Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Πυρετώδης προετοιμασία σε δύο επίπεδα – Γιατί αποτελεί “κλειδί” για την τουρκική διπλωματία

 Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Πυρετώδης προετοιμασία σε δύο επίπεδα – Γιατί αποτελεί “κλειδί” για την τουρκική διπλωματία

Πυρετώδεις σε δύο επίπεδα είναι οι προετοιμασίες στην Αθήνα για την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας: Σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και για τα μέτρα ασφαλείας. Σήμερα Δευτέρα αναμένεται να λάβει χώρα ευρεία σύσκεψη για τα μέτρα. Η μετακίνηση του Τούρκου προέδρου, αλλά και αρκετών υπουργών του στην πρωτεύουσα είναι μια δύσκολη άσκηση για την ΕΛ.ΑΣ., την επομένη μάλιστα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, από μέρους της ελληνικής μεριάς στις εργασίες του Ανωτάτου Συμβουλίου θα συμμετέχουν οι εξής υπουργοί και υφυπουργοί: ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και οι υφυπουργοί Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τελευταίες προσθήκες στη σύνθεση είναι ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου. Από μεριάς Τουρκίας και παρά τις αρχικές διαρροές για μια «φαραωνική» συνοδεία του κ. Ερντογάν, αναμένονται στην Αθήνα επτά Τούρκοι υπουργοί, ενώ μένει να φανεί αν τον Τούρκο πρόεδρο θα συνοδεύει και ο επικεφαλής της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν.

Ακόμη δεν είναι σαφές πόσες διμερείς συμφωνίες θα υπογραφούν εν τέλει στα διμερή ραντεβού που θα γίνουν στα εκάστοτε υπουργεία, πριν την ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου που θα έχει τη μορφή γέυματος, αν και ο αριθμός τους αναμένεται να διψήφος. Σε κάθε περίπτωση, σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί η συμφωνία για τη μετανάστευση, ενώ αναμένεται να υπάρξουν διμερείς συμφωνίες για την οικονομική συνεργασία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

  • Παράλληλα, στην Αθήνα θα έρθει και ο αρχηγός της τουρκικής ακτοφυλακής, ο οποίος θα συναντηθεί με τον αρχηγό του Λιμενικού Γιώργο Αλεξανδράκη, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Από τις συμφωνίες επί τάπητος, αυτή με τη μεγαλύτερη πρακτική αξία είναι αυτή για το μεταναστευτικό. Μετά την υπογραφή της, θα εγκατασταθούν στη Λέσβο ένας Τούρκος αξιωματικός και στη Σμύρνη ένας Έλληνας «σύνδεσμός» του, προκειμένου να υπάρχει απευθείας επαφή μεταξύ των δύο χωρών.

Και η συνεργασία μεταξύ της τουρκικής ακτοφυλακής και του λιμενικού θα είναι, παράλληλα, στενότερη, ενώ ήδη αποδίδει καρπούς, καθώς οι ροές εμφανίζονται μειωμένες. Παράλληλα, μέρος των συζητήσεων θα είναι η παραχώρηση τουριστικής βίζας τριών ημερών σε Τούρκους πολίτες για 7 νησιά του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι τουριστικές ροές.

Η Αθήνα εκτιμά ότι αυτή την ώρα δεν συντρέχει κάποιος λόγος για να αλλάξει το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τετ-α-τετ που θα έχει με τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αντικείμενο λεπτομερούς προετοιμασίας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, σε απευθείας συνεννόηση και με την τουρκική προεδρία, ώστε όλα να κυλήσουν βάσει του σχεδιασμού.

Οι “σκέψεις” του Ερντογάν

Ο Ερντογάν δεν αναμένεται να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές του, αλλά ενδεχομένως να αποφύγει να τις τονίσει. Θα προσφέρει ηρεμία και νηνεμία στο Αιγαίο, θα δείξει ένα πρόσωπο συνεννοήσιμο, διαλλακτικό, θα τονίσει τη σημασία του διαλόγου μεταξύ μας, χωρίς τρίτους, όπως οι ΗΠΑ, τους οποίους δαιμονοποίησε μέχρι και χθες, και η γλώσσα που αναμένεται να χρησιμοποιήσει θα είναι αυτή,  του γείτονα, του συμμάχου, του συνεταίρου. Ειδικά σε θέματα χαμηλής πολιτικής, δεν αναμένεται με λίγα λόγια να δούμε έναν Ερντογάν μαινόμενο ή οργισμένο, τύπου Βερολίνου ή τύπου 2017.

Στην Τουρκία εκτιμούν πως ο Ερντογάν ότι έρχεται να κλείσει μέτωπα και να ανοίξει κεφάλαια:  Κεφάλαια οικονομικά, εξοπλιστικά, διπλωματικά… Η Ελλάδα, είναι μια χώρα-κλειδί προκειμένου να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα της Δύσης. Επιθυμεί να στείλει μηνύματα μετά και τη στάση του στο Μεσανατολικό, με αντι-δυτικές θέσεις.

Ειδικά για τα αμερικανικά F-16 ζητά να προσέξουν τις προσπάθειές του με την Ελλάδα που είναι ένας από τους όρους για να πάρει μαχητικά από το Κογκρέσο.

Σχετικά Άρθρα