Υπ.Υγείας: Σχέδια για νέο χαράτσι στις ιατρικές εξετάσεις -Τι θα πληρώνουν οι ασθενείς

 Υπ.Υγείας: Σχέδια για νέο χαράτσι στις ιατρικές εξετάσεις -Τι θα πληρώνουν οι ασθενείς

Ένα νέο χαράτσι βρίσκεται στα σκαριά σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) που αποκαλύπτει ότι σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου (ΔΣ) του ΠΙΣ με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, συζητήθηκε πρόταση του υπουργείου Υγείας για την αποζημίωση εργαστηριακών εξετάσεων με 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό και την αποζημίωση απεικονιστικών εξετάσεων με 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό, πληρωτέα από τον ασθενή.

Όπως αναφέρει το NEWS24/7.gr τα ποσά αυτά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ) αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό.

«Το υπουργείο Υγείας μας ενημέρωσε ότι σκέφτεται να θεσπίσει ένα τέλος υπέρ του ΕΟΠΥΥ, το οποίο όμως θα εισπράττουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, για να μειωθεί το clowback. Αυτό συμβαίνει διότι έχει αυξηθεί πολύ ο όγκος των εξετάσεων στα ιδιωτικά εργαστήρια και έχει εκτιναχθεί το clowback που πρέπει να αποδίδουν», εξηγεί στο NEWS 24/7 o Ευάγγελος Κατσίκης, νομικός σύμβουλος του ΠΙΣ και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ).

«Το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον ΕΟΠΥΥ στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΙΣ.

Κάτι που σημαίνει ότι οι ασθενείς αυτή τη φορά καλούνται να συμμετέχουν οικονομικά και στο colwback των ιδιωτικών εργαστηρίων, το οποίο δεν προτίθεται να μειώσει η κυβέρνηση, όπως άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών.

«Η προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, να στρέψει το λαό εναντίον μας δείχνει ότι πιέζεται! Λέει ότι για να ικανοποιήσει το αίτημα μας για διπλασιασμό των αποδοχών όλων των υγειονομικών χρειάζεται να επιβάλλει ένα επιπλέον ΕΝΦΙΑ. Δε λέει όμως ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει κρατικές επιδοτήσεις ύψους 8,5 δις για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Άδεια κρατικά ταμεία για τους μισθούς μας, γεμάτα για την ενίσχυση των κερδών των λίγων», αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί στην ανακοίνωσή τους.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Άρθρα