Αρνητική η Κουμουνδούρου στην πρόταση στελεχών για ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στους Ευρωσοσιαλιστές

 Αρνητική η Κουμουνδούρου στην πρόταση στελεχών για ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στους Ευρωσοσιαλιστές

Αναταραχή προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η πρόταση τριών κορυφαίων στελεχών, των Κώστα Ζαχαριάδη, Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλου για ένταξη του κόμματος στην πολιτική οικογένεια των Ευρωσοσιαλιστών, από την Ευρωπαϊκή Αριστερά που ανήκει σήμερα, καθώς η Κουμουνδούρου απαντά με παλαιότερη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα συνεχίσει να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά” και προκαλεί τα στελέχη να θέσουν την πρότασή τους στο συνέδριο.

Η παρέμβαση των τριών εντείνει την κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία και αποβλέπει στην διαμόρφωση νέων πολιτικών συσχετισμών για πιθανή συνεργασία του κόμματος με το ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές και αφού θα έχει προηγηθεί νέα εκλογική καταγραφή και θα έχει κριθεί ποιό από τα δύο κόμματα θα έχει κατακτήσει την δεύτερη θέση. Συνδυάζεται, δε, με την πλατφόρμα που θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος εμφανίζεται ανοικτός επίσης σε μία τέτοια συνεργασία.

Αλλά και με την έντονη κινητικότητα του Αλέξη Τσίπρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την στρατηγική του για ευρύτερες συνεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς ως η μοναδική δυνατότητα δημιουργίας νέου μετώπου απέναντι στη Ν.Δ αλλά και στην εξάπλωση της ακροδεξιάς. Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συμμετείχε ως παρατηρητής στις διασκέψεις κορυφής των Ευρωσοσιαλιστών από το 2016 και εντεύθεν, κάτι που δεν φαίνεται να συνεχίζεται καθώς οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δεν έχουν απευθύνει έως τώρα ανάλογη πρόσκληση στον Στέφανο Κασσελάκη.

Θα έχει, δε, ενδιαφέρον πως θα τοποθετηθούν σε αυτή την πρόταση και άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με πρώτον τον Νίκο Παππά, ο οποίος έχει ταχθεί καθαρά και κατηγορηματικά υπέρ της διεύρυνσης προς το κέντρο.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης επανήλθε σήμερα για να αποσαφηνίσει την πρόταση:

“Εμείς πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ αυτό το οποίο κάνει από το 2016 ως παρατηρητής έχει έρθει η ώρα το 2024 να το κάνει με θεσμικό τρόπο, να μετατοπίσει τη στρατηγική του και στην πολιτική ζωή της χώρας τοποθετούμενος στο χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά και στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προκειμένου να προσπαθήσει να συγκροτήσει μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία η οποία θα εκτείνεται από την Αριστερά μέχρι το Κέντρο το οποίο δεν συνεργάζεται με την συντηρητική παράταξη προκειμένου να βάλουμε ένα τέλος στην πολιτική ανισορροπία που υπάρχει στη χώρα δηλαδή μιας υπερκυρίαρχης ΝΔ, μιας χαμηλωμένης αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης της προοδευτικής σε χαμηλότερα ποσοστά που όπως είναι τα πράγματα διαρθρωμένα δεν φαίνεται να μπορούν να απειλήσουν τη ΝΔ προς το παρόν.

ΔΗΜ: Άρα λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του όπως είναι τα πράγματα τώρα δεν μπορεί

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Όχι όλα τα κόμματα μπορούνε εάν τα επιλέξει ο ελληνικός λαός. Εμείς τι πρέπει να κάνουμε για να μας επιλέξει ο ελληνικός λαός; Πρέπει να δούμε τα νέα δεδομένα, δεν είμαστε ούτε στο 2004 που υπήρξαμε ιδρυτικό στέλεχος της ευρωπαϊκής Αριστεράς ούτε στο 2014 που ήμασταν μέσα στη δίνη των μνημονίων, είμαστε στο 2024.

Ώρα γενναίων πολιτικών επιλογών, επιγράφεται η πρωτοβουλία των Ζαχαριάδη, Ραγκούση και Θεοχαρόπουλου που ζητά να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: Η μεγάλη Κεντροαριστερά.
Να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Πολιτική Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου

Το πολιτικό σύστημα της χώρας, μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, διαμορφώνεται με μια υπερκυρίαρχη ΝΔ και μια ισχυρή παρουσία της Ακροδεξιάς, που για πρώτη φορά δεν έχουν ως πολιτικό και κοινοβουλευτικό αντίβαρο μια ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση.
Αυτή η πρωτοφανής μεταπολιτευτικά ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα είναι κοινωνικά και πολιτειακά αναγκαίο να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Η μεγάλη πολιτική αλλά και ιστορική ευθύνη πέφτει στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Διότι αφενός ορίστηκε από τον ελληνικό λαό ως η Αξιωματική Αντιπολίτευση της χώρας και αφετέρου διότι κανένα άλλο κόμμα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, παρά τη σημαντική αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση που θα αμφισβητήσει με αξιώσεις την κυριαρχία της ΝΔ.

Για να μπορέσει, όμως, να παίξει αυτόν τον ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τώρα που ολοκληρώθηκε ένας πρώτος ιστορικός κύκλος, πρέπει να βάλει τέλος στα λάθη και να ασχοληθεί με τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα.

Τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να κάνει μία μεγάλη επιλογή.

Να αποφασίσει καθαρά ότι στοχεύει να αποτελέσει το κόμμα της μεγάλης Κεντροαριστεράς, τον κύριο εκφραστή της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης στη χώρα μας, που εκφράζει και – κυρίως – ενώνει τους πολίτες από την Αριστερά μέχρι το Κέντρο που δεν ενσωματώνεται στη στρατηγική της συντηρητικής παράταξης.

Στο πλαίσιο αυτό, απαιτούνται γενναίες αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν αυτή την επιλογή – και ουσιαστικά και συμβολικά – καθιστώντας εφικτό τον στόχο της κυβερνητικής προοπτικής.

Μια τέτοια θεμελιώδης επιλογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενόψει μάλιστα των επερχόμενων ευρωεκλογών, είναι η απόφαση για την ένταξη πλέον του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Πολιτική Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία όλα τα τελευταία χρόνια προσκαλείται και αποδέχεται να συμμετέχει ως παρατηρητής.

Η θεμελιώδης επιλογή αυτή συνδυάζεται με ένα προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο, που πρέπει να εξειδικευτεί στο Συνέδριο και που έχει συγκεκριμένες προτεραιότητες: τη μείωση των ανισοτήτων, τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους πρόνοιας με έμφαση στην υγεία και την παιδεία, στους εργαζόμενους, στα μεσοστρώματα κοινωνικά και οικονομικά, σε όσους παράγουν και δημιουργούν, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της νεολαίας στην εργασία, στη στέγη και στην εκπαίδευση, στη δίκαιη και συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση, στην προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν κόκκινα δάνεια από την ασυδοσία τραπεζών, funds και servicers.

Δεν είμαστε πια ούτε στο 2004, όταν ιδρύθηκε το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ούτε στα χρόνια των μνημονίων.
Έχει επίσης αλλάξει πλέον και η γεωγραφία μέσα στην ευρωπαϊκή κεντροαριστερά. Τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είναι ενδεικτικά.
Συνεπώς, μας ενδιαφέρει μια ισχυρή Κεντροαριστερά, πολιτικός αντίπαλος και αντίβαρο στη Δεξιά και τις πολιτικές της, στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η μάχη των επόμενων ευρωπαϊκών κι εθνικών εκλογών δεν θα κριθεί στο έδαφος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά στο έδαφος της Κεντροαριστεράς.
Στις σημερινές συνθήκες δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση στις αναγκαίες αποφάσεις που μας στερεί την αναγκαία διείσδυση στον κόσμο της Κεντροαριστεράς που είναι η πλειοψηφία στον προοδευτικό χώρο.
Η απουσία ισχυρής Κεντροαριστεράς δίνει τη δυνατότητα στη συντηρητική παράταξη να διεισδύει και να ηγεμονεύει στον χώρο του κέντρου.

Ο δρόμος για την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ο δρόμος που δείχνει Κεντροαριστερά.
Πρόκειται για εκείνον τον δρόμο που μπορεί να οδηγήσει και σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και γι’ αυτό το επιτυχημένο αποτέλεσμα θα αγωνιστούμε.

Πλατφόρμα Τεμπονέρα

Εν μέσω αναταράξεων στον ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια Κασσελάκη και τελευταία για το τριήμερο εργασίας στις Σπέτσες, ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλία για την «ανασύνθεση του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου» εντός των επόμενων ημερών, με ορίζοντα την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στις 13-14 Ιανουαρίου.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο ίδιος τόνισε σχετικά πως υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση «για τον ευρύτερο δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο».

Ο κ. Τεμπονέρας αναμένεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα να παρουσιάσει δημόσια μια πλήρη «πολιτική πλατφόρμα», η οποία θα εστιάζει ιδιαίτερα στην κοινωνία και την σχέση της με το κόμμα.

Βασικό ζητούμενο της «πολιτικής πλατφόρμας» Τεμπονέρα θα αποτελεί η δυνατότητα να αναπτύξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια «αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας και συνδιαμόρφωσης των πολιτικών με την κοινωνία», για τα ζητήματα που την αφορούν. Παράλληλα, θα πρόκειται για ένα μοντέλο «κόμματος ενεργών μελών» και όχι «βασισμένο στο εξουσιοδοτισμό», όπως αυτός εκφράζεται με πρακτικές «αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας» ή μορφές άυλου, ψηφιακού κόμματος.

Περιγράφοντας χθες την κατεύθυνση της πρωτοβουλίας του, ο κ. Τεμπονέρας έφερε το παράδειγμα της αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα της σύμπλευσης των προοδευτικών δυνάμεων στα πρόσωπα των Χάρη Δούκα και Κώστα Ζαχαριάδη με σημαντικά αποτελέσματα, όπως είπε. Ακόμη, εξήγησε ότι πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες από την βάση, ώστε να μπορέσουν να δώσουν απάντηση στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Και αυτό, όπως επισήμανε, όταν βρεθούν κοινά σημεία με πολίτες, συλλογικότητες, φορείς, αλλά και πολιτικά κόμματα.

Σχετικά Άρθρα