Ποιος είναι ο 50χρονος Κούρδος S.S. που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη και κατηγορείται ως έμπορος ναρκωτικών και τρομοκράτης

 Ποιος είναι ο 50χρονος Κούρδος S.S. που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη και κατηγορείται ως έμπορος ναρκωτικών και τρομοκράτης

Υπό κράτηση παραμένει, με εντολή εισαγγελέα, ο 50χρονος Τούρκος υπήκοος, που συνελήφθη τα προηγούμενα 24ωρα στη Θεσσαλονίκη, καθώς καταζητείται από τις διωκτικές Αρχές της πατρίδας του για σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων, συνδεόμενες με εμπορία ναρκωτικών και τρομοκρατικές πράξεις.

Η Τουρκία ζητά την έκδοση ενός 50χρονου άνδρα κουρδικής καταγωγής με τα αρχικά S.S. Τον διώκει ως «έμπορο ναρκωτικών» και «τρομοκράτη». Ο ίδιος έχει πάρει άσυλο στην Ελλάδα για πολιτικούς λόγους.

Από την παραμονή των Χριστουγέννων ένα δικαστικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη. Κεντρικό πρόσωπο είναι ένας Τούρκος πολίτης, κουρδικής καταγωγής, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί διεθνές ένταλμα για «εμπόριο ναρκωτικών» κι επίσης «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση». Η Τουρκία ζητά την έκδοσή του, όμως ο ίδιος στο μεταξύ έχει πάρει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, διότι ήταν υποστηρικτής και χρηματοδότης του κουρδικού κόμματος HDP και επομένως κρίθηκε ότι διώκεται για πολιτικούς λόγους.

Ο S.S. ο οποίος είναι 50 ετών σήμερα, παραμένει κρατούμενος την τελευταία εβδομάδα, μετά την προσαγωγή του στο αστυνομικό τμήμα του Λευκού Πύργου και την αποκάλυψη ότι σε βάρος του υπήρχε Ερυθρά Αγγελία της τουρκικής Ιντερπόλ.

Η εμπλοκή του για τη μεταφορά ηρωίνης

Πιο ειδικά, τον Μάιο του 2005 ο S.S. είχε κατηγορηθεί ότι οργάνωσε τη μεταφορά 173 κιλών ηρωίνης που βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη (αναφέρεται το όνομα του αρχηγού της συμμορίας), στο πλαίσιο της επιχείρησης της τουρκικής αστυνομίας με την κωδική ονομασία Gediz-2. 

Έναν χρόνο αργότερα, σύμφωνα πάντα με την τουρκική Ερυθρά Αγγελία, ο ίδιος συνελήφθη στον κήπο ενός σπιτιού στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης, μέσα στο οποίο η τουρκική δίωξη ναρκωτικών ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν 29 κιλά ηρωίνη. «Έκανε λαθρεμπόριο ναρκωτικών από τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί σε ξένη χώρα», όπως σημειώνεται.

Πριν από τις υποθέσεις των ναρκωτικών, όμως, ο S.S. είχε κατηγορηθεί στην Τουρκία ως τρομοκράτης. Τον Αύγουστο του 2004, μετά από καταγγελία ότι το κουρδικό PKK «πρόκειται να επιτεθεί σε κρατική, στρατιωτική ή τουριστική εγκατάσταση», όπως αναφέρεται, η αδερφή του συνελήφθη ως μέλος της οργάνωσης που θεωρείτο τρομοκρατική. Η γυναίκα συνελήφθη στο σπίτι του και ο ίδιος κατηγορήθηκε ότι τη βοηθούσε να κρυφτεί από τις αρχές. Σε δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ αναφέρεται πως η αδερφή του 50χρονου παρέμενε κρατούμενη τουλάχιστον ως το 2017, κάνοντας απεργία πείνας, μαζί με άλλες κρατούμενες, στη γυναικεία φυλακή Σακράν.

Έχει καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών και υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης

Στο μεταξύ, από την Ερυθρά Αγγελία της Ιντερπόλ προκύπτει ότι ο S.S. καταδικάστηκε για τις υποθέσεις των ναρκωτικών το 2008. Είναι παράδοξο ότι τα επόμενα χρόνια δεν συνελήφθη στην Τουρκία για την εκτέλεση των αποφάσεων, παρότι φέρεται να είχε δημόσια πολιτική και κοινωνική ζωή. Αυτό σταμάτησε τον Φεβρουάριο του 2021, όταν καταδικάστηκε επιπλέον ως υποστηρικτής τρομοκρατικής οργάνωσης, εξαιτίας της υπόθαλψης της αδερφής του και μιας πλαστής ταυτότητας. Είχαν περάσει 17 χρόνια από την ημέρα που είχε κατηγορηθεί για τα παραπάνω. Στο τέλος του 2021, ο S.S. πέρασε παράνομα από τον Έβρο στην Ελλάδα και ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Το παρελθόν του

Από τη συνέντευξη στην Υπηρεσία Ασύλου προκύπτει ότι γεννήθηκε στην κουρδική περιοχή Γιουκσέκοβα στην επαρχία Χακάρι στο νοτιοανατολικό άκρο της Τουρκίας, δίπλα στα σύνορα με το Ιράκ. Παντρεύτηκε, απέκτησε τρία παιδιά και αργότερα άνοιξε δύο εστιατόρια στην πόλη Βαν. Η αδερφή του, όπως είπε, ήταν οργανωμένη επτά χρόνια στο PKK πριν συλληφθεί το 2004. «Τη βασάνιζαν, έκαναν πολλές αδικίες πάνω της και την πίεζαν να πει για ‘μένα, ότι έχω πάρε-δώσε με τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ ήμουν μέλος του HDP», υποστήριξε. «Κατά κάποιο τρόπο ήμουν υπεύθυνος στο κόμμα, έχω βοηθήσει και το κόμμα το κουρδικό οικονομικά. Υποχρέωσαν την αδερφή μου να υπογράψει ότι είμαι με κάποιες τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε.

Μέλη της οικογένειάς του 50χρονου είχαν πολιτικά αξιώματα στην πόλη Βαν, μάλιστα η σύζυγος του είχε εκλεγεί το 2014 πρόεδρος του τοπικού δημοτικού συμβουλίου. Φέρεται να συνελήφθησαν αρκετές φορές έπειτα από εφόδους της αστυνομίας στα γραφεία του κουρδικού κόμματος και τα πράγματα έγιναν χειρότερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016. «Έπαψαν τη γυναίκα μου, συνέλαβαν όλους τους δημάρχους της περιοχής κι έβαλαν στη φυλακή χιλιάδες ανθρώπους», είπε ο S.S. Ο ίδιος περιέγραψε ότι συνελήφθη το 2018 και ότι βασανίστηκε για 15 μέρες. Παρέμεινε κρατούμενος για οκτώ μήνες έως ότου οι γονείς του κατέβαλαν χρηματική εγγύηση.

Το 2019 ο Ερντογάν έχασε μεγάλες πόλεις στις δημοτικές εκλογές και στράφηκε εναντίον των κουρδικών κομμάτων, μεταξύ αυτών και του HDP, που συμμετείχαν στον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό. Το 2021, σύμφωνα με την περιγραφή του 50χρονου, ο Ερντογάν προχώρησε σε νέο γύρο διώξεων εναντίον των πολιτικά ενεργών Κούρδων. Έτσι εξηγεί γιατί καταδικάστηκε εκείνη την ίδια χρονιά για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», πολλά χρόνια μετά το άνοιγμα του φακέλου. «Πήγαν στο σπίτι των γονιών μου για να με συλλάβουν. Υπήρχε δικαστική απόφαση. Εκεί κατάλαβα ότι είναι το τέλος κι έπρεπε να φύγω», περιέγραψε ο 50χρονος.

Ο S.S. οδηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Εισαγγελία Εφετών και δεν συναίνεσε στην έκδοσή του στην Τουρκία. Η υπόθεση θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα από το Συμβούλιο Εφετών.

*Με πληροφορίες από news247

Σχετικά Άρθρα