Αντίποινα Χεζμπολάχ για τη δολοφονία Αρούρι – Ο ρόλος του υπαρχηγού της Χαμάς

 Αντίποινα Χεζμπολάχ για τη δολοφονία Αρούρι – Ο ρόλος του υπαρχηγού της Χαμάς

Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα των δύο χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Al Jazeera, ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν.

Η δολοφονία του Αλ Αρούρι σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στον πόλεμο που εξαπέλυσε το Ισραήλ με στόχο την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς.

Ο Σάλεχ αλ Αρούρι, δεύτερος στην ιεραρχία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Βηρυτό. «Περιμένω να γίνω μάρτυρας, νομίζω ότι έχω ζήσει πολύ», είχε πει τον Αύγουστο, προτρέποντας τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη να πάρουν τα όπλα και να εξεγερθούν

Το Ισραήλ τον κατηγορούσε εδώ και χρόνια για θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον πολιτών του. Ωστόσο, αξιωματούχος της Χαμάς ανέφερε ότι ο Σάλεχ αλ Αρούρι βρισκόταν «στην καρδιά των διαπραγματεύσεων» για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ομήρων, αναφερόμενος στις διπλωματικές πρωτοβουλίες που είχαν αναλάβει Κατάρ και Αίγυπτος.

  • «Όποιος το έκανε αυτό, κατάφερε ένα χειρουργικής ακρίβειας πλήγμα στην ηγεσία της Χαμάς», σχολίασε ο Μαρκ Ρέγκεβ, σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει συνήθως την εμπλοκή του σε τέτοιες επιθέσεις.

Αν και είχε μικρότερη επιρροή σε σύγκριση με τους ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα, ο Σάλεχ αλ Αρούρι θεωρούνταν εξέχων στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, καθοδηγώντας από την εξορία τις επιχειρήσεις του στη Δυτική Όχθη.

  • Ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, ευπογράμμισε ότι η επίθεση στη Βηρυτό συνιστά «τρομοκρατική ενέργεια», παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου και κλιμάκωση των εχθρικών ενεργειών του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων. Από την πλευρά τους, ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ορκίστηκαν ότι η δολοφονική επίθεση «δεν θα μείνει ατιμώρητη».

Στους κόλπους της Χαμάς, ο Σάλεχ αλ Αρούρι θεωρείτο υπέρμαχος της συμφιλίωσης μεταξύ αντίπαλων παλαιστινιακών ομάδων και διατηρούσε καλές σχέσεις με τη Φάταχ, το κόμμα του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, που έχει την εξουσία στη Δυτική Όχθη.

Η Χαμάς και η Φάταχ βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και χρόνια, και συγκρούστηκαν το 2007 όταν το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.

  • Σε ό,τι αφορούσε πάντως την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ο Σάλεχ αλ Αρούρι θεωρούνταν πάντα σκληροπυρηνικός, πρωτοστατώντας στην ίδρυση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ.

Το Ισραήλ τον θεωρούσε εγκέφαλο της απαγωγής και δολοφονίας τριών ισραηλινών εφήβων στη Δυτική Όχθη το 2014, μετά την οποία οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα που διήρκησαν επτά εβδομάδες και στοίχισαν τη ζωή σε 2.100 Παλαιστίνιους.

Με φόντο την επέκταση των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο Αλ Αρούρι υποστήριζε ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή» από την αντίσταση σε συλλογικό επίπεδο. Είχε ηγετικό ρόλο στην εξάπλωση της δράσης της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, όπου μαχητές της εξαπέλυσαν σειρά επιθέσεων εναντίον εβραίων εποίκων τους τελευταίους 18 μήνες. Αρκετές επιθέσεις σημειώθηκαν πέρυσι, λίγο αφότου ο Σάλεχ αλ Αρούρι είχε διατυπώσει απειλές κατά του Ισραήλ σε τηλεοπτικές εμφανίσεις του.

  • Με τους ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα – τον Γιαχία Σινουάρ, τον Μοχάμεντ Ντέιφ και τον Μαρουάν Άισα – να κρύβονται μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ο Σάλεχ αλ Αρούρι συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις, διαμηνύοντας τον Δεκέμβριο ότι δεν θα απελευθερωθούν άλλοι όμηροι έως ότου υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός.

