα άλλα μπλόκα. Στις 6.00 το απόγευμα αγρότες με τρακτέρ θα κινηθούν σε κεντρικούς δρόμους της Καρδίτσας, πραγματοποιώντας συλλαλητήριο.

  • Επίσης, αγροτικό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί και το μεσημέρι του Σαββάτου 3 Φεβρουαρίου στην Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι σήμερα θα συγκεντρωθούν στο κτίριο της Περιφέρειας περνώντας με τα τρακτέρ τους μέσα από την Πάτρα.

Αύριο Πέμπτη, οι αγρότες από τις Σέρρες θα βγουν με τα τρακτέρ τους από το πρωί στην Εγνατία Οδό, στο δρόμο Σερρών-Θεσσαλονίκης. Θα κινηθούν από την πόλη των Σερρών με προορισμό τη Θεσσαλονίκη όπου θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που στην Agrotica και, όπως αποφάσισαν, θα παραμείνουν εκεί μέχρι και την Κυριακή.

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και μηχανοκίνητη πορεία θα κάνουν σήμερα και οι αγρότες του βορείου Έβρου. Η προσυγκέντρωση των τρακτέρ θα γίνει στις 10:00 το πρωί στον βόρειο κόμβο και στη συνέχεια θα μπουν στην πόλη και θα παρατάξουν τα αγροτικά τους μηχανήματα στο κέντρο, για όση ώρα θα διαρκέσει το συλλαλητήριο.

Μεγάλα τα αιτήματα, αναγκαίος ο συντονισμός

Τα αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας περιέγραψε, κατά τη σύσκεψη των αγροτών από το μπλόκο της Καρδίτσας, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, Κωνσταντίνος Τζέλλας. Στη σύσκεψη μετείχαν οι αγρότες της περιοχής της Καρδίτσας και των Φαρσάλων, του Πλατυκάμπου, του Ζάρκου, της Θεσσαλιώτιδος, του Σταφανοβίκειου, του Αλμυρού και της Καλαμπάκας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΑΣΚ, μίλησε για την αναγκαιότητα συντονισμού των μπλόκων, επισημαίνοντας ότι «είναι ευκαιρία μέσα από τη δύναμη την ενότητα και τον αγώνα μας να κερδίσουμε λύσεις στα αιτήματα μας».

Τα αιτήματα αυτά, όπως καταγράφονται και στο ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net, είναι τα εξής: 

• Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί (άμεσα τώρα και όχι τον Ιούνιο), π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας, που να αποζημιώνει στο 100% των ζημιών και να μην χαρατσώνει. Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ. Αναπλήρωση εισοδήματος σε κτηνοτρόφους ως ότου αποκατασταθούν τα ζώα που έχασαν και αποκτήσουν εισόδημα επιβίωσης, και αντίστοιχα στους αγρότες ως ότου γίνουν παραγωγικά τα χωράφια τους. Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

• Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).

• Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος (τα 6600 ευρώ) σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση (τα 2000 και 4000 ευρώ).

• Άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μένουν στα σπίτια τους. Να μην πληρώνουν συμμετοχή και να παίρνουν δωρεάν όλοι τα φάρμακά τους, χωρίς την προϋπόθεση αν πήραν το έκτακτο βοήθημα. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου /αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

• Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

• Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δίνεται άδεια.

• Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ

• ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος, τράπεζες, εκκαθαριστές, χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

• Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο όπου έχει καταστραφεί. Να επεκταθεί το υπόγειο σύστημα άρδευσης άμεσα και χωρίς ΣΔΙΤ και να μην έχουμε υψηλά τιμολόγια.

• Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

• Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

• Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.

Σχετικά Άρθρα