Κατσαφάδος στο libre: “Καμία υπόθεση δεν έχει ξεχαστεί και δεν έχει μπει στο αρχείο”

 Κατσαφάδος στο libre: “Καμία υπόθεση δεν έχει ξεχαστεί και δεν έχει μπει στο αρχείο”

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται, αντιθέτως ενισχύεται στη λογική της καλύτερης και πιο οργανικής ένταξης στην ίδια τη ζωή των πανεπιστημίων», δηλώνει στο libre ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος.

Αναφερόμενος στο θάνατο ενός νεαρού από τα πυρά αστυνομικού δηλώνει ότι «η ΕΛΑΣ, που δίνει καθημερινή μάχη για την ασφάλεια των πολιτών, οφείλει να λειτουργεί στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα, οι νόμοι και οι κανόνες εμπλοκής, ακόμη και σε συνθήκες παραβατικότητας και απείθειας, κατά την διάρκεια των οποίων υπάρχει ομολογουμένως αυξημένος κίνδυνος δυστυχούς κατάληξης».

Τέλος σχολιάζει και τις προσαγωγές που έγιναν από την αστυνομία κάποιων ανθρώπων που κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες λέγοντας ότι «υπάρχει νομικό πλαίσιο για το πως και γιατί γίνονται συλλήψεις ή προσαγωγές. Και η ΕΛ.ΑΣ πάνω σε αυτό το πλαίσιο λειτουργεί».

Συνέντευξη

Κύριε Κατσαφάδο, είστε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. Έχετε ένα ιδιαίτερα δύσκολο χαρτοφυλάκιο. Πώς το αντιμετωπίζετε;

Κάθε χαρτοφυλάκιο που σου αναθέτει ο πρωθυπουργός έχει τις δικές του ευθύνες και βαρύτητα. Καθώς οι αποφάσεις σου σε μικρό ή μεγάλο βαθμό επηρεάζουν την ζωή των πολιτών για αυτό και έχουμε χρέος να το αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης. Από εκεί και πέρα προφανώς και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι το συγκεκριμένο είναι, καθώς πρόκειται για ένα υπουργείο που εκ των πραγμάτων σε κάνει να είσαι πάντα σε επιφυλακή. Και επιτρέψτε μου τον όρο καθώς οι ανάγκες δεν σταματάνε ποτέ.

Την προηγούμενη εβδομάδα ένας αστυνομικός σκότωσε έναν νεαρό Ρομά, «μετά από καταδίωξη», σύμφωνα με την εκδοχή της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με την εκδοχή του αστυνομικού ο νεαρός προσπάθησε να του πάρει το όπλο που εκπυρσοκρότησε. Ακόμη και αν ισχύει αυτή η εκδοχή θεωρείτε ότι αντέδρασε σωστά ο αστυνομικός; Ήταν σωστά εκπαιδευμένος για να αντιμετωπίσει ένα περιστατικό σαν αυτό;

Πρώτα από όλα να μου επιτρέψετε να πω με την ευκαιρία που μου δίνετε τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Η απώλεια ενός ανθρώπου και μάλιστα νέου είναι πάντα δυσβάσταχτη. Οι συνθήκες, υπό τις οποίες έγινε το θλιβερό περιστατικό, είναι υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΛΑΣ, που δίνει καθημερινή μάχη για την ασφάλεια των πολιτών, οφείλει να λειτουργεί στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα, οι νόμοι και οι κανόνες εμπλοκής, ακόμη και σε συνθήκες παραβατικότητας και απείθειας, κατά την διάρκεια των οποίων υπάρχει ομολογουμένως αυξημένος κίνδυνος δυστυχούς κατάληξης. Οι αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές διερευνούν με τις προβλεπόμενες και ενδεδειγμένες ενέργειες το περιστατικό σε όλες του τις διαστάσεις προκειμένου να αποσαφηνιστεί πλήρως. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Να είστε βέβαιος ότι δεν θα μείνει καμία σκιά σε αυτήν την υπόθεση. Σε ότι αφορά το θέμα της εκπαίδευσης, πάντα ισχύει το ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Η δική μας ευθύνη είναι να παρέχουμε όλα εκείνα τα εργαλεία ώστε να μπορούν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ να εκπαιδεύονται για τις σύγχρονες απαιτήσεις που έχει η κοινωνία από την Αστυνομία, αλλά και για τη δίωξη του εγκλήματος,.

-Υπάρχουν και άλλα περιστατικά, όπως αυτό του περασμένου Ιουνίου με τη διπλή δολοφονία δύο ανθρώπων που είχαν σχέση με αυτό που ονομάζεται Greek mafia. Υπάρχει κάποια εξέλιξη σε σχέση με αυτό το περιστατικό; Να σας θυμίσω, ότι το θωρακισμένο όχημα στο οποίο επέβαιναν οι δύο άνδρες ανήκε σε μεγάλη εταιρεία. Τι εξελίξεις υπάρχουν σε σχέση με αυτή την υπόθεση;

Όπως καταλαβαίνετε για επιχειρησιακά θέματα δεν μπορεί να δίνονται στοιχεία ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Καμία υπόθεση δεν έχει ξεχαστεί και δεν έχει μπει στο αρχείο. Αυτό μπορώ να σας το πω με βεβαιότητα. Όπως γνωρίζετε η υπόθεση που αναφέρεστε είναι στη δικαιοσύνη. Καθήκον της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να «δένει» τις υποθέσεις ώστε η δικαιοσύνη να διευκολύνεται στο έργο της. Αργά ή γρήγορα και να είστε βέβαιος για αυτό, όλα βγαίνουν στο φως και οι ένοχοι όποιοι και να είναι οδηγούνται στην Δικαιοσύνη.

-Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Τελικά, εξαγγέλθηκε δημιουργήθηκε αλλά επί της ουσίας δεν υπάρχουν αστυνομικοί στα Πανεπιστήμια. Το ξανασκέφτηκε η κυβέρνηση και διαπίστωσε ότι ήταν κάτι που δεν θα λειτουργήσει;

Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται, αντιθέτως ενισχύεται στη λογική της καλύτερης και πιο οργανικής ένταξης στην ίδια τη ζωή των πανεπιστημίων. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται και μία πιο συστηματική συνεργασία με τους Πρυτάνεις, οι οποίοι έχουν υποχρέωση να καταρτίσουν σχέδια ασφάλειας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τα οποία διοικούν και να συνεργαστούν με την πανεπιστημιακή αστυνομία, προκειμένου τα πανεπιστήμιά τους να είναι ασφαλή. Το αυτονόητο, δηλαδή. Θέλω να θυμίσω επίσης ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν είναι υποκατάστατο για την κανονική αστυνομία. Όποτε χρειάζεται η αστυνομία, και με τις ειδικές δυνάμεις που διαθέτει εάν αυτό κριθεί απαραίτητο επιχειρησιακά, έχει κάνει παρεμβάσεις κι έχει απελευθερώσει χώρους οι οποίοι βρίσκονταν υπό κατάληψη, για να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα, την οποία πιστεύω ότι επιζητεί η συντριπτική πλειοψηφία και των φοιτητών και των καθηγητών και των εργαζόμενων στα πανεπιστήμια. Σε αυτήν την πολιτική θα επιμείνουμε. Και επιτρέψτε μου να πω αυτό που είναι κοινώς αποδεκτό: η κατάσταση στα πανεπιστήμιά μας είναι πολύ καλύτερη σήμερα από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση και σε αυτήν πρέπει να επιμείνουμε.

Είναι δυνατόν να συλλαμβάνονται τη σημερινή εποχή κάποιοι που κρατούν μια σημαία; Που προφανώς δεν είναι η ναζιστική…

Υπάρχει νομικό πλαίσιο για το πως και γιατί γίνονται συλλήψεις ή προσαγωγές. Και η ΕΛ.ΑΣ πάνω σε αυτό το πλαίσιο λειτουργεί. Στη χώρα μας όπως και σε άλλες χώρες διοργανώθηκαν και διοργανώνονται εκδηλώσεις με σεβασμό στις απόψεις αλλά και στην τήρηση των νόμων. Και επειδή αναφέρεστε στο Παλαιστινιακό η θέση της χώρας μας είναι ξεκάθαρη και την έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Δυο κράτη, σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, και στο Δίκαιο του Πολέμου, καταδίκη της τρομοκρατίας και προστασία των αμάχων. Εξάλλου η χώρα μας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία θαλάσσιων ανθρωπιστικών διαδρόμων για να βοηθήσει τα αθώα θύματα αυτής της τραγωδίας που είναι οι άμαχοι.

-Η εκλογική σας περιφέρεια είναι ο Πειραιάς. Τι είδους προβλήματα σας θέτουν οι πολίτες;

Ο Πειραιάς δεν είναι ένα «γαλατικό χωριό» και οι πολίτες του αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με όλη την Ελλάδα. Θέματα όπως η ακρίβεια, οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων, το κυκλοφοριακό, η ασφάλεια των πολιτών, είναι και για τους Πειραιώτες και τις Πειραιώτισσες ζητήματα προτεραιότητας. Για αυτό και ως κυβερνητικός βουλευτής αλλά και ως μέλος της κυβέρνησης προσπαθώ και προσπαθούμε ως ΝΔ να βρίσκομαι λύσεις, στηρίζοντας την κοινωνία. Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και θα συνεχίσει με συνέπεια να το κάνει, θα πάμε σε νέες αυξήσεις μισθών και συντάξεων από τη νέα χρονιά. Παράλληλα συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, δίνουμε «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής ώστε να μην την πληρώνουν πάντα μισθωτοί και συνταξιούχοι και να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη. Τέλος σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό στον οποίο θα επιβεβαιώνεται και το μεταρρυθμιστικό και το κοινωνικό μας πρόσημο.

Σχετικά Άρθρα