Ως μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς υπό τον Ισμαήλ Χανίγια, με έδρα το Κατάρ, ήταν συνηθισμένος σε πρωτοβουλίες για διάλογο – έστω και εμμέσως – ακόμη και με τους ορκισμένους εχθρούς του, τους Ισραηλινούς.

  • Το 2011, αμέσως μετά την απελευθέρωσή του από τις ισραηλινές φυλακές, υπήρξε ένας από τους διαπραγματευτές της Χαμάς σε συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων με το Ισραήλ, την οποία το κίνημα ήθελε να επαναλάβει με τους ομήρους που απήγαγε κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Γεννηθείς στην Άρουρα της Δυτικής Όχθης το 1966, ο Σάλεχ αλ Αρούρι εντάχθηκε στη Χαμάς το 1987 κατά την πρώτη Ιντιφάντα, την εξέγερση των Παλαιστινίων εναντίον της ισραηλινής κατοχής.

Φυλακίστηκε το 1992, έναν χρόνο πριν από τις Συμφωνίες του Όσλο, με τις οποίες η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αναγνώρισε το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και εγκατέλειψε τον ένοπλο αγώνα υπέρ των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Η Χαμάς απέρριψε αυτήν την προσέγγιση και ο Σάλεχ αλ Αρούρι επέστρεψε στον ένοπλο αγώνα του κινήματος μετά την αποφυλάκισή του. Απελάθηκε κατόπιν απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ και έμεινε για τρία χρόνια στη Συρία. Ταξίδεψε αργότερα στην Τουρκία, προτού μεταβεί στο Κατάρ και εν συνεχεία εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, όπου σκοτώθηκε σήμερα.

Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η Χεζμπολάχ

Ο Ιμάρ Χαρμπ, διευθυντής ερευνών στο Αραβικό Κέντρο της Ουάσινγκτον, λέει ότι η Χεζμπολάχ πιθανότατα θα εντείνει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ ως απάντηση στη δολοφονία του Σαλέχ Αλ Αρούρι, αλλά θα σταματήσει να κλιμακώνει τη σύγκρουση προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Μπορεί, επίσης, να απαντήσει επιτρέποντας περισσότερες επιθέσεις της Χαμάς από τον νότιο Λίβανο στο Ισραήλ. Και σίγουρα, θα είναι πιο προσεκτική όσον αφορά στους δικούς της ηγέτες», δήλωσε ο Χαρμπ στο Al Jazeera, προσθέτοντας ότι «ούτε το Ισραήλ ούτε η Χεζμπολάχ φαίνεται να ενδιαφέρονται να ανατινάξουν εντελώς το μέτωπο». Ακόμα, ο ίδιος επεσήμανε: »Νομίζω ότι οι Ισραηλινοί υπολογίζουν ότι η Χεζμπολάχ θα είναι λίγο πιο προσεκτική, γι’ αυτό έκαναν αυτό που έκαναν».

  • Επίσης, ο Ιμάρ Χαρμπ είπε ότι «το Ισραήλ πραγματοποίησε την επίθεση στη Βηρυτό αναζητώντας μια άπιαστη νίκη» και σημείωσε: «Μέχρι στιγμής, οι Ισραηλινοί δεν έχουν καταφέρει να πάρουν κάποια σημαντική νίκη στη Γάζα, οπότε η δολοφονία ηγετών της Χαμάς είναι εν μέρει κάτι που ήθελαν να κάνουν ούτως ή άλλως, αυτό είναι ένα επίτευγμα για τον στρατό του Ισραήλ και για τους Ισραηλινούς πολιτικούς».

Παρά την τεράστια δύναμη πυρός που έχει εξαπολύσει στη Γάζα, το Ισραήλ δεν έχει καταφέρει να εξαλείψει τη Χαμάς, να σκοτώσει τους κορυφαίους ηγέτες της οργάνωσης στη Γάζα ή να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους στην περιοχή, επεσήμανε καταληκτικά ο διευθυντής ερευνών στο Αραβικό Κέντρο της Ουάσινγκτον.

Σχετικά Άρθρα