Γάμος ομοφύλων: Οργιώδες παρασκήνιο για το αδιέξοδο με Βορίδη-Νέες πιέσεις, ανοιχτή η συνάντηση με Ιερώνυμο

 Γάμος ομοφύλων: Οργιώδες παρασκήνιο για το αδιέξοδο με Βορίδη-Νέες πιέσεις, ανοιχτή η συνάντηση με Ιερώνυμο

Το καυτό ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης για τα ομόφυλα ζευγάρια λίγο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίξει τα χαριά του στην ΕΡΤ, όπως έχει πραναγγελθεί μέσω διαρροών, έχει αρχίσει να προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στη κυβέρνηση καθώς καθημερινά πυκνώνουν οι αντιδράσεις ενώ σήμερα υπήρξε και η προειδοποιητική βολή Ιερώνυμου. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ανοίξει τώρα την συζήτηση μετά από την πρώτη δέσμευσή του που ανακοινώθηκε σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή” το καλοκαίρι. Ωστόσο, μετά από focus group που πραγματοποιήθηκαν από τον αμερικανό στρατηγικό σύμβουλο Σταν Γκρίνμπεργκ αξιολογήθηκε πως το πολιτικό κόστος θα είναι ελεγχόμενο, ως εκ τούτου προκρίθηκε να ανοίξει τώρα το θέμα και όχι μετά τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το πρωινό ρεπορτάζ του libre, ο αριθμός των διαφωνούντων γαλάζιων βουλευτών αγγίζει τους 40, άλλα ρεπορτάζ ανεβάζουν τον εν λόγω αριθμό στους 68 με 70, ενώ και η Καθημερινή αποτυπώνει τον χάρτη των διαφωνούντων εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., αλλά και τις επιδιώξεις του Μαξίμου και της ηγεσίας του κόμματος. Και όλα αυτά παρά το “μασάζ” περί ενημέρωσης και δημόσιου διαλόγου για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

  • Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο αριθμός των διαφωνούντων ή εκείνων που προσανατολίζονται στην αποχή κυμαίνεται μεταξύ 68 – 78 προσώπων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά, να πείσει και εκείνους που προσανατολίζονται να πουν «όχι» να μην εμφανιστούν στην ψηφοφορία στη Βουλή.

Η καταψήφιση του νομοσχεδίου, εξάλλου, από τόσο μεγάλη μερίδα της ΚΟ θα ερμηνευτεί ως σημαντική αποδοκιμασία προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Επιπλέον το νομοσχέδιο θα περάσει ουσιαστικά με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, κάτι διόλου συνηθισμένο στα κοινοβουλευτικά πρακτικά. Εκείνο που μένει να διευκρινιστεί είναι, φυσικά, το θέμα της κομματικής πειθαρχίας και εάν αυτή θα επεκταθεί πέρα από την κοινοβουλευτική ομάδα, δηλαδή και στο υπουργικό συμβούλιο.

  • Το μεγαλύτερο πρόβλημα ακούει στο όνομα Μάκης Βορίδης, καθώς είναι από εκείνους που έχουν εκφράσει την ξεκάθαρη αντίθεσή τους προς μια τέτοια ρύθμιση και φυσικά θα είναι εξαιρετικά αρνητικό υπουργός της κυβέρνησης να μην ψηφίζει νομοσχέδιο.

Ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας επανήλθε σήμερα με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, επαναλαμβάνοντας ότι δεν αλλάζει απόψεις.

«Θα πρέπει πρώτα να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και εν συνεχεία να ανοίξει ο σχετικός διάλογος. Δεν βλέπω να αλλάζω άποψη, το ζήτημα έχει πολλές παραμέτρους, είναι σημαντικό να ακουστούν όλες οι απόψεις» είπε ο Μάκης Βορίδης για να συμπληρώσει με νόημα «εγώ δεν βρίσκομαι σε δύσκολη θέση».

Έσπευσε, ωστόσο, να τονίζει «ο πρωθυπουργός δεν σκέφτεται με όρους τακτικισμού. Ούτε έχει δεσμευτεί χρονικά για την εν λόγω ρύθμιση. Ας περιμένουμε τι θα πει και θα τοποθετηθούμε εκ νέου».

  • Σύμφωνα με άλλες πηγές, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι στον πρόσφατο μίνι ανασχηματισμό ο κ. Βορίδης παρέμεινε στη θέση παρά την εκπεφρασμένη άποψη για καταψήφιση του ν/σ, δείχνει ότι έχει επέλθει παρασκηνιακή συμφωνία Μητσοτάκη – Βορίδη για το επίμαχο σχέδιο νόμου.

Και ο Θάνος Πλεύρης εμφανίστηκε κατηγορηματικός υπογραμμίζοντας ότι διαφωνεί με το νομοσχέδιο, αλλά και πως διαφωνεί… γενικώς με οποιαδήποτε παρέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο.

