Συναγερμός στα σχολεία: Επανέρχεται η εγκύκλιος για τις απουσίες εν μέσω “κοκτέιλ” γρίπης, κοροναϊού, λοιμώξεων – “Δεν έχουμε φθάσει ακόμη στην κορύφωση”

 Συναγερμός στα σχολεία: Επανέρχεται η εγκύκλιος για τις απουσίες εν μέσω “κοκτέιλ” γρίπης, κοροναϊού, λοιμώξεων – “Δεν έχουμε φθάσει ακόμη στην κορύφωση”

Μπορεί ο κοροναϊός να κρατά τα σκήπτρα καθώς τα κρούσματα υπολογίζονται σε πολλές χιλιάδες σε όλη την χώρα, ωστόσο ο συνδυασμός με την εποχική γρίπη και τις άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού δημιουργούν μια επικίνδυνη βόμβα για τη δημόσια υγεία ειδικά για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει από ασθενείς που ταλαιπωρούνται από αναπνευστικά προβλήματα ενώ η έξαρση προβληματίζει έντονα τους ειδικούς.

Λόγω του κορονοϊού, το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία της χώρας έχουν καταγραφεί 172 νέες εισαγωγές, 72 εκ των οποίων στην Αθήνα. Συνολικά οι νοσηλείες έχουν ελαφρώς υποχωρήσει στις 1.415, ενώ στην εντατική βρίσκονται 84 ασθενείς.

Μέχρι τις 27/12 έχει καταγραφεί στα λύματα της Αττικής αύξηση κατά 90% των αναπνευστικών ιών. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αύξηση για τον αναπνευστικό ιό RSV καταγράφηκε τον τελευταίο μήνα κατά 260%, ενώ 57% ήταν αυξημένα τα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες. Για την γρίπη τύπου Α, στο 222% για τον τελευταίο μήνα και αύξηση 88% για την τελευταία εβδομάδα. Αύξηση της τάξης του 180% παρατηρείται στο ιικό φορτίο του Covid19 τον τελευταίο μήνα και 87% μόνο την τελευταία εβδομάδα.

Όπως είπε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης «πιστεύω ότι τα κρούσματα κορονοϊού πανελληνίως είναι μεταξύ των 50 και 100.000. Ολόκληρες παρέες εκδρομέων ή φίλων, που πέρασαν μαζί την Πρωτοχρονιά, είναι άρρωστοι μαζί με τις οικογένειές τους».

  • Την ίδια ώρα το ΝΙΜΤΣ παραχωρεί 50 κλίνες στο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ οι ειδικοί καλούν σε χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και προτρέπουν να εμβολιαστούν όσοι είναι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες.

Αύξηση για τον αναπνευστικό ιό RSV καταγράφηκε τον τελευταίο μήνα κατά 260%, ενώ 57% ήταν αυξημένα τα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες. Για την γρίπη τύπου Α, στο 222% για τον τελευταίο μήνα και αύξηση 88% για την τελευταία εβδομάδα. Αύξηση της τάξης του 180% παρατηρείται στο ιικό φορτίο του Covid19 τον τελευταίο μήνα και 87% μόνο την τελευταία εβδομάδα.

  • Όλα αυτά έχουν συμβάλει στην αυξημένη ζήτηση αντίιικών φαρμάκων, rapid και self test και των μασκών, με την κατάσταση πάντως στα φαρμακεία να ομαλοποιείται.

«Όπως ήταν αναμενόμενο τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε μια αύξηση ζήτησης σε προϊόντα πρόληψης για τον κοροναϊό κυρίως γιατί ο κόσμος έβγαινε, πήγαινε σε τραπέζια, γιόρταζε, συνεπώς ήθελε να είναι σίγουρος ότι προληπτικώς είναι εντάξει. Τώρα έχει πέσει στα φυσιολογικά επίπεδα» σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Γιάννης Δαγρές.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 μίλησε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, που τόνισε χαρακτηριστικά πως “τα δεδομένα από τα λύματα έχουν δείξει μία συστηματική αύξηση και στις τρεις αναπνευστικές λοιμώξεις της τάξης του 90% ο κορονοϊός και η γρίπη τύπου Α” ανέφερε αρχικά ο καθηγητής.

Όπως τόνισε, “δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορύφωση. Περαιτέρω αύξηση της επόμενες δύο εβδομάδες. Τα δεδομένα είναι όμοια με αυτά που είχαμε την ίδια περίοδο πέρσι”.

Συνεχίζοντας είπε “πέρυσι το κύμα ήταν διαρκείας και κράτησε μέχρι τον Μάρτιο. Θα είναι μετατοπισμένο το κύμα αυτό και θα υπάρξει μία μικρή ύφεση στα τέλη Ιανουαρίου και μετά ξανά μια αύξηση από τον Μάρτιο”.

Όσον αφορά τα ευρήματα για ουσίες στα λύματα, όπως είπε “Τα ευρήματα για τα λύματα παράνομα διακινούμενες ουσίες. Τις εβδομάδες πριν πριν τις γιορτές έχουμε μια κατανάλωση παράνομων ουσιών. Ωστόσο ενδέχεται μέσα στα Χριστούγεννα έχουμε αύξηση αυτών των ουσιών”.

Και ενώ ακόμη δεν έχει κορυφωθεί το κύμα τη Δευτέρα 8 του μήνα ανοίγουν τα σχολεία και μαθητές και εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν στις σχολικές τάξεις. Η τεράστια αύξηση των κρουσμάτων έχει προβληματίσει τους αρμόδιους φορείς και όπως φαίνεται το υπουργείο Υγείας θα στείλει οδηγίες στα σχολεία σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης και τον εμβολιασμό μεγάλων και μικρών.

Επειδή αναμένεται να αυξηθούν και οι απουσίες των παιδιών από τα μαθήματά τους το υπουργείο Παιδείας θα επαναφέρει την εγκύκλιο με την οποία ορίζεται ότι «με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στην έξαρση του εποχικού επιδημικού ρεύματος της γρίπης με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής, από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών».

Σχετικά Άρθρα