Ο Ερντογάν στην Αθήνα: Ποιος είναι ο στόχος της επίσκεψης – Οι αλλαγές στο πρόγραμμα του

 Ο Ερντογάν στην Αθήνα: Ποιος είναι ο στόχος της επίσκεψης – Οι αλλαγές στο πρόγραμμα του

Λίγο πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους συνεργάτες του έκλεισε χθες σε σύντομη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με στενούς του συνεργάτες τις λεπτομέρειες για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία που θα γίνει στη χώρα μας στις 7 Δεκεμβρίου. Κόντρα στις αρχικές διαρροές από μέρους τουρκικής πλευράς, επελέγη ένα πιο σφιχτό format, με λιγότερα πρόσωπα στη συνοδεία του κ. Ερντογάν, ο οποίος θα μείνει για ελάχιστες ώρες επί ελληνικού εδάφους.

Μια επίσκεψη με “χειρουργικό” προγραμματισμό, όπως το έθετε αρμόδια πηγή, ώστε να μην υπάρξουν “φάλτσα” που μπορεί να εκτρέψουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που διάγουν “καλό φεγγάρι” παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις των δύο χωρών στο Μεσανατολικό.

Ο κ. Ερντογάν θα φτάσει λίγο πριν τις 11:00 το πρωί εκείνης της Πέμπτης στην Αθήνα, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, υπουργούς και δημοσιογράφους. Θα ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο ο κ. Ερντογάν να έρθει αποβραδίς στην Αθήνα, με δεδομένο ότι την προηγούμενη μέρα θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας λόγω της επετείου δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Με βάση τον ίδιο σχεδιασμό, ο κ. Ερντογάν προγραμματίζεται να αναχωρήσει λίγο μετά τις 15:00, εκτός αν το πρόγραμμά του πάρει ελαφρά παράταση. Σε κάθε περίπτωση, τα σχέδια για ένα ευρύτερο πρόγραμμα εκείνη την ημέρα, ενδεχομένως με ένα δείπνο στο μουσείο της Ακρόπολης, αφέθηκαν στην άκρη, ενώ επίσης δεν προκρίθηκε η σκέψη να φέρει μαζί του αρκετούς Τούρκους επιχειρηματίες, κάτι το οποίο οι Τούρκοι έριξαν στο τραπέζι της συζήτησης. Επίσης, με τα σημερινά δεδομένα, εκτός συζήτησης μοιάζει να είναι μια προοπτική επίσκεψης του κ. Ερντογάν στη Θράκη, όπως είχε κάνει το 2004 και το 2017, με την ελληνική πλευρά να λέει εδώ και μέρες ότι δεν είχε δεχθεί κρούση από τους Τούρκους για κάτι τέτοιο, αν και στη μειονότητα υπήρξε έντονη φημολογία.

Τα ραντεβού

Το πρώτο ραντεβού του κ. Ερντογάν θα είναι εθιμοτυπικά στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για πρώτη φορά μετά το 2017. Τότε, βεβαίως, η στιχομυθία του με τον Προκόπη Παυλόπουλο ήταν επεισοδιακή, με αποτέλεσμα η επίσκεψή του να κινδυνεύσει με πλήρη εκτράχυνση, αν και το κλίμα διορθώθηκε στη συνέχεια από τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενώ ο κ. Ερντογάν θα βρίσκεται στο Προεδρικό, οι υπουργοί που θα τον συνοδεύουν θα πάρουν τον δρόμο για αρκετά υπουργεία, όπου θα γίνουν διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους τους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο κ. Ερντογάν θα βρεθεί αμέσως μετά το Προεδρικό Μέγαρο, το σχήμα της κατ’ ιδίαν συνάντησής του με τον πρωθυπουργό θα είναι το ίδιο με τη Νέα Υόρκη: από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη Άννα Μαρία Μπούρα και από τουρκικής πλευράς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο διπλωματικός σύμβουλος του Ερντογάν Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, προγραμματίζονται κοινές δηλώσεις, όχι όμως και συνέντευξη Τύπου, ενώ αμέσως μετά έχει προγραμματιστεί γεύμα εργασίας στο Μαξίμου, το οποίο θα εκληφθεί ως η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου. Το πιο “λιτό” πρόγραμμα της επίσκεψης έφερε και την ελληνική πλευρά σε περιορισμό κινήσεων, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε το μεσημεριανό γεύμα να γίνεται ενδεχομένως στον έβδομο όροφο του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι υπουργοί

Σε συνέχεια των βασικών αξόνων συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί από κοινού στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, στη συνεδρίαση του ΑΣΣ, πέρα από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Εξωτερικών (και την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, καθώς και τον υφυπουργό για την Οικονομική Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη) θα συμμετέχουν υπουργοί με αρμοδιότητες στους τομείς της Άμυνας, της Μετανάστευσης, του Πολιτισμού και του Τουρισμού, της Οικονομίας και της Εκπαίδευσης.

Πρακτικά, πέραν της ομάδας των υπουργείων Εξωτερικών (τον Χακάν Φιντάν θα συνοδεύει ο υφυπουργός Μπουράκ Ακτσαπάρ), τα υπουργικά “ζευγάρια” διαμορφώνονται ως εξής: οι υπουργοί Άμυνας Νίκος Δένδιας και Γιασάρ Γκιουλέρ, οι υπουργοί Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και Μεχμέτ Σιμσέκ, οι υπουργοί Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης και Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, οι υπουργοί Τουρισμού και Πολιτισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και Λίνα Μενδώνη αντίστοιχα με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Ερσόι και οι υπουργοί Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και Γιουσούφ Τεκίν. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα υπογράψουν όλοι οι υπουργοί διμερείς συμφωνίες, θα έχουν, όμως, διμερείς συζητήσεις.

Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα είναι σαφές. “Στόχος είναι να εδραιωθεί η ηρεμία και η βελτίωση των διμερών σχέσεων να επισφραγιστεί με συμφωνίες που είναι προς όφελος των δύο χωρών. Οι διαφωνίες παραμένουν, ωστόσο η επιδίωξη είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν διμερείς κρίσεις“, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Σχετικά Άρθρα