Επιχειρήσεις και στη νότια Γάζα προαναγγέλλει ο ισραηλινός στρατός – Στον “αέρα” ανθρωπιστική βοήθεια και παύσεις εχθροπραξιών
Οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα πλήξουν στόχους της Χαμάς όπου και αν τους βρουν, ακόμη και στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, ενώ συνεχίζεται η χερσαία επιχείρηση στον βορρά του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρησή μας. Θα γίνει οπουδήποτε υπάρχει η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου και του νότου» της Λωρίδας, είπε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Θα γίνει κατά τη στιγμή, τον τόπο και τις συνθήκες που θα είναι καλύτερες για τον στρατό», πρόσθεσε.
Παραδόθηκαν 17.000 λίτρα καυσίμων στη Γάζα, για την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel
Η παλαιστινιακή υπηρεσία που διαχειρίζεται τον τερματικό σταθμό της Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε απόψε ότι παραδόθηκαν 17.000 λίτρα καυσίμων στον παλαιστινιακό θύλακα για τις γεννήτριες της εταιρείας τηλεπικοινωνιών.
Την Πέμπτη, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel έκανε γνωστό ότι διακόπτει όλες τις υπηρεσίες της, λόγω έλλειψης καυσίμων. Νωρίτερα σήμερα το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ έδωσε την άδεια σε δύο βυτιοφόρα να μεταφέρουν καθημερινά καύσιμα στη Γάζα, προκειμένου να ικανοποιήσει «ένα αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών».
ΟΗΕ: “Δεν ζητάμε το φεγγάρι”, αλλά “βασικά μέτρα” για να καλυφθούν οι ανάγκες των αμάχων στη Γάζα, δηλώνει ο Μάρτιν Γκρίφιθς
Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς ζήτησε και πάλι σήμερα την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια σε 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στον θύλακα λόγω του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.
- «Δεν ζητάμε το φεγγάρι. Ζητάμε βασικά μέτρα, αναγκαία για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του πληθυσμού και να αναστρέψουμε την πορεία αυτής της κρίσης» ανέφερε ο Γκρίφιθς μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στην ανεπίσημη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Μια ανθρωπιστική εκεχειρία. Αποκαλέστε την όπως θέλετε, όμως αυτό που χρειάζεται από ανθρωπιστική σκοπιά είναι απλό: να σταματήσουν οι μάχες για να μπορέσουν οι άμαχοι να μετακινηθούν με ασφάλεια», πρόσθεσε.
Την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατάφερε να εγκρίνει ένα ψήφισμα, για πρώτη φορά έπειτα από έναν μήνα συγκρούσεων, με το οποίο ζητά «παύσεις και ανθρωπιστικούς διαδρόμους» στη Λωρίδα της Γάζας. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 12 ψήφους υπέρ και τρεις αποχές (ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία) και είναι το πρώτο που υιοθετείται από το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Μεσανατολικό από τα τέλη του 2016.
- «Αυτήν την ανθρωπιστική εκεχειρία να την κάνουμε όσο το δυνατόν συντομότερα (…) και να δώσουμε στον πληθυσμό της Γάζας μια ανάσα, έπειτα από τα φρικτά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων. Και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, χωρίς προϋποθέσεις», τόνισε ο Γκρίφιθς.
Ο Γκρίφιθς υπενθύμισε επίσης ότι ο ΟΗΕ έχει απηύθυνε να συγκεντρωθούν 1,2 δισεκ. δολάρια για να καλυφθούν οι ανάγκες στη Γάζα όμως μέχρι τώρα έχει λάβει μόλις 132 εκατομμύρια.
- Αιωματούχοι της Χαμάς λένε ότι περισσότεροι από 12.000 Παλαιστίνιοι – μεταξύ των οποίων 5.000 παιδιά – είναι πλέον γνωστό ότι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου.
Το Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφοριών αναφέρει επίσης ότι περισσότεροι από 3.570 άνθρωποι -μεταξύ των οποίων 1.800 παιδιά- αγνοούνται.
«SOS» ΠΟΥ για τις ασθένειες και την απειλή λιμού
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Παρασκευή ότι ανησυχεί πολύ για την εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα καθώς εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών έχουν αναγκάσει τον πληθυσμό να μετακινηθεί σε καταφύγια με ελάχιστες προμήθειες τροφίμων και πόσιμου νερού.
- «Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για την εξάπλωση ασθενειών όταν φθάσει η χειμερινή περίοδος», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Ο ίδιος δήλωσε πως πάνω από 70.000 περιστατικά με οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού και πάνω από 44.000 περιπτώσεις διάρροιας έχουν καταγραφεί στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, αριθμοί σημαντικά υψηλότεροι από τους αναμενόμενους.
Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν για «ανησυχητικές τάσεις» στην εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα, όπου οι βομβαρδισμοί και η χερσαία επίθεση έχουν διαταράξει σοβαρά το σύστημα υγείας, έχουν δυσκολέψει πολύ την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και έχουν αναγκάσει τους αμάχους να μεταφερθούν σε καταφύγια.
Η έναρξη της εποχής των βροχών και η πιθανότητα πλημμυρών έχουν επίσης αυξήσει τους φόβους ότι το σύστημα αποχέτευσης του πυκνοκατοικημένου θύλακα θα φθάσει στα όρια των δυνατοτήτων του και θα εξαπλωθούν οι ασθένειες.
Η έλλειψη καυσίμων έχει ήδη οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας σταθμών άντλησης λυμάτων και μονάδων αφαλάτωσης, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης του νερού και εμφάνισης ασθενειών. Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ προειδοποίησε πως η Γάζα κινδυνεύει άμεσα με λιμό.
Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου 813.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι διαμένουν σε τουλάχιστον 154 καταφύγια που διαχειρίζεται η UNRWA, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
«Ο συνωστισμός οδηγεί σε εξάπλωση ασθενειών, όπως οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού και διάρροια, δημιουργώντας περιβαλλοντικές και υγειονομικές ανησυχίες», προειδοποίησε η OCHA.
Ισραήλ: «Κανένας περιορισμός» στην ανθρωπιστική βοήθεια
Το Ισραήλ υποσχέθηκε την Παρασκευή ότι δεν θα υπάρξει «κανένας περιορισμός» στη βοήθεια που ζητήθηκε για τη Γάζα από τα Ηνωμένα Έθνη, μια προφανής παραχώρηση στη διεθνή πίεση και προειδοποιήσεις ότι η σιδερένια λαβή του στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο παλαιστινιακό έδαφος θα οδηγήσει σε λιμοκτονία και ασθένειες.
- Σε μια ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης αργότερα μέσα στην ημέρα, ωστόσο, το Ισραήλ φάνηκε να χαλαρώνει τη θέση του, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δεσμεύτηκε: «Κάθε λίστα που λαμβάνουμε από τον ΟΗΕ θα παραδοθεί».
Ο συνταγματάρχης Elad Goren του Υπουργείου Συντονισμού των Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στο Τμήμα Εδάφους (Cogat), δεν ανέφερε συγκεκριμένα καύσιμα ή ότι το Ισραήλ θα επέτρεπε περισσότερα από δύο δεξαμενόπλοια την ημέρα.
Αλλά μίλησε για σχέδια για ευρύτερη αύξηση της βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νοσοκομείων πεδίου για τη θεραπεία τραυματιών κατοίκων της Γάζας:
«Θα αυξήσουμε τη χωρητικότητα των ανθρωπιστικών κομβόι και φορτηγών όσο υπάρχει ανάγκη. Κάθε λίστα που λαμβάνουμε από τον ΟΗΕ θα παραδοθεί. Θα το ελέγξουμε και θα μπει στη Γάζα, επομένως εναπόκειται στον ΟΗΕ να μας δώσει αυτές τις λίστες».
Σύμφωνα με το Reuters, το Ισραήλ έχει υποσχεθεί να επιτρέψει βοήθεια στο παρελθόν, αλλά σημειώνει ότι οι δηλώσεις του Γκόρεν φάνηκε να σηματοδοτούν μια αλλαγή τόνου αφού οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι οι ανθρωπιστικές συνθήκες για 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας επιδεινώνονται ραγδαία.
Δεν υπάρχει ενημέρωση από το εσωτερικό του νοσοκομείου Αλ Σίφα
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι δεν έχουν λάβει ενημέρωση από το προσωπικό τους μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στις εγκαταστάσεις την Τετάρτη.
Σε δήλωση την Παρασκευή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είπαν ότι από την Πέμπτη, εξακολουθούσαν να έχουν τουλάχιστον ένα μέλος του προσωπικού στη Σίφα, αλλά η επαφή μαζί τους ήταν «διακοπτόμενη». Πρόσθεσε:
Δεν είχαμε ενημέρωση για την κατάσταση μέσα στο νοσοκομείο από το προσωπικό μας από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις μπήκαν στις εγκαταστάσεις στις 15 Νοεμβρίου.
Όταν μπορέσαμε να μιλήσουμε για τελευταία φορά με τους συναδέλφους μας, το εναπομείναν ιατρικό προσωπικό εξακολουθούσε να προσπαθούσε να περιθάλψει και να βοηθήσει ασθενείς και εκτοπισμένους αμάχους που βρίσκονταν καταφύγιο μέσα στην αλ Σίφα, παρόλο που δεν είχαν ρεύμα, φαγητό ή νερό για μέρες.
Η φιλανθρωπική οργάνωση επανέλαβε την έκκλησή της για σεβασμό και προστασία των εγκαταστάσεων υγείας, των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, των ασθενών και των πολιτών και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Φτάνουν ελάχιστα καύσιμα το Σάββατο
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επιτρέψει για πρώτη φορά «πολύ μικρές» καθημερινές αποστολές καυσίμων στη Γάζα για χρήση από τον ΟΗΕ και το σύστημα επικοινωνιών. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ είπε ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο της χώρας συμφώνησε να επιτρέψει σε δύο βυτιοφόρα καύσιμα να εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας κάθε μέρα – ποσότητα που περιέγραψε ως «πολύ ελάχιστη».
Τα πρώτα καύσιμα αναμένεται να φτάσουν αύριο Σάββατο μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα. Προβλέπεται ότι θα παραδίδονται έως και 140.000 λίτρα κάθε 48 ώρες, εκ των οποίων τα 20.000 θα προορίζονται για τις γεννήτριες που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.