«Ο πρωθυπουργός θα θέσει το πλαίσιο θα αναπτυχθούν και τα επιχειρήματα. Εγώ διαφωνώ και για τον γάμο, οπότε δεν περιμένω τι παραπάνω ή λιγότερο μπορεί να έχει. Να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και επ’ αυτού θα τοποθετηθώ και εγώ στον δημόσιο διάλογο. Πρόκειται για ένα θέμα που συνδέεται με θέματα συνείδησης δεν συνδέεται με χάραξη πολιτικής και η διαφωνία μου εκφράζεται με τη μη στήριξη, δεν θα το ψηφίσω» διευκρίνισε.

Σε άλλο σημείο ανέφερε «διαφωνώ με οποιαδήποτε παρέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο άρα και στην αλλαγή μορφής της οικογένειας, ακόμα και δεν υπήρχε τεκνοθεσία. Αυτά τα θέματα έχουν λυθεί με σύμφωνο συμβίωσης σε απλές μορφές».

Άσκησε, ακόμη, κριτική στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι «λέει: γάμος, υιοθεσία, κατάργηση των όρων άνδρας – γυναίκα στο πλαίσιο του δικαίου μας, επιλογή του γονέας 1 και γονέας 2 (πατέρας – μητέρα κατ’ επιλογή «Γονέας Ι» και «Γονέας ΙΙ»). Λέει δηλαδή στον αστικό κώδικα να μην χρησιμοποιούνται τα έμφυλα, και ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (παρένθετη μητέρα). Η διάταξη όπως τη φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει σε καμία χώρα της ΕΕ. Θέλει να κάνει τη γυναίκα μηχανή παραγωγής τέκνων για να ικανοποιείται το «εγώ» κάποιων για να κάνουν παιδιά».

Σαφής ήταν και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης στο ερώτημα αν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο του κόμματός του –όταν γίνει γνωστό και όταν έρθει στη Βουλή- για το γάμο ομοφύλων και την τεκνοθεσία. «Είναι ένα σύνθετο ζήτημα έχει πάρα πολλές παραμέτρους γιατί ο γάμος σύμφωνα με τις διατάξεις του αστικού κώδικα συμπαρασύρει αναγκαστικά και την τεκνοθεσία», δήλωσε στο Kontra.

  • Εκτιμά ότι το σύμφωνο συμβίωσης καλύπτει το θέμα, προσέθεσε ωστόσο πως μπορεί να γίνει μια διεύρυνση του συμφώνου συμβίωσης ώστε να καλύπτει και ζητήματα πιο τεχνικά και όχι μόνο τα κληρονομικά και συνταξιοδοτικά.

Ενδέχεται να διαμορφώνεται με αυτόν τον τρόπο η στάση ορισμένων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, υπό την πίεση του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και για να μην δυσαρεστήσουν την ακροδεξιά πτέρυγα και την Εκκλησία παραχωρώντας κάποια δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο ίδιος για να στηρίξει τη θέση του επικαλέστηκε το γεγονός πως ένα 80% των πολιτών μπορεί να μην θέλει την τεκνοθεσία.

Εκτός από το πολιτικό κομμάτι και την πίεση που δέχεται το Μαξίμου από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, σοβαρό θέμα είναι η στάση που θα κρατήσει η Εκκλησία και η ιεραρχία της, δεδομένου ότι έχει εκφράσει την αντίθεσή της στις εξελίξεις αυτές και επηρεάζει, φυσικά, ένα σημαντικό κομμάτι της «γαλάζιας» εκλογικής βάσης.

  • Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ρωτήθηκε ξανά σήμερα από το OPEN για το νομοσχέδιο και άφησε να εννοηθεί ότι προετοιμάζεται συνάντηση με την πολιτική ηγεσία.

«Ακούμε τόσα πολλά που είμαστε όλοι μπερδεμένοι. Κάποιος θα μιλήσει από την Πολιτεία, περιμένουμε να ακούσουμε ποια είναι η γραμμή που θα ακολουθηθεί και θα πάρουμε μετά θέση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ όταν ρωτήθηκε εάν θα μιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη απάντησε «όλα είναι ανοικτά».

Κομματική πειθαρχία;

Τις τελευταίες ώρες, πάντως, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί τελικά κομματική πειθαρχία ως προς τους βουλευτές της Ν.Δ, ενώ για τους υπουργούς (εμφανίζονται αμφιταλαντευόμενοι ή αντίθετοι οι Μάκης Βορίδης, Κώστας Κυρανάκης, Μαρία Κεφάλα και ίσως δύο ή τρεις ακόμα) ισχύει η έμμεση αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν μπορεί αφού το νομοσχέδιο θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο να μην ψηφιστεί από τα μέλη της κυβέρνησης. Άρα, όποιος υπουργός διαφωνεί θα πρέπει να παραιτηθεί πριν το νομοσχέδιο φτάσει στο υπουργικό συμβούλιο ή αμέσως μετά.

Σχετικά Άρθρα