Μητσοτάκης: Γάμος ομοφύλων χωρίς παρένθετη μητέρα και… κομματική πειθαρχία – “Αξιοπρεπής στάση η αποχή”

 Μητσοτάκης: Γάμος ομοφύλων χωρίς παρένθετη μητέρα και… κομματική πειθαρχία – “Αξιοπρεπής στάση η αποχή”

Συνέντευξη στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τα χαρτιά του και για το επίμαχο θέμα του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Τόνισε πως η ακρίβεια αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα και υπογράμμισε για ακόμη μια φορά πως η Ελλάδα παραμένει ανυποχώρητη στις κόκκινες θέσεις που θέτει στα ελληνοτουρκικά.

  • Για τα ομόφυλα ζευγάρια είπε πως σκοπεύει να νομοθετήσει την ισότητα στον γάμο, αλλά δεν θα περιλαμβάνει τεκνοθεσία μέσω παρένθετης μητρότητας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα βάλει θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές και υπουργούς της ΝΔ, καθώς είναι θέμα συνείδησης. Προέτρεψε, μάλιστα, τους βουλευτές της κυβέρνησης που διαφωνούν να απέχουν από την ψηφοφορία, λέγοντας πως η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση, που δεν δημιουργεί πρόβλημα.

«Είναι θέμα συνείδησης. Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές, το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Όμως πρέπει και εγώ και όσοι πιστεύουν στο νομοσχέδιο αυτό να πείσουμε τους βουλευτές μας και ενδεχομένως να μεταπείσουμε και κάποιους οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητική στάση».

Ερωτηθείς εάν θα ισχύσει αυτό και για τους υπουργούς, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι υπουργοί. Και με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία. Όμως, προφανώς, όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Θέλω να θυμίσω ότι τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, από τους υπουργούς. Αλλά και αυτό θα σας έλεγα είναι μία λεπτομέρεια, διότι ξέρω πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν».

Θέλω επίσης να τονίσω ότι μιλάμε για πολιτικό γάμο, έτσι; Δεν μιλάμε εδώ ούτε για εκκλησία, ούτε για στέφανα. Το λέω γιατί ξέρετε υπάρχει πάντα μία εικόνα.

Σέβομαι απόλυτα όλες τις απόψεις. Δεν θέλω να διχάσει το θέμα αυτό αλλά να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Σέβομαι απόλυτα τον ρόλο και την άποψη της Εκκλησίας. Υπενθυμίζω ότι η Εκκλησία ήταν αντίθεση στο θέμα της καύσης των νεκρών. Προφανώς θα ακούσουμε και τις απόψεις της Εκκλησίας, δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε. Θέλω να ωριμάσει η συζήτηση στην κοινωνία πριν φέρω κάτι προς ψήφιση.

Κατά κανόνα, το οικογενειακό δίκαιο το άνοιγε η κεντροαριστερά. Η κεντροδεξιά ήταν πίσω. Θυμίζω ότι το 1982 η ΝΔ είχε καταψηφίσει τη μεγάλη αλλαγή που είχε επέλθει τότε, π.χ. οι γυναίκες να φέρουν το επώνυμο του συζύγου τους.

Ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά τα οποία δεν έχουν ίσα δικαιώματα σήμερα. Εάν μια γυναίκα συζεί με μια άλλη και έχει ένα μωρό, αρρωστήσει και πεθάνει, η άλλη δεν έχει κανένα δικαίωμα. Με προβληματίζει το μπούλινγκ, αλλά πότε είναι χειρότερο; Όταν γίνεται στα κρυφά ή όταν το συζητούμε φανερά;

  • Δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θέλω ένα αγόρι». Δεν αλλάζουμε τίποτε σε αυτό. Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο Γονέας 1 και Γονέας 2.

Για τα F-35 και την επίσκεψη στις ΗΠΑ

  • Το αίτημα για τα F–35 είναι ώριμο και μπορεί να εγκριθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής”, τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. “Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα τεκμηριωμένο αίτημα για την απόκτηση αεροσκαφών F–35. Εκτιμώ ότι αυτό το αίτημα είναι ώριμο και θα εγκριθεί κατά τη γνώμη μου σχετικά σύντομα από τις αμερικανικές αρχές, δηλαδή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ήδη έχει εξασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μία σημαντική αγορά, η οποία θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις ένοπλες δυνάμεις και ειδικά, την αεροπορία της χώρας.

Το αίτημα είναι απολύτως ώριμο να εγκριθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αφού με ρωτήσατε για τα F–16 της Τουρκίας, θέλω να επαναλάβω ότι η σχέση Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας δεν ετεροπροσδιορίζεται, ούτε εμείς είμαστε αυτοί που θα βάλουμε κάποιο φρένο ή έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε την πώληση αμυντικού υλικού σε μία άλλη χώρα.

«Θα ήθελα να σταθώ σε μία παρατήρηση που έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθετήσεις στην οποία ανέφερε ότι τριάντα χρόνια διπλωμάτης, δεν θυμάται πότε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις να είναι σε τόσο καλό επίπεδο».

Επίσκεψη στις ΗΠΑ σε δύο εβδομάδες

«Θα βρεθώ στις Ηνωμένες Πολιτείες σε δύο βδομάδες από τώρα για πολύ λίγες μέρες, στο πλαίσιο ενός μεγάλου Φόρουμ το οποίο διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε και στους Αμερικανούς επενδυτές την μεγάλη επιτυχία της ελληνικής οικονομίας και να μπορέσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων ετών.

Θα βρεθώ και στο Σικάγο, για μία παρουσία στην ομογένεια αυτής της πολύ σημαντικής αμερικανικής πόλης, καθώς θέλω να σας θυμίσω ότι θα έχει ψηφισθεί –ελπίζω σε δύο εβδομάδες– το νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου που θα ανοίξει ουσιαστικά τις πόρτες τους ομογενείς μας – αυτούς τους οποίους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου. Μία πολύ μεγάλη τομή, μία μεγάλη κατάκτηση της χώρας μας και ένα μεγάλο αίτημα του ελληνισμού, το οποίο επιτέλους υλοποιείται», επεσήμανε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αδιαπραγμάτευτες οι κόκκινες θέσεις μας στα ελληνοτουρκικά

  • Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο πυρήνας της διαφοράς μας δεν είναι άλλος από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Προσεγγίζουμε τις συζητήσεις με την Τουρκία, έχοντας καλή διάθεση και ξεκάθαρες τις “κόκκινες γραμμές” που έχουμε θέσει. Το καλό κλίμα έχει δώσει θετικό αποτύπωμα».

Για την ακρίβεια και την τιμή του βρεφικού γάλακτος

  • «Απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα» χαρακτήρισε την ακρίβεια, επισημαίνοντας ότι οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί και ότι είναι απαράδεκτο οι πολυεθνικές να πωλούν στην Ελλάδα σε υψηλότερες τιμές από ό,τι σε άλλες χώρες ενώ υπάρχουν συνθήκες ενιαίας αγοράς και επανέλαβε ότι θα μπει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα βασικά προϊόντα.

Από τότε που αρχίσαμε να έχουμε πρόβλημα πληθωρισμού, έχουμε πάρει πολλά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Εκταμιεύσαμε πάνω από 700 εκατ. ευρώ για να ενισχύσουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά, έχουμε επιβάλλει πολλά πρόστιμα.

Σχετικά με το βρεφικό γάλα, κάνουμε κινήσεις για να μειώσουμε την τιμή στο ράφι. Είναι αδικαιολόγητο για πολυεθνικές εταιρείες να πωλείται ένα προϊόν πολύ πιο ακριβά από άλλες χώρες. Έχω μία υποχρέωση να προστατεύσω τον Έλληνα καταναλωτή. Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα βασικά προϊόντα. Κάποιοι θα δυσαρεστηθούν από τις παρεμβάσεις μας αλλά είμαστε αποφασισμένοι. Να θυμίσω ότι παρόμοιες παρεμβάσεις κάναμε και στην αγορά ενέργειας. Φορολογήσαμε τα διυλιστήρια και τα επιστρέψαμε στην κοινωνία μέσα από ενισχύσεις. Πιστεύω στην αγορά αλλά γνωρίζω ότι το υπερκέρδος είναι στο μυαλό κάποιων.

Για τις γυναικοκτονίες

Έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αλλά παραμένει δολοφονία. Η Πολιτεία είναι εδώ για να προστατεύει τους πολίτες. Όπως το 1555,τα κέντρα οικογενειακής βίας, το panic button. Έχουμε πολλά ζητήματα, όπως η ασφάλεια στους δρόμους. Για τις κάμερες, ποιος διαφωνεί; Να σου έρχεται το πρόστιμο αυτόματα. Να σταματήσουμε να θρηνούμε ζωές.

Σχετικά Άρθρα