Παρασκήνιο: Έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας για την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη με Σούνακ – Ούτε βήμα πίσω για την επιστροφή των Γλυπτών
Την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει αιφνιδιαστικά την προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού χαρακτήρισαν ως πολιτικά απρεπής την κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει στο “παρά πέντε” την συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως ο Βρετανός πρωθυπουργός “προφανώς ενοχλήθηκε από την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα γλυπτά του Παρθενώνα” επισημαίνοντας όμως με νόημα πως “εμείς θα συνεχίζουμε να προβάλουμε τις θέσεις μας στο ζήτημα. Σε τελική ανάλυση η διαπραγμάτευση γίνεται με το βρετανικό μουσείο”.
Έμπειροι διπλωματικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως ο Ρ. Σούνακ ενδεχομένως να πίστευε πως η ακύρωση του συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα του έδινε “πόντους” πολιτικά σε μια δύσκολη στιγμή που το έχει ανάγκη. Ωστόσο όπως υποστηρίζουν μεγάλη μερίδα της βρετανικής κοινής γνώμης τάσσετε πλέον υπερ της επίστροφής των γλυπτών στην Αθήνα κι επιπλέον με την άποψη αυτή φαίνεται να συντάσσετε και το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.
- Λίγο πριν την ακύρωση της συνάντησης, ο Ρίσι Σούνακ είχε ταχθεί κατά του δανεισμού των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα σε μακροπρόθεσμη βάση, υποστηρίζοντας πως το Βρετανικό Μουσείο είναι το κατάλληλο μέρος για τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ανοικτά την ενόχληση του για την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης του με τον Βρετανό ομόλογο του λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. “Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων”.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο BBC είχε μιλήσει για την «επανένωση» των γλυπτών του Παρθενώνα συγκρίνοντας το ζήτημα με την υποθετική περίπτωση να κόψει κανείς τη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι στα δύο μισά και να εκθέσει το καθένα σε διαφορετικά μουσεία.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο στο Λονδίνο τόνισε τις ιδιαίτερα θετικές προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, παρά τις πολλαπλές εξωγενείς κρίσεις. “Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και η προσήλωσή μας στη δημοσιονομική σταθερότητα, αποτέλεσαν προκλήσεις στις οποίες ανταποκριθήκαμε με επιτυχία” δήλωσε χαρακτηριστικά. “Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και η προσήλωσή μας στη δημοσιονομική σταθερότητα, αποτέλεσαν προκλήσεις στις οποίες ανταποκριθήκαμε με επιτυχία” συμπλήρωσε.