Μητσοτάκης: Ανοίγει τα χαρτιά του για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

 Μητσοτάκης: Ανοίγει τα χαρτιά του για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, ή στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει στη δημόσια τηλεόραση αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά στη νομοθετική πρωτοβουλία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών εν μέσω εσωκομματικών αντιδράσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο από την κοινωνία αλλά θα πρέπει να προηγηθεί εκτενής ανάλυση και κυρίως η ανθρωπιστική διάσταση του θέματος.

Όπως εξηγούν, ειδικά στο θέμα της τεκνοθεσίας, όπου διατυπώνονται και οι μεγαλύτερες αντιδράσεις, υπάρχουν μονογονεϊκές οικογένειες που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παρουσιάζονται ως τέτοιες αλλά δεν γίνεται αν πάθει κάτι ο νόμιμος γονέας, το παιδί να μένει χωρίς γονεϊκή προστασία.

Το αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά τις ευρωεκλογές είναι επιλογή του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος συνηθίζει να αιφνιδιάζει. Πάντως ισχύει αυτό που είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών ότι «πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά μιλάμε για το χρονοδιάγραμμα».

  • Σύμφωνα με τις διαρροές σχετικά με τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, την Τετάρτη στην ΕΡΤ, το νομοσχέδιο θα προβλέπει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία, με κύριο στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών αυτών των ζευγαριών που ήδη υπάρχουν και σήμερα δεν αναγνωρίζονται, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Όπως αναφέρεται, σε ένα ομόφυλο ζευγάρι, που ήδη έχει ένα ή περισσότερα παιδιά, θα μπορεί να αναγνωριστεί ως κηδεμόνας και ο άντρας ή η γυναίκα που δεν είναι ο βιολογικός γονιός του παιδιού. Ωστόσο, το νομοσχέδιο δεν θα αναγνωρίζει ως δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, π.χ. μέσω παρένθετης μητέρας, διότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη γι’ αυτό.

Συνεπώς, άνδρας ή ζευγάρι ανδρών δεν θα μπορεί να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, αλλά θα μπορεί να υιοθετήσει. Δικαίωμα πάντως που αναγνωρίζεται στη χώρα μας από το 1946 σε μόνους άντρες και προστατεύεται και από το Σύνταγμα. Δεν διευκρινίζεται βέβαια πόσο αποτελεσματικό θα ήταν αυτό, όταν στην Ελλάδα οι όροι της υιοθεσίας είναι πολύ αυστηροί.

Δυο είναι οι κυρίαρχες εισηγήσεις:

  • Η πρώτη είναι να παρουσιαστεί σύντομα το νομοσχέδιο ακόμα και εντός του Ιανουαρίου και να ψηφιστεί τον Φεβρουάριο. Όσοι είναι υπέρ αυτής της λύσης θεωρούν ότι έως τις ευρωεκλογές το θέμα θα έχει περάσει και θα έχει κοπάσει ο θόρυβος από τους διαφωνούντες.
  • Η δεύτερη είναι αυτό που αναμένεται να συμβεί το επόμενο διάστημα. Δηλαδή να γίνει εκτενής διάλογος και «μασάζ» στους βουλευτές της ΝΔ πριν περάσει από υπουργικό συμβούλιο, δημόσια διαβούλευση και οδεύσει στη Βουλή προς ψήφιση.

Η τεκνοθεσία

Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού που γνωρίζουν τις προθέσεις του, ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του θα περιγράψει τους βασικούς άξονες του νομοθετήματος που θα έρθει το επόμενο διάστημα και το οποίο έχει ως κεντρική ιδέα στον πυρήνα του την επέκταση του δικαιώματος του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και τη συνακόλουθη επέκταση του δικαιώματος τεκνοθεσίας. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι η εν λόγω ρύθμιση έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς ήδη ομόφυλα ζευγάρια που συμβιώνουν έχουν παιδιά, τα οποία, όμως, είναι «στον αέρα», αν συμβεί κάτι στον βιολογικό τους γονέα, καθώς ο/η σύντροφος του γονέα δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως κηδεμόνας του. Σημειωτέον, το δικαίωμα της υιοθεσίας σε μόνο άνδρα ισχύει στη χώρα μας από το 1946, έστω και αν οι δικλείδες ασφαλείας είναι αυστηρές και οι διαδικασίες κατά τεκμήριο αργές.

Υπό αυτό το πρίσμα, με βάση το νομοσχέδιο ένα ομόφυλο ζευγάρι θα μπορεί να υιοθετεί ένα παιδί από ίδρυμα, έστω και με τις δεδομένες αργές διαδικασίες, ενώ αν κάποιος εκ των δύο συζύγων έχει παιδί βιολογικά πριν τον πολιτικό γάμο, τότε ο/η σύζυγος θα μπορεί να το αναγνωρίζει.

Η Εκκλησία

Πριν από αυτό σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα εστιάσει στο να πείσει την κοινωνία ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για αυτό το νομοθέτημα, θα απευθυνθεί στους βουλευτές ζητώντας με επιχειρήματα να το στηρίξουν με την ψήφο τους, ενώ σημαντικός είναι και ο παράγοντας εκκλησία που τελευταία παίρνει θέση με πιο ηχηρό τρόπο.

Ωστόσο, ειδικά για την εκκλησία, κυβερνητικοί παράγοντες ξεκαθαρίζουν ότι είναι σεβαστές όλες οι απόψεις αλλά η κυβέρνηση νομοθετεί, ενώ δεν αποκλείεται και μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για το εν λόγω ζήτημα.

Αφήνουν αιχμές και για την αντιπολίτευση αναφέροντας ότι και άλλοι που νομίζουν ότι έχουν το προνόμιο του προοδευτισμού είχαν την ευκαιρία να το πράξουν και δεν το έκαναν.

Θυμίζουν επίσης την φράση του πρωθυπουργού ο οποίος είχε τονίσει ότι «Δεν υπάρχει εκσυγχρονισμός ο οποίος να μην είναι συμπεριληπτικός».

Βορίδης: Επιμένω στις απόψεις μου

Ο υπουργός Επικρατείας, από την πλευρά του, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του όσον αφορά τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε:

«Για να μην το κουράζουμε γιατί το λέμε και το ξαναλέμε… Ήμουν πολύ ξεκάθαρος στις θέσεις μου».

Αλλά, σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει» την αντίδρασή του, και με το ενδεχόμενο να υπάρξει ένταση στο κυβερνών κόμμα, χειρότερη από αυτήν για τις άδειες παραμονής και εργασίας σε μετανάστες, ο Μάκης Βορίδης, είπε:

«Σε μια κυβέρνηση η οποία είναι απολύτως συμπαγής, η οποία φέρνει αποτελέσματα στην οικονομία, στη μεταρρύθμιση του κράτους, στα εισοδήματα των πολιτών, στην άμυνα, στο μεταναστευτικό, καταλαβαίνω ότι η έλλειψη κακών ειδήσεων δημιουργεί ανάγκη διαιρέσεως, ζητημάτων».

Και πρόσθεσε: «Τα ζητήματα αυτά, όλα, τα χειρίζεται ο πρωθυπουργός… Δεν είναι σωστό να τον προκαταλαμβάνουμε».

Σχετικά Άρθρα