Ζελένσκι: “Το Κίεβο έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις της ΕΕ”

 Ζελένσκι: “Το Κίεβο έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις της ΕΕ”

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Βίκτορ Όρμπαν δηλώνει πως το Κίεβο δεν είναι ακόμα έτοιμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες δεν θα είναι εύκολη, αλλά τόνισε ότι το Κίεβο έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις.

Από την Νορβηγία όπου βρίσκεται για να συναντήσει τους ηγέτες των βορειοευρωπαϊκών χωρών και να συζητήσει μαζί τους την συνέχιση της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ο πρόεδρος Ζελένσκι επανέλαβε ότι η ενίσχυση της αεροπορικής άμυνας της χώρας του αποτελεί προτεραιότητα.

Εφαρμόστηκαν τέσσερις από τις επτά συστάσεις

Σύμφωνα με τον EUobserver, η έκθεση της Κομισιόν ανέφερε ότι από τις επτά συστάσεις που έχουν ζητηθεί να εφαρμοστούν, έχουν γίνει μόνο τέσσερις από τις επτά. Σε αυτές περιλαμβάνονται η νομοθετική μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, ο διορισμός αξιωματούχων κατά της διαφθοράς και η ευθυγράμμιση της βιομηχανίας μέσων ενημέρωσης της Ουκρανίας με τα πρότυπα της ΕΕ.

Η έκθεση της Επιτροπής υποστηρίζει ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα, και αυτό αποτελεί επίσης ανησυχία για την Ουγγαρία.

Σημειώνεται ότι το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα τροποποιήσεις του νόμου για τις εθνικές μειονότητες. Αυτό ήταν ένα από τα «πιο περίπλοκα ζητήματα», δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Stefanishyna, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει θετικά σχόλια τόσο από τη Ρουμανία όσο και από την Ουγγαρία.

Σχετικά Άρθρα