Η επιστροφή του Άδωνι – Η πρώτη θητεία, οι συγκρούσεις και το νέο στοίχημα
Για δεύτερη φορά στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, φέρνει ο ανασχηματισμός της 3ης Ιανουαρίου τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος πριν μία δεκαετία, την περίοδο της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, χρημάτισε υπουργός, από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014, τη δύσκολη εποχή της εφαρμογής των μνημονιακών υποχρεώσεων.
Σήμερα, Πέμπτη 4/1, στις 20:00, θα γίνει η τελετή παράδοσης – παραλαβής, με τον απερχόμενο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που βρίσκεται στο ‘τιμόνι’ του υπουργείου από τον Ιούλιο του 2023, να παραδίδει στον νέο υπουργό τη σκυτάλη των μεταρρυθμίσεων στην Υγεία που βρίσκονται στην αρχή της υλοποίησής τους αλλά και πολλών ακόμα που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2024.
Στη διάρκεια της 7μηνης θητείας του, ο Μ. Χρυσοχοΐδης εστίασε στην καθημερινότητα των πολιτών που απευθύνονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (με ιδιαίτερη έμφαση στη φροντίδα των χρονίως πασχόντων) και το β΄εξάμηνο του 2023 προωθήθηκαν νομοσχέδια, ενώ σημαντικές πρωτοβουλίες για μεταρρυθμίσεις στην Υγεία βρίσκονται σε στάδιο σχεδιασμού με προοπτική υλοποίησής τους μέσα το 2024.
«Τεράστια ευθύνη – θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό»: Η πρώτη δήλωση του νέου υπουργού Υγείας
«Η διαχρονική εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στο πρόσωπο μου αποτελεί για μένα τεράστια ευθύνη», ήταν τα πρώτα λόγια που ανάρτησε ο πρώην πλέον υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Α. Γεωργιάδης στη σελίδα του στο X (πρώην twitter), το απόγευμα της Τετάρτης 3/1, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε ο μίνι ανασχηματισμός.
«Όπως έκανα πάντα και τώρα στο Υπουργείο Υγείας, θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, σε έναν χώρο γνώριμο σε μένα από το παρελθόν. Οι ανάγκες των συνανθρώπων μας για καλύτερες υπηρεσίες Υγείας είναι ο πήχυς, που οφείλουμε να ξεπεράσουμε και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για αυτό, με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα».
2013-2014: Έργα & ημέρες του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας
Για έναν χρόνο, από τις 25 Ιουνίου του 2013 έως τις 9 Ιουνίου του 2014, ο Άδωνις Γεωργιάδης στο υπουργείο Υγείας, θεσμοθέτησε αρκετές αλλαγές, πολλές από τις οποίες τον έφεραν σε συγκρούσεις με τους γιατρούς και φαρμακοποιούς, ενώ άλλες, όπως το κλείσιμο 5 νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συζητούνται ακόμα (ιδιαίτερα την εποχή της πανδημίας):
· Το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΙΚΑ έφερε τον τότε υπουργό Υγείας αντιμέτωπο με τους γιατρούς (ακόμα και της δικής του πολιτικής παράταξης).
· Έντονες αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο εισέπραξε και όταν έθεσε στους γιατρούς ζήτημα επιλογής ανάμεσα στο δημόσιο σύστημα ή στα ιδιωτικά τους ιατρεία.
· Όταν επιχείρησε να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να «ανοίξει» το επάγγελμα (μνημονιακή απόφαση) βρέθηκε σε μεγάλη κόντρα με τους φαρμακοποιούς.
· Το 2013, εκπόνησε σχέδιο αναδιαμόρφωσης του χώρου της Υγείας, το οποίο περιελάμβανε αξιολόγηση και κινητικότητα γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς και αλλαγή χρήσης και συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων, από τις οποίες προβλεπόταν εξοικονόμηση περίπου 32 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου του κ. Γεωργιάδη.
· Συνολικά σταμάτησαν τη λειτουργία τους πέντε νοσοκομεία από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από τοπικούς φορείς και εργαζόμενους των μονάδων υγείας, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι η πολιτική του οδηγεί σε υποβάθμιση και υπολειτουργία των νοσοκομείων, κάτι που συνεχίστηκε να καταλογίζεται στα «κατά» της τότε θητείας του ιδιαίτερα την εποχή της πανδημίας, όπου η ανάγκη των δομών που έκλεισαν έγινε ακόμα πιο αισθητή (με τον κ. Γεωργιάδη να δηλώνει ακόμα και τότε ότι «καλώς έκλεισε τα νοσοκομεία»). Ανάμεσα στα νοσοκομεία που σταμάτησαν τη λειτουργία τους πριν 10 χρόνια, με μεταφορές κλινικών και προσωπικού συμπεριλαμβάνονται: το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, το Νοσοκομείο «Παναγία» Θεσσαλονίκης, η Πολυκλινική Αθηνών, το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων και το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα».
· Ιδιαίτερα κατηγορήθηκε ο κ. Γεωργιάδης για την αύξηση στην είσοδο των νοσοκομείων από τα 5 στα 25 ευρώ. «Το εισιτήριο για την εισαγωγή σε νοσοκομείο προτάθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως τρόπος χρηματοδοτήσεως των νοσοκομείων και όχι από την τρόικα», είχε παραδεχτεί τότε ο κ. Γεωργιάδης.
· Κατηγορήθηκε, επίσης, από τους γιατρούς ότι επί υπουργίας του δεν τακτοποιήθηκαν οι ελλείψεις του ΕΣΥ σε γιατρούς και ταυτόχρονα παρέμεναν απλήρωτες εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών.
· Το έτος 2014 οι δαπάνες στον τομέα της υγείας ήταν κατά 300 εκατομμύρια μειωμένες σε σχέση με το 2013.
· Για το 2014, ο στόχος της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν 2 δις ευρώ, μειωμένος κατά 20% σε σχέση με το 2013,
· Το ίδιο έτος, ορίστηκε πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων με σκοπό να αποφευχθούν υπερβάσεις στις φαρμακευτικές δαπάνες που θα είχαν ως αποτέλεσμα την επιστροφή των χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές στον ΕΟΠΥΥ, με βάση συμφωνία που είχε γίνει με την τρόικα το προηγούμενο έτος («claw back»).
· Υπενθυμίζεται η προσπάθεια του Άδωνι Γεωργιάδη για την ενίσχυση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων, αλλά και η έγκριση 470 πρωτότυπων φαρμάκων.
· Το όνομα του Άδωνι Γεωργιάδη συνδέθηκε με την υπόθεση Novartis, όμως το κατηγορητήριο στη συνέχεια κατέρρευσε, με τον ίδιο και όλους τους πολιτικούς που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση που προσπάθησε να διαλευκάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να μιλούν για σκευωρία.
Μεταρρυθμίσεις από τη θητεία Μ. Χρυσοχοΐδη που πρέπει να υλοποιηθούν
· Στα τέλη του 2023, τέθηκαν σε λειτουργία οι δύο πρώτες Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και αναμένεται μέσα στο 2024, η ολοκλήρωση του Δικτύου συνολικά 19 ΜΑΦ εξειδικευμένων στην αντιμετώπιση εγκεφαλικών καθώς και των αναπηριών που αφήνουν. Οι Μονάδες Εγκεφαλικών εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό δημιουργίας κέντρων αναφοράς που επιδιώκει η κυβέρνηση για σοβαρά χρόνια νοσήματα.
· Σχετικά με το Εθνικό Δίκτυο Τραύματος (δηλαδή την αντιμετώπιση τραυματιών, κυρίως θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων), παρουσιάστηκε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, το σχετικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη δημιουργία 16 Κέντρων Τραύματος.
· Ο εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ είναι μία ακόμη από τις κυβερνητικές προτεραιότητες, με σκοπό άμεσες διακομιδές (στόχος είναι η προσέγγιση ασθενοφόρου σε επτά με δέκα λεπτά σε αστικές και ημιαστικές περιοχές).
· Σύμφωνα με δεσμεύσεις του απερχόμενου υπουργού Υγείας, προωθούνται χιλιάδες προσλήψεις στον χώρο της Υγείας. Ο Πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει 6.500 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών το 2024.
· Τον Ιανουάριο του 2024, αναμένεται να ξεκινήσει το δωρεάν προληπτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στο πλαίσιο των αλλαγών για